05 Mart 2018 16:26

Dünyanın en dayanıklı canlısı: Su ayısı

100 milyon yıldır yaşadığı düşünülen su ayıları, atmosferin dışında 12 gün boyunca hayatta kalabiliyor ve yüksek dozda radyasyona dayanabiliyor.

Paylaş

Japonya’da yeni cinsleri keşfedilen Tardigrad ya da daha yaygın olan ismiyle su ayısı dünyanın en dayanıklı canlı türleri arasında bulunuyor. Sekiz bacaklı mikroskobik bir canlı olan su ayıları sadece 300 ila 700 mikrometre boyunda.

Vücudu tırtıla benzeyen ama sekiz bacağı bulunan su ayılarının O harfi şeklinde ağızları var. Genelde suda ya da yosunların üzerinde yaşayan su ayılarının temel besin kaynağı ise kendilerinden de küçük olan ve rotifer olarak adlandırılan mikro organizmalar.

DÜNYA DIŞINDA BİLE HAYATTA KALABİLİRLER

Su ayılarının yaklaşık 520 milyon ila 100 milyon yıldır yaşadığı düşünülüyor. Bilim insanları, 150 derece sıcaklığa ve -300 derece soğuğa dayanabilen su ayılarının dünya dışında dahi hayatta kalabileceğini söylüyor. BBC’ye konuşan Stuttgart Üniversitesinden Mikrobiyolog Ralph Schill, “Dinozorların ortaya çıkışına ve yok oluşuna tanıklık etmiş bir canlı türünden bahsediyoruz” diyor.

2007 yılında Avrupa uzay araştırmaları ajansı, bir dizi mikro canlıyı alçak yörüngeye gönderip takibe almıştı. Susuz kalsalar da günlerce yaşamaya devam eden su ayıları atmosferin dışında 12 gün boyunca hayatta kalabilmişlerdi.

RADYASYONA DA DAYANIKLI

Su ayısının bir diğer özelliği ise radyasyona karşı dayanıklılığı. Çok sayıda canlıyı kısa süre içerisinde öldürebilecek olan yüksek dozda radyasyona dayanabilecek su ayılarının dünya üzerindeki yaşamı neredeyse tamamen sonlandırabilecek büyüklükteki kozmik felaketlerden dahi sağ çıkabileceği ifade ediliyor.

Scientific Reports bilimsel araştırmalar dergisinde yayımlanan makalede, su ayılarının gama ışını patlaması, büyük bir asteroid çarpması ve yıldız patlamalarına dayanabileceği ifade ediliyor. Araştırmaya öncülük eden Oxford Üniversitesinden David Sloan, su ayılarının 5 bin ila 6 bin Gy radyasyona maruz kalıp yaşayabildiğini söylüyor ve “Bir insan 5 Gy radyasyona maruz kalıp yaşayabilirse kendisini şanslı sayar” diyor. (DIŞ HABERLER)

Kaynak: BBC Türkçe

ÖNCEKİ HABER

İstanbul Müzik Festivali'nden genç kadın müzisyenlere destek

SONRAKİ HABER

‘İttifak düzenlemesi’nin ilk 18 maddesi kabul edildi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...