21 Mart 2018 11:08
Son Güncellenme Tarihi: 22 Mart 2018 04:29

Doğan Yayın Holding, Demirören'e satıldı

Doğan Yayın Holding'in, iktidara yakınlığıyla bilinen Demirören Holding'e satışı için anlaşmaya varıldı.

Paylaş

Türkiye'nin en büyük medya grubu, Doğan Yayın Holding'in Demirören Holding'e satışı için anlaşmaya varıldı. Satışa tepki gösteren CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, "Bu satış büyük bir tekelleşme yaratır, rekabet kurumu buna izin vermemeli" dedi.

Doğan Holding Onursal Başkanı Aydın Doğan, Mayıs 2011'de Milliyet ve Vatan'ı sattığı Erdoğan Demirören'le Doğan Medya Grubu'nun satışı konusunda anlaştı.

Doğan Yayın Holding bünyesinde bulunan kuruluşların tamamı şöyle:  Kanal D, CNN Türk, tv2, Dream TV, Dream Türk, Hürriyet, Posta, Fanatik, Hürriyet Daily News, TME, Doğan Burda Dergi, Doğan Egmont, Doğan Kitap, Dergi Pazarlama ve Planlama.

DOĞAN HOLDİNG: GÖRÜŞMELER BAŞLADI

Doğan Holding, yazılı ve görsel medya bölümünde faaliyet gösteren ortaklıklarının borçların arındırılmasıyla 890 milyon dolar bedelle Demirören Holding'e satılması için görüşmelere başlandığını bildirdi.

Konuya ilişkin Doğan Holding'den Kamuyu Aydınlatma Platformu'na (KAP) yapılan açıklamada şu bilgilere yer verildi:

"Şirketimizin aralarında Yaysat, Posta, Fanatik, DHA, Doğan TV Holding, Kanal D, CNN Türk, Hürriyet ve D Smart'ın da bulunduğu, yazılı ve görsel medya bölümünde faaliyet gösteren doğrudan ve dolaylı bağlı ortaklıklarımızdan önemli bir kısmının sermayelerinde sahip olduğumuz paylarımızın tamamının satışı ve devri konusunda, 1.1 milyar dolar işletme değerinden, ilgili finansal borçların indirim konusu yapılması suretiyle, 890 milyon dolar hisse değeri üzerinden, Demirören Holding ile görüşmelere başlanmıştır."

Doğan Medya'nın Yıldırım Demirören'in babası Erdoğan Demirören'in yönetim kurulu başkanı olduğu Demirören Holding'e satılışı, Türkiye tarihinin en büyük medya sahipliği değişimi olarak ifade ediliyor.

ESRA ARSAN: İMAM NİKAHI, RESMİ NİKAHA DÖNÜŞTÜ

MİLLİYET VE VATAN, DEMİRÖREN'LE İKTİDARA YANAŞTI

Demirören tarafından 2011'de satın alınan Milliyet ve Vatan gazeteleri hızla iktidara yakın bir çizgiye kaymıştı.

2014 yılında, Erdoğan Demirören'e ait olduğu iddia edilen ve Demirören'in dönemin Başbakanı Tayyip Erdoğan'la telefonda konuşurken "Nasıl girdim bu işe ya kim için" diye ağladığı bir ses kaydı da dolaşıma sokulmuştu.

ERDOĞAN DEMİRÖREN KİMDİR? DOĞAN MEDYA'YI ALAN DEMİRÖREN BÜNYESİNDEKİ ŞİRKETLER

Doğan Medya'yı satın almasıyla ülke gündemine oturan Erdoğan Demirören kimdir? Demirören holding bünyesinde olan şirketler hangileridir?

Bursa İnegöllü olan Erdoğan Demirören, 28 Ağustos 1938 tarihinde dünyaya geldi. Erdoğan Demirören'in Yönetim Kurulu Başkanı olduğu Demirören Holding, LPG sektöründe çok sayıda şirketin sahibidir. Milangaz, Likidgaz, Mutfakgaz gibi markalarla bu sektörde büyük gruplar arasında yer alıyor.

Demirören aynı zamanda Özel Ata Lisesi'nin de sahibidir. 

Oğlu Yıldırım Demirören ise Beşiktaş Kulübü'nün eski Başkanı ve Türkiye Futbol Federasyonu Başkanıdır.

İŞTE DEMİRÖREN BÜNYESİNDEKİ ŞİRKETLER

Enerji
Milangaz
Oto Milangaz
Moil
Sanayi
Demirören Ağır Metal
Parsat Piston
MS Motor Servis
D-Mermer
Turizm
Kemer Country
Kemer Country Club
Kemer Country Hotel
Konut Projesi Yatırımları
Lidya Flats
Seyhan Park Evleri
AVM İşletmeciliği
Demirören İstiklal
Liman İşletmeciliği
Zeyport
Dolfen İskelesi
İnşaat
Lidya Yapı
Medya
Milliyet Gazetesi
Vatan Gazetesi
Milliyet.com.tr
Gazetevatan.com
Milliyet İnternet TV
Skorer.com
Uzmanpara
PembeNar
E-Ticaret
Milliyetemlak.com
Eğitim
Ata Eğitim Kurumları

BASIN ÖRGÜTLERİ TEPKİLİ

Cumhuriyet gazetesinin haberine göre, basın örgütleri Doğan medya grubunun Demirören’e satılmasıyla ilgili medyanın tek sesli hale geleceği uyarısı yaparak Türkiye’de habere ulaşmanın artık daha zor olacağını vurguladı.

Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Turgay Olcayto: “Türkiye’de ana akım dediğimiz medyanın giderek yok olduğunu görüyoruz. Daha doğrusu halka doğru haber verme ve bilgilendirme yükümlülüğünü unutmuş görünüyorlar. Bunlardan az çok halkın haber alma ve gerçekleri öğrenme hakkı adına eleştirisel gazetecilik yapabilen bir grubun ortadan kalkmasını söz konusu bu satışla. İster istemez bu satışla işsiz kalacak arkadaşlarımızın da olacağını düşünüyoruz. İşsiz kalacak meslektaşlarımızdan kaçı iş bulabilir? Konu netleştiğinde tekrar görüşümüzü paylaşacağız.”

DAYANIŞMAYI ARTIRMA ZAMANI

Türkiye Gazeteciler Sendikası Genel Başkanı Gökhan Durmuş: “Doğan Grubu’nun satılması Türkiye’de merkez medyanın varlığının da sona ermesi anlamına gelmektedir. Türkiye’de medyanın bugünden itibaren tamamen tek sesli hale geleceği aşikardır. Yandaşlaşma operasyonu Doğan grubunun da el değiştirmesiyle birlikte tamamlanmıştır. Eğer bu satışın arkasında AKP iktidarı varsa onlar açısından da kendilerine oy vermeyen yüzde 50’lik halkı gözden çıkardığı görülmelidir. Bir muhaliflikten bahsedemesek de hala haber veren yaygın bir medya kuruluşu daha ortadan kalkmış bulunmaktadır. Türkiye’de habere ulaşmak artık daha da zorlaşacaktır. Bu aynı zamanda basın özgürlüğü konusunda Türkiye’nin geriye gidişini hızlandıracaktır. Bu satışın ardından tenkisatlarda gündeme gelecek ve işsiz gazeteci sayısı artacaktır. Bu süreçte gazeteciler daha az zarar görmek için kendi aralarındaki dayanışmayı arttırmak zorundadırlar.”

HABERE SAHİP ÇIKMALI

DİSK Basın İş: Türkiye gazetecilik tarihinde dönüm noktalarından birin Aydın Doğan’ın sektöre girmesidir. 1979’da Milliyet gazetesini alarak sektöre giren Aydın Doğan, Türkiye’nin en büyük medya patronu oldu. Doğan grubunun el değiştirmesi ise Türkiye açısından dönüm noktalarından biri oldu. Bu satışın arkasındaki güç aslında Demirören ya da başka bir sermaye grubu değil bize göre. Bu değişikliğin gerçek aktörü, 2019 seçimi öncesi medyada tek sesi sağlamak isteyen iktidardır. Milliyet ve Vatan gazetelerinden iktidarın hoşlanmadığı tüm gazetecileri kovan Demirören’in Cumhurbaşkanı Erdoğan ile ağlayarak yaptığı telefon konuşmaları hala hafızalardadır. Üzerindeki baskıdan yılan ‘Nereden girdim bu işe’ diye ağlayan medya Demirören, artık Türkiye’nin en büyük medya patronu. İktidar artık ‘Alo Fatih’ hattı kurmadan neredeyse tüm medyanın sahibi durumda. Artık Cumhuriyet, Birgün, Evrensel, Tele1, sendika. org gibi yayın organları dünden çok daha değerli durumda. Halk haber alma hakkına ve gerçekleri kamuoyuna duyurmak için olağanüstü çaba gösteren bu yayın organlarına daha çok sahip çıkmalı. Bu satış ile birlikte çok sayıda meslektaşımızın işsiz kalacağını bilmek bir kehanet değil. Tüm baskıları dayanışma ile aşacağız.”
 

FİNANCİAL TİMES: TÜRK BASINI BARONU, MEDYA KOLUNU ERDOĞAN’IN MÜTTEFİKİNE SATMAYI KABUL ETTİ

İngiliz Financial Times gazetesi, Türkiye tarihinin en büyük medya sahipliği değişimini ifade eden Doğan Medya Grubu’nun Erdoğan Demirören’e satılışını, “Türk basını baronu, medya kolunu Erdoğan’ın müttefikine satmayı kabul etti” başlığıyla duyurdu.

T24'te yer alan hanbere göre, Doğan Medya Grubu çatısındaki Vatan ve Milliyet gazetelerini Nisan 2011’de bünyesine katan Demirören Holding’in kurucusu ve sahibi Erdoğan Demirören’in Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’la ‘yakın bağları’ bulunduğuna dikkat çekilen Laura Pitelimzalı haberde, “Anlaşma, hükümet yanlısı gazeteler ve televizyonlar tarafından domine edilen medya için şok oldu” ifadelerine yer verildi.

 “Türkiye’nin en önde gelen yayın organlarının devri; basının agresif şekilde hükümet yanlısı çizgideki yayınlar tarafından domine edildiği bir döneme denk geldi” denen haberde, 15 Temmuz darbe girişiminin ardından Türkiye’de eleştirel basına yönelik baskının arttığı kaydedildi.

‘İNSANLARIN BUNUN KAÇINILMAZ OLDUĞUNU ANLAYACAĞINI DÜŞÜNÜYORUM’

Financial Times’a konuşan Doğan Medya Grubu’ndan bir yetkili de, “Bu Türk medyası için tarihi bir an. Bunlar zor zamanlar. Herkes üzgün ancak insanların bunun kaçınılmaz olduğunu anlayacaklarını düşünüyorum” dedi.
 

CHP'Lİ ÖZGÜR ÖZEL: BU SATIŞ BÜYÜK BİR TEKELLEŞME YARATIR, İZİN VERİLMEMELİ

Doğan Medya Grubu bünyesindeki yayın organlarının tamamının Demirören Grubuna satılmasının yankıları sürüyor. İlk tepki, CHP’den geldi. CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, "Bu satış büyük bir tekelleşme yaratır, rekabet kurumu buna izin vermemeli" dedi.

Çağdaş Ses’ten Erman Çimen’e konuşan CHP’li Özel, satışın büyük bir tekelleşme yaratacağını belirterek, “Rekabet kurumunun doğru ve tarafsız karar vermesi durumunda bu satışa izin vermemesi gerekir. Bu satıştan endişeliyiz” diye konuştu.

Özel, açıklamalarına şöyle devam etti: “Çok uzun yıllar basında çok güçlü bir geleneği olan Milliyet’in bu gruba satışı sonrası geldiği nokta ortadadır. ‘Basında Güven’ sloganıyla bilinen bir gazetenin şimdiki tirajı, yayın politikası, iktidarla olan ilişkileri ve tarafsızlığı tartışmalıdır. Bu satışı da bu kaygıyla değerlendiriyoruz. Bu durum Türkiye’de bir eksikliğe de işaret ediyor. Yurt dışında benzer tecrübeler, örneğin İtalya’da Berlusconi’nin durumu gibi, farklı düzenlemelere gidilmesini gerekli kılmıştı.

Farklı iş kollarında sermayesi olanların medya sahibi olmaması, sermayesi sadece basın yayın konusunda birikmiş kişilerin medya organlarını satın alabilmesi gibi etik ve yasal düzenlemeler var dünyada. Türkiye’nin bunları konuşması, tartışması gerekiyor. Ortaya çıkan son tablo iktidar lehine çok asimetrik bir durum yaratıyor."

‘DUYUMLAR ALMIŞTIK’

“Son bir aydır Doğan Grubu’nun medyadan çekileceğini ilişkin bazı duyumlar vardı. Hatta satışla ilgili ihtimalin yüksek olduğuna dair bilgiler almıştık. Beklenmedik bir gelişme değil ama kaygı verici bir gelişmedir.” (MEDYA SERVİSİ)

ÖNCEKİ HABER

IŞİD sanıkları şeriat mahkemesi istedi

SONRAKİ HABER

Galatasaray Başkanı Cengiz: Mayıs ayındaki seçimlerde yeniden adayım

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...