08 Mart 2018 21:41

Kasveti elimizin tersiyle itebiliriz

'Bütün kaygıları rahatça konuşabiliyorken fark ediyoruz ki bu kasveti elimizin tersiyle itmeye gücümüz var.'

Paylaş

Bir kadın öğrenci
Uludağ Üniversitesi

Ülkemizde ve dünyada her geçen gün kadına ve çocuğa yönelik taciz, tecavüz ve şiddet artarken aynı zamanda da meşrulaştırılmaya çalışılıyor.Tecavüz ve ölüm haberleri her gün duyduğumuz olağan şeylermiş gibi hayatımıza devam ediyoruz. Her gün başka bir ilahiyatçı veya cemaatçi; kadınlara, çocuklara hatta yorgana, çarşafa bile şehvet duyulabileceğini, kadınların pantolon giymesini, hatta kaşını almasının bile cehennemlik olduğunu çok rahat bir şekilde dile getirebiliyor. Hiçbir yetkili tarafından bir müdahale edilmediği gibi bir de bu cemaatçileri okullarımıza gençliğin "sorunlarını" tartışmaya getiriyorlar. 

Birkaç ay öncesinde okulumuz Uludağ Üniversitesi’nde İsmailağa Cemaati’nden Mustafa Özşimşekler ile bir söyleşi düzenlenmeye çalışıldı. Ancak alınan yoğun tepkiler sayesinde etkinlik iptal edildi. Önce yüzümüz güldü ama hala kampüs içerisinde topluluk etkinlikleri olarak bu kişiler getirilmeye devam ediyor. 

NEDEN 8 MART’A GİTMELİYİZ?

Yaşadığı her alanda hem bedenen hem ruhen sömürülen kadınlar bir de üniversite öğrencisiyse sabah okulda giydiği pantolonun şehvet uyandırıldığı üzerine söylemler duyup akşam ekonomik kaygıları sebebiyle çalışmak zorunda kaldığı kafelerde müşteriler tarafından tacize, patronu tarafından mobbinge uğruyorlar. Gelecek üzerine sohbet ettiğimizde "Sen mezun olunca..." diye başlayan cümleler duyunca bile geriliyorlar. Çünkü biliyoruz ki toplumun her alanında ikinci sınıf insan muamelesi gören kadının, işsizliğin 3 milyonu bulduğu ülkemizde de toplumsal rol olarak sırtına yüklenen görev evlenip çocuğuna ve eşine bakmak. Daha 20’li yaşlarda üniversiteye bin bir hayallerle gelmiş olan genç kadınlar olarak “bu sene 8 Mart’a neden gitmeliyiz?​” diye sorunca ilk kafamızda canlananlar bunlar oluyor. Gelecek kaygısı... Ama bütün kaygıları rahatça konuşabiliyorken fark ediyoruz ki bu kasveti elimizin tersiyle itmeye gücümüz var.

ÖNCEKİ HABER

Fiorentina'nın ölen kaptanı Astori için tören düzenlendi

SONRAKİ HABER

Irkçılığın, cinsiyetçiliğin ve savaşın ortasında “bizler”

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...