14 Mart 2018 21:50

ODTÜ'de zamlar yolda: Öğrenciler boykotu tartışıyor

ODTÜ’de kantin fiyatlarının artması ve beraberinde zam beklentisinin olması, öğrenciler arasında boykot tartışmalarına yol açtı.

Paylaş

Onur Ersöz
Sıla Altun
İsmail Furkan
Ankara

ODTÜ’de dönem dönem yapılan kantin üst fiyat uygulaması, beraberinde “zam” tartışmalarını da getirdi. Önceki yıllarda alt fiyat belirlemesine karşı öğrencilerin mücadelesi sonucunda artık kantinlerde üst fiyat belirleniyor. Ancak bu getirilen zamları engellemiyor. Öte yandan yurtlar ve fakültelerdeki tüm kantinlere üst fiyat sınırlaması getirilirken aynı ürünün farklı fiyatlara satılabilmesi de bir sorun. 

Hazırlık öğrencilerinin çoğu kantini kullanmıyor. Hazırlık Öğrencisi Efecan Özban, bu tür bir fiyat uygulamasından haberinin olmadığını belirtirken kantin kiralarına yapılan zamlar sebebiyle kantincilerin de zor durumda olduğunu söylüyor. Memduh Duranlı ise 1 lira zam gelmesi durumunda 20 günde öğrenci cebinden 20 lira daha fazla çıkacağını vurgulayarak, bu paranın burslara gelen zamların tamamına denk geldiğini dile getiriyor. Olası bir boykotun başarıya ulaşabilmesi için kantincilerin de rektörlüğe kira zamları için tepki göstermesi gerektiğini ekliyor.

BOYKOT İÇİN KANTİNCİLER DE TEPKİ GÖSTERMELİ 

Aynı kantini kullanan Arda Deniz de kantin kiralarına gelen zamların sorumlusu olarak rektörlüğü işaret ediyor. Zam gelmesi durumunda bursların yetmeyeceğini, buna kitlesel bir tepki gösterilmesi gerektiğini ekliyor. Mert Eren Kandilli, zamların öğrenci bütçesini aştığını, fakat öğrencilerden gelen tepkilerin yeterli olmadığını, eğer bir boykot yapılacaksa kitleselliği yakalaması gerektiğini söylüyor. 

HAFTALIK ALIŞVERİŞİM 200 TL

İktisat Birinci Sınıf Öğrencisi Akın, “Fiyatların artması öğrencilere şu an yalnızca zarar getirebilir” dedi. Zamların yemeklerin kalitesini de arttırmayacağı görüşünde olan Akın, zamların hem kantincileri hem de öğrencileri zarara uğratacağını ifade etti.

YEMEKHANE KAPANINCA KANTİNE GİDİLİYOR

Siyaset Bilimi Birinci Sınıf Öğrencisi Deniz, kantin fiyatlarına ortak bir taban ve tavan fiyat getirilmesi gerektiğini belirterek, bunun okul yönetimi tarafından belirlenmesi gerektiğinin altını çiziyor. Fiyatları yönetimin belirlediğini kaydeden Deniz, öğrencilerin fazlaca sorun yaşadığını belirtirken yurt kantinlerinin ve bölüm kantinlerinin şimdiden zorlandığını ekliyor. 

‘BEN KARŞIYIM ARKADAŞ’

Moleküler Biyoloji ve Genetik bölümü öğrencileri de zamlara tepkili. İlk olarak söze başlayan Tolga, bütün hafta ailesinin verdiği parayla geçinmeye çalıştığını söylüyor ve ekliyor: “Ben okul dışında kalıyorum ve her gün dolmuşla okula gelmek için bir sürü para harcıyorum. Bir de bunun üstüne kantin parası mı eklenecek? Ben karşıyım arkadaş! Muhtemelen zamlardan sonra kantinden alışveriş yapan öğrenci sayısı azalır. Kantinci belki kazanır belki kaybeder, orasını bilemem, ama olan yine biz öğrencilere olur” 

YİNE BOYKOTLAR YAPILABİLİR

Mine, gereğinden fazla bir zamla karşı karşıya kaldıklarını düşünerek, “Zam yapmak için geçerli bir sebepleri olsa belki karşı çıkmayız ama haksız yere yapılması konuşulan bir zam var ve bizim buna tepki göstermemiz gerekiyor” dedi. Öykü ise “Zamlar onaylandığı zaman biz suyumuzu kantin yerine otomattan almaya devam ederiz ama bu zamları kabul etmeyiz” diyor. Başka bir Moleküler Biyoloji ve Genetik Öğrencisi Naz, “Zamlar onaylanırsa ve bunun sonucunda bir kantin boykotu olursa ben de destek veririm” derken Mine ise zamanında okulda uzun süreli boykotlar yapıldığını hatırlatarak, bunun yeniden yapılabileceğini söylüyor.

KANTİNDE YARIM TABAK, YEMEKHANEDE İKİ ÖĞÜN

Mimarlık ikinci sınıf öğrencisi olan Furkan Arap, öğrencilerin günde 10 TL’den iki öğün yemek yemesinin aylık 400 TL gibi bir bütçe gerektirdiğini söylüyor. Bunun öğrenci bütçesi için yüksek bir meblağ olduğunun altını çizen Arap, iktisat kantini ile mimarlıktaki kantinin aynı yerden mal almasına rağmen ürünleri farklı fiyatlar ile sattığına dikkat çekiyor. Kantinde yarım tabak pilav için verilen 3-4 TL’ye yemekhaneden iki öğün yemek yenilebildiğini söyleyen Arap, yurt kantinlerinin de aynı ölçüde pahalı olduğunu dile getiriyor. Yine Mimarlık İkinci Sınıf Öğrencisi Eren Kaya: “Kantinlerle konuştuğunuzda ‘Ankara’nın piyasası böyle’ şeklinde tepkilerle karşılaşıyoruz. Ancak biz öğrenciyiz sonuçta” 

'UFACIK KAHVEYE 3 TL VERİYORUZ’

İsmini vermek istemeyen iki öğrenci ise her gün ders olduğu için su, çay ve kahve almak için kantinlerden başka şansları olmadığını söylüyorlar. Genelde haftada 3 gün de kantinde yemek zorunda kaldıklarını belirten öğrenciler, “Çünkü yemekhaneye gittiğimiz zaman derse yetişemiyoruz veya topluluk çalışmalarımıza yetişemiyoruz” diyorlar.

Küçücük bardakta kahveye 3 TL verdiklerini söyleyen öğrenciler, “Daha ne istiyorlar? Bunlara rektörlüğün müdahale edip fiyatları düşürmesi lazım ama tam tersine zam istiyorlar” dediler.

ÖNCEKİ HABER

Akademisyenler hak ihlallerini kayıt altına almaya hazır

SONRAKİ HABER

Çelebi: Basit bir FM dalgasına bile hasret kaldık

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa