01 Mart 2018 15:25

Şeker fabrikalarının özelleştirilmesine her yerden tepki

Şeker fabrikalarının özelleştirilmesi kararına gelen tepkilerde, özelleştirmenin rant için yapıldığı ifade edildi.

Paylaş

Türkiye'deki 14 şeker fabrikası için hükümetin özelleştirme kararı almasına her yerden tepki geliyor. 

CHP'Lİ VEKİLLER 'ŞEKER FABRİKASI' İÇİN YOZGAT'TA

CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba ve beraberindeki milletvekilleri Yozgat'a geldi.

Şeker fabrikalarının özelleştirme kararının alınması üzerine, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun talimatıyla Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba ve beraberindeki milletvekilleri Yozgat Şeker Fabrikası’nı ziyaret etti. Burada fabrika önünde işçiler ve çiftçiler ile bir araya gelen CHP'li heyet açıklamalarda bulundu.

Fabrika önünde toplanan yaklaşık 200 fabrika çalışanına seslen Ağbaba, şekerden daha milli ve yerli bir ürünün olmadığını söyleyerek şöyle konuştu:

“Şeker, sadece şeker fabrikasında çalışan 10 bine yakın işçiyi ilgilendirmiyor. Şeker aynı zamanda yüz binlerce insanı ilgilendiriyor. Özellikle fabrikaların kapatıldığı yerlerde büyük bir göç oluyor. Kars’ta et balık kurumu kapatıldı. Şu anda Kars sürekli göç veren bir il haline geldi. Türkiye’de en çok göç veren illerden bir tanesi de Yozgat. Yozgat’ın daha önce 6 milletvekili bulunurken şuanda bu sayı 4’e düştü. Yozgat’a tek devlet yatırımı Yozgat Şeker Fabrikası başka var mı, yok. Eğer burası da kapanırsa korkarım Yozgat’ın nüfusu her geçen gün azalmaya devam eder. Ben buradan sayın Bekir Bozdağ’a sesleniyorum. Sen bu ilin milletvekilisin gel buraya sahip çık. Yoksa Yozgat’ın yerinden yeller eser. Biz bu mücadelede sizlerin yanındayız."

Yapılan konuşmaların ardından milletvekilleri ve işçiler, “Şeker vatandır, vatan satılmaz” sloganı attı. (Yozgat/DHA)


İŞÇİLER VE KÖYLÜLER ŞEKER İÇİN BİRLİKTE MÜCADELE VERECEK

Tüm Köy-Sen ve Tek Gıda-İş Ordu şubeleri, şeker fabrikalarının özelleştirilmesine karşı ortak mücadele edeceklerini bildirdi. Bir süre önce DİSK/Gıda-İş Genel Merkezi de şeker fabrikalarına sahip çıkmak için birlik olma çağrısında bulunmuştu. 

Şubeler adına ortak açıklamayı okuyan Tüm Köy Sen Şube Başkanı Zekayi Sağra “Üretici köylü üretiyor, işçiler üretilenlerden başka bir değer yaratıyor. Buğday üreticisinin ürünü, işçiler tarafından un, ekmek, pasta, makarna vb. ürünlere dönüştürülüyor. Tütün üretiyor köylüler, işçiler sigara yapıyor. Ayçiçeği, zeytin üreten köylünün ürününü işçiler yağa dönüştürüyor. Meyveler, meyve suyuna dönüşürken fındık, çikolata için önemli bir ürün olarak fabrikalarda işçilerin elinden geçiyor. Yani işçi ve üretici köylü üretiyor, emek harcıyor” dedi.

YENİ BİR SALDIRI VAR

Şeker fabrikalarının satılmak istenmesinin işçi ve üretici köylülere yeni bir saldırı anlamına geldiğini belirten Sağra, “İşçiler, işsiz kalma; üretici köylüler de şeker pancarı üretemez durumla karşı karşıya geldi. Avrupa’da nişasta bazlı şeker ürünlerinin üretimi neredeyse yasaklama noktasına getirirken bizim ülkemizde ise yaygınlaştırılmasının yolu açılıyor. Bu durumu kabul etmiyoruz” dedi.

Bulancak’ta bulunan Singapur şirketi Progıda’da sendikalaşmak isteyen işçilerin işten atılmasına da tepki gösteren Sağra, “Karadeniz üretici köylülerinin en önemli gelir ürünü olan fındığın fiyatını serbest piyasa kuralı gereği ucuza kapatarak kazandıkça kazanan bu şirket işçileri de düşük ücretle çalıştırmaktadır. Sömürü çarkı işçileri ve üretici köylüleri ezmeye devam ediyor. Bu nedenle de işçiler ve üretici köylüler omuz omuza verip sömürü çarkını kıracağız” dedi. Sağra, hem ülke genelinde hem de bölgede işçiler ve üretici köylüler olarak dayanışma ve ortak mücadele içinde olacaklarını bildirdi. (Ordu/EVRENSEL)


KARAR RANT AMAÇLI

Şeker-İş Burdur Şube Başkanı Mustafa Onay, özelleştirme ile beraber ABD firması Cargill’in Türkiye’de daha fazla tatlandırıcı madde satmasının önünün açılacağını söyledi. 

MA’dan Ahmet Kanbal’a konuşan Onay, özelleştirme kararının alelacele alındığı ve yanlış olduğunu söyledi. Kısa süre önce Şeker Kurumunun kapatıldığını hatırlatan Onay, “Şeker Kurumu, Türkiye’deki üretilen şekerleri denetleyen, pancar kotaları ve şeker kotalarını ayarlayan, nişasta bazlı şeker kotalarını ayarlayan, dışarıdan gelen şekerlerin girişini kontrol eden bir kurumdu. Bunun kapatılması ile zaten şeker fabrikalarının belli bir bölümünün özelleştirileceği açığa çıkmıştı” dedi. Özelleştirme fikrinin belli kesimlere rant sağlamayı amaçladığını belirten Onay, “Burada şeker lobileri ve özellikle tatlandırıcı lobisinin etkisi söz konusu. Fabrikaların özelleştirilmesi durumunda ABD merkezli çok uluslu bir şirket olan Cargill firmasının Türkiye’de sağlığa zararlı olan tatlandırıcıları daha çok satmasının önü açılacak” diye konuştu. (BURDUR)


TZOB: ŞEKER STRATEJİK BİR ÜRÜNDÜR

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar da şeker fabrikalarının özelleştirilmesine karşı çıktı. Şekerin stratejik bir ürün olduğuna, Cargill gibi yabancı şirketlerin tekeline bırakılacak bir ürün olmadığına dikkat çeken Bayraktar, “Şekerin ham maddesi pancar üretiminin çiftçimiