08 Mart 2018 21:12

Biz bir bağırırsak karşıki dağlar yıkılır

Bahçeşehir Atatürk Anadolu Lisesi'nde yaşanan taciz olaylarına tepkileriyle olayın örtülmesini engelleyen öğrenciler düşüncelerini Genç Hayat'a yazdı.

Paylaş

11. sınıf öğrencisi
Bahçeşehir Atatürk Anadolu Lisesi

Okulumuzda bu sene göreve başlayan temizlik görevlisi, sene başından beri biz kız öğrencileri gerek bakışlarıyla gerek davranışlarıyla rahatsız etmekteydi. Ta ki cuma günü kızlar tuvaletine yazılan #baaldaistismarvar yazısına kadar. Bu yazıdan sonra öğrendik ki okulda birkaç arkadaşımıza karşı fiziksel taciz girişimlerinde de bulunmuştu. Daha önce beden dersine hazırlanmak için sınıfında üstünü değiştiren kız öğrencilerin üstlerini değiştirdiklerini bildiği halde sınıfa dalmıştı. Çöpü boşaltma bahanesiyle yine bir kız arkadaşımıza fiziksel tacizde bulunmuştu. Tüm bunlarla kalmayıp koridorun boş olmasını fırsat bilip iki nöbetçi kız arkadaşımızın göreceği bir şekilde mastürbasyon yapmıştır. Biz öğrenciler tüm bunları öğrendiğimizde büyük bir öfkeyle dolduk çünkü bir eğitim kurumuna alınan her işçinin denetlenmesi ve sürekli takip altında olması gerekirdi. Oradaki yüzlerce gencin ruhsal ve fiziksel sağlığı asla tehdit altına sokulmamalı, sokulamaz.

'BİZİ BİZDEN BAŞKASI DÜŞÜNMEZ'

Bu olaylar karşısında arkadaşlarımız ve aileleri müdürümüze şikayette bulunduğunda ise “Kızlarınız o kadar dar pantolon giyiyor ki erkek hocalarımız bile bakıyor.” cevabını aldıklarını ve tacizcinin ay başında maaşı ödendiği gerekçesiyle ay sonuna kadar işten kovulmadığını öğrendik. Biz öğrencilerin bu tacizciyle her gün yüz yüze bakmasına ve belki de içimizden başka bir öğrencinin daha istismara uğramasına göz yumuldu. Tüm bunlardan sonra maalesef ki bizi bizden başka kimsenin düşünmediğini fark ettik. Bu olaya tepkisiz kalmamamız gerektiğini, en kısa zamanda en kalabalık kitleyle bir boykot hazırlanması gerektiğini düşünerek arkadaşlarımızla iletişim kurmaya başladık. Ne mutlu ki herkes bizimle hemfikirdi ve destek oldu. Hafta sonu gerek sosyal medyadan gerek bire bir ilişki kurarak planladığımız eylem kararı, hocalarımızın “uyarı” mesajlarıyla katılımını azaltsa da biz her şeye rağmen kararlı bir tutum sergileyerek planladığımız eylemi gerçekleştirdik. Başta okulumuzdaki ve ülkemizdeki bu duruma olan tepkimizi ortaya koymak için okulumuzun ilerisindeki parkta toplandık ve okula kadar yürüyüşümüzü gerçekleştirdik. Okulda da boykota devam ederek hocalarımızın uyarısıyla boykota katılmayan arkadaşlarımızın da katılmasını sağladık. Amaçladığımız gibi tacizciye ve onu aklamaya çalışan müdüre karşı galip geldik. Eğer tacizsiz, tecavüzsüz daha iyi bir gelecek istiyorsak bugün susmamalıyız! Çünkü artık biliyoruz ki bizler hep birlikte bağırdığımızda karşımızda kimse duramaz!


TACİZE GÖZ YUMMAYAN ÖĞRENCİLERİN VE ÖĞRETMENLERİN OKULU

9. sınıf öğrencisi
Bahçeşehir Atatürk Anadolu Lisesi

Bu olayları duyduğumda çok tedirgin olmuştum. Kadın olduğumdan dolayı sokakta, otobüste, gittiğim her yerde diken üstünde, hep bir ürkeklikle yaşarken kendimi en rahat ve en güvende hissetmem gerek yerde, okulumda bile taciz olması ve üstünün kapatılmaya çalışılması beni sadece korkutmakla kalmayıp “Nereye gidiyoruz?​” diye de düşündürdü. Bu olayı yaşayanlar için çok üzülmüştüm. Buna karşın hafta sonu sosyal medyada olanlar için de ayrı bir sevinmiştim. Çünkü okuldaki bütün öğrencilerin bu olaya tepkisi çok büyüktü ve herkes pazartesi günü bir tepki göstermemiz gerektiğini konuşuyordu. Sesimizi bayağı duyurmuştuk. Pazartesi günü yaklaştıkça hocalarımızın da “bir şey yapmayın” yönündeki mesajlarıyla birçok arkadaşımız korksa da bir o kadarı da bize destek verdi ve yanımızda oldu. Pazartesi günü yaptığımız protesto sırasında havanın soğuk olmasına aldırmadan iki ders boyunca okul bahçesinde istediğimiz sonuçları elde etmek için uğraştık ve bunu başardık. Hatta korkan ya da servisle geldiği için hemen okula sokulan arkadaşlarımız bile bize destek için aşağıya inmiş ve yanımızda olmuşlardı. Sessiz kalmamak, umarım bu yaşanılanların tekrar olmamasına engel olacaktır. Umarım zihniyetleri bozuk insanlar cezalarını alacaklardır.

