21 Mart 2018 15:25

Engellemelere rağmen Newroz alanı doldu

Şerif Karataş, Diyarbakır Newroz'undan izlenimlerini yazdı...

Paylaş

Diyarbakır uzun yıllardır Newroz ile özdeşleşen bir kent. Bu yıl da yine gözler Diyarbakır’da yapılacak Newroz kutlamasındaydı. TSK ve ÖSO tarafından yapılan Afrin operasyonunda Demirci Kawa heykelinin yıkıldığı bir zamanda, Diyarbakır Newrozu’nun nasıl olacağı merak ediliyordu. Diyarbakırlar bütün baskılara ve engellemelere karşın Newroz alanını doldurdu. Newroz nedeniyle iki yıl aradan sonra bir gün öncesinden geldiğimiz Diyarbakır’da, gezdiğimizde Newroz’la ilgili birkaç pankart ve HDP il binasının etrafındaki pankartlar ve flamalar dışında, Newroz’a dair neredeyse afiş ve pankart yoktu. İki yıldır AKP Hükümetinin atadığı kayyımla yönetilen ve OHAL’in devam ettiği Diyarbakır’da, engellemeler nedeniyle kısıtlı bir şekilde afiş ve pankartlar asılabildi. OHAL’in yansımasının günlük yaşamda çok rahat bir şekilde hissedildiği kentte, adım attığınız her yerde polis ve polis bariyeriyle karşılaşmanız mümkün. Kamu binaları ve kayyımın atandığı belediyelerin etrafı polis bariyerlerini ve beton bariyerleriyle çevrili. 

Diyarbakırlılar bu tablo altında Newroz kutlamasını yaptı. Her yıl şehrin merkezi noktalarında belediyenin araçları Newroz’a katılanları taşırken, son iki yıldır bu yapılmıyor. Halk da kendi imkanlarıyla Newroz alanına geliyor. Biz de valiliğe yakın bir yerde bindiğimiz midibüsle ulaştık Newroz alanına. İlk bindiğimizde araçta az kişiydik. Araç ilerledikçe Newroz’a katılacakların da bindiği araç doldu. Araç ilerlediğinde haber bülteninde Cumhurbaşkanı Erdoğan’la ilgili haber verilirken, Erdoğan’ın sesi gelmesi üzerine orta yaşların üzerinden bir kadın şoföre bağırarak, “Dinleyeceksen de kes şunun sesini” dedi. Araçtaki diğer yolcuların da kadını desteklemesi üzerine şoför radyonun sesini kıstı. Newroz alanına yakın bir yerde araçtan inerek Newroz alanına ulaştık. Polis, basının halkın girdiği yerden girmesine izin vermiyor. Bizim için tek giriş olan yerden, üç aramadan geçerek girdik. İlk iki aramada didik didik arandık. Fotoğraf makineleri ve bilgisayarımız açılıp görüldükten sonra alana girebildik. Bazı gazeteci arkadaşların yanındaki kalemler de polis tarafından alana sokulmadı. Newroz alanının etrafında ciddi bir polis ablukası vardı. Polis bariyerleriyle çevrili alana Diyarbakırlılar beş aramadan sonra girebildi. Alana girmek isteyen 18 yaşın altındakiler aileleri yoksa alana sokulmadı. Polis ablukası bu yıl sahneye kadar taşındı. Üç kere aranarak alana girmemize karşın görüntü ve fotoğraf çekmek için çıkmak istediğimiz platforma polis aramasından sonra girebildik. Her yıl Newroz için Diyarbakır dışından hatta yurt dışından gelenlerin katılımı oluyordu. Bu yıl Newroz alanını Diyarbakırlılar doldurdu. 

Basının ilgisi de azdı. Haber kanalı olan ulusal televizyonları pek göremedik. Kürtçe yayın yapan televizyonları dışında tutarsak, televizyon kanalları Newroz’a ilgi göstermedi. Tabii bu da bir yerden bir talimat mı geldi sorusunu ister istemez akıllara getiriyor. İzlenimi yazdığım sırada siyasetçiler konuşmalarını yapmamıştı. Newroz alanını dolduranlar bütün baskılara karşı Kürtlerin eşitlik ve barış talebinde kararlı olduğunu mesajını bir kez daha verdiğini söyleyebiliriz.

Newroz pîroz be!

ÖNCEKİ HABER

3. Havaalanı’ndan İstanbul Yeni Havalimanı’na

SONRAKİ HABER

Newroz barış çığlıkları ile yankılandı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa