09 Mart 2018 11:34

SPD’li bakanların tamamı belli oldu

Alman Sosyal Demokrat Parti'nin (SPD) yeniden Angela Merkel'le koalisyona devam etmesinin ardından görev alacak bakanlar da belli oldu.

Paylaş

Alman Sosyal Demokrat Parti üyeleri arasında geçen hafta yapılan oylamada dört yıl daha Angela Merkel’in başbakanlığında büyük koalisyona devam edilmesine karar verilmesinden sonra, partinin hükümete vereceği bakanlar da belli olmaya başladı. 

SPD Genel Başkan Vekili ve Hamburg Büyükşehir Belediye Başkanı Olaf Scholz başbakan yardımcılığı ve maliye bakanlığı görevlerini üstlenirken, en çok tartışmalı olan bakanlığa ise daha önce adalet bakanı olan Heiko Maas getirildi. Böylece, Frank-Walter Steinmeier’in cumhurbaşkanı olmasından sonra dışişleri bakanlığı koltuğuna oturan Sigmar Gabriel’in kabinede yer almayacağı kesinleşti. Gabriel, SPD Eski Başkanı Martin Schulz’un dışişleri bakanı olmasına karşı çıkarak bu görevi sürdürmek istediğini söylemişti.

Gabriel, sosyal medya üzerinden yaptığı açıklamada parti yönetimi tarafından yapılan yeni görevlendirmeyi kabul ettiğini söyledi. Maas’tan boşalan adalet bakanlığını daha önce aile bakanlığı yapan Katarina Barley üstlenirken, aile bakanlığına da Doğu Almanya kökenli Berlin’in Neukölln ilçesi belediye başkanlığı yapan Franziska Giffy getirildi. SPD’nin aldığı çevre bakanlığına ise daha önce Kuzey Ren Vestfalya eyaletinde Bilim Bakanlığı yapan Svenja Schulze getirildi. SPD’nin ısrarla istediği Çalışma Bakanlığında ise Hubertus Heil getirildi. Heil, daha önce SPD genel sekreterliği görevinde bulunmuştu. Böylece Gabriel’in dışında Çevre Bakanı Barbara Hendricks ve Ekonomi Bakanı Brigitte Zypries yeni kabinede kendisine yer bulamadı.

MERKEL İÇİN OYLAMA 14 MART’TA

CDU/CSU kabineye vereceği bakanları geçen hafta kamuoyuna açıklamıştı. Bu durumda Başbakan Angela Merkel için Mecliste 14 Mart’ta güven oylamasının yapılması da kesinleşmiş oldu. Toplam 709 milletvekilinin bulunduğu Federal Parlamentoda CDU/CSU’nun 246, SPD’nin 153 milletvekili bulunuyor. (KölnEVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Cemal Sami Yılmaztürk son yolculuğuna uğurlandı

SONRAKİ HABER

Muhtar AKP’li başkana kızdı, intihara kalkıştı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...