Ayrıca bu olaylar sırasında okulumuzu ve öğretmenlerimizi yıpratacak iftiralarda bulunulmuş, yalan sözlerle eylemimiz maniple edilmeye çalışılmıştı. Fakat biz tüm bu söylemlere karşı okulumuzun adını “Tacize göz yummayan öğrencilerin ve öğretmenlerin okulu” olarak duyurduğumuza inanıyoruz.


'RÜZGAR BİZDEN YANA'

Bir 12. sınıf öğrencisi
Bahçeşehir Atatürk Anadolu Lisesi

Bildiğiniz üzere okulumuzda iğrenç olaylar yaşandı. Biz de bu olaya karşı cuma gününden itibaren bir tepki furyası başlattık ve pazartesi günü de okulumuzun bahçesinde yüzlerce öğrenci eylemimizi yaptık. Hep bir ağızdan taleplerimizi haykırdık ve derse girmedik. Protesto sırasında da tüm bu biriken çabanın bir sonuca ulaştığını yani müdürün görevden alındığı bilgisini de İlçe Milli Eğitim Müdüründen aldık. Yaptığımız eylem yalnızca kendi okulumuzda yaşanan olayı protesto etmek kadar basit bir içeriğe sahip değildi. Bundan çok daha yoğun bir içeriği vardı. Çünkü biz bugüne kadar arkadaşlarımızın yaşananlara sessiz kalmasına sebep olan olaylara ve koşullara karşı da bir tepkiyi ortaya koyduk. Rüzgarın bizden yana olduğu bilinciyle bulunduğumuz bütün alanları güzelleştirebileceğimizi herkese kanıtladık.
 


ENGELLENEMEZ BİR GÜÇ OLDUK

10. sınıf öğrencisi
Bahçeşehir Atatürk Anadolu Lisesi

Okulumuzda böylesi bir taciz olayının olması bizi pazartesi günü bir araya getirdi. Okulumuzu, yaşam alanlarımızı çok seviyoruz; zaten bütün çabamız da bu yüzdendir. Okuldaki öğrenciler olarak halimizden en iyi yine bizim anladığımızı fark ettiğim bir deneyim oldu bu eylem benim için. Olayın haftalarca herkesten saklanmış olması ve bu tacizi bizim arkadaşlarımıza yapan kişinin hala işinden çıkarılmaması bizim sorunumuzdu ve bu sorunu çözecek olan da bizlerdik. 

Beni en çok etkileyen şey ise yıllardır aynı okulda okuyup farklı görüşlerde olan, her gün koridorda karşılaşmasına rağmen bir kere merhabalaşmamış insanların aynı amaç uğruna aynı dili konuşup aynı talepler etrafında birleşmesi ve birbirine destek vermesi olmuştu. İstediğimizde, belki zorunda kaldığımızda bir araya gelebiliyor ve engellenemez bir güç haline geliyoruz. Ki bunu da en iyi şekilde gösterdik. Örtbas edilen bir olayı velilerin de desteğiyle açığa çıkarıp çözmemiz, biz öğrencilerin istediğinde her şeyi başarabileceğinin bir kanıtıdır.

Tüm bunların yanı sıra ülkemizde taciz ve tecavüz olaylarında da gözle görülür bir artış olduğunun farkındayız ve yaptığımız eylemde bu duruma da karşı çıktık. Maalesef bu durum ülkemizin kanayan yarası haline gelmiştir ve bitirmek adına hiçbir adım atılmamasının yanı sıra suçluların büyük bir oranı ceza dahi almamaktadır. Fakat Pazartesi gününün bize öğrettiği en büyük şey, sorunların, yolsuzlukların, rahatsız olduğumuz her şeyi bitirmenin çözümü; ölüm sessizliğine bir son verip birleşmektir. Biz birlikte çok daha güçlüyüz.


'ÖĞRENCİLERİN EYLEMİ UMUTLARIMI YEŞERTTİ'

Bir Bahçeşehir Atatürk Anadolu Lisesi öğrencisinin velisi

Bahçeşehir Atatürk Anadolu Lisesi’nde okuyan bir öğrencinin velisi olarak bu tacizi ve tacize göz yuman kimseyi affetmek istemiyorum. Çocuklarımızı güvenerek emanet ettiğimiz, onlara bir şeyler katacağını düşündüğümüz ve önce çocuklarımıza daha sonra topluma örnek olması gereken insanların yanlışı kapatmaya yönelik tutumu beni gelecek açısından korkutmaya yetti. Ancak kızımın da içinde bulunduğu öğrenci grubunun tacizciye ve tacizi saklayan müdüre karşı tepkisi umudumu yeşertti. Yaptıkları eylem ve kazandıkları haklarla gerek müdürün açığa alınması ve soruşturma başlatılması gerek tacizcinin tutuklanması, gençliğe ve geleceğe umutla bakmamı sağladı. Bu nedenle ben de Pazartesi günü başta bir kadın ve bir anne olarak o gençlerle bu yanlışın karşısında durdum.

Tam da 8 Mart’a giderken bu üzücü ve iğrenç olayın artık bu kadar dibimize girmesi bizi korkutmuş ve bu durumun aslında toplulumumuzun hatta insanlığın bir sorunu olduğunu açıkça ortaya sermiştir. Bu soruna da biz veliler ve çocuklarımızın birleşerek son vereceğimize inanıyorum.

ÖNCEKİ HABER

Taşkışla Sahnesi’ne destek

SONRAKİ HABER

Ekim Devrimi ve Doğu Cumhuriyetlerinde Kadın

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...