05 Nisan 2011 09:58

Bakan Yıldız: Bekarlık nükleerden daha riskli!

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Türkiye'de kurulacak nükleer güç santrallerinin riskinin eleştirildiği kadar yüksek olmadığını, ABD'de yapılan sosyolojik bir araştırmadan örnek vererek açıkladı. Yıldız, araştırmaya göre ABD'de bekarların evlilere göre 6 yıl daha az yaşadıklarının tespit edildiği

Bakan Yıldız: Bekarlık nükleerden daha riskli!
Paylaş

"Biz Rusya'ya yüzde 70 bağımlı değiliz. Rusya'yla tüm enerji alanlarında bağımlılığımız yüzde 27'lerde. İki nükleer santrali kurmuş olmakla Rusya'dan 6 milyar dolarlık ithalatı keseceğiz. Bağımlılık azalacak" diyen Yıldız, şöyle konuştu: "Nükleer güç santrali konusunda Rus firmaya, 'Yapacaksınız, işleteceksiniz ve devam edeceksiniz' dedik. Hisseler ilerde değişebilir. Sorumluluğun Rusya'da kalması çok önemlidir. Sorumluluk ve risklerde tamamen sorumluluk şirketindir. Hisse değişimleriyle alakalı belki Türk ortaklık olacak. Türkiye'nin ortaklığı yüzde 49'lara kadar olacak. Santral projesi 9 şiddetinde depreme dayanacak şekilde revize ediliyor. Türkiye'deki santrali tamamiyle Rusya'daki firma yapmayacak. Beş altı kuruluş bir araya gelecek. Yüzde 20 kârda hissedarız. Türkiye'de deprem riskinin en az olduğu 5'inci bölgede kuruyoruz. Sinop ve Mersin'le ilgili çalışmalar tamam, 2'sinin çalışmaları sürüyor. Sıfır risk, sıfır hareket yani hiçbir şey yapmamak lazım”

'ATIKLAR BİZİM SORUMLULUĞUMUZ DEĞİL'

Enerji Bakanı Taner Yıldız, atıkların bertaraf edilmesinin de projeyi yapan şirketin sorumluluğunda olacağını açıklayarak, "Türkiye'deki bütün deprem analizleri güncellenip, incelenecek. Atıkların bertaraf edilmesi de proje şirketinin sorumluluğundadır. Ülkesine de götürülecektir. Hiçbir atığı kendimiz alma yükümlülüğünde değiliz. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Barolardan ‘hadım yasası’na tepki

SONRAKİ HABER

IPI’dan Cumhurbaşkanı ve Başbakana mektup

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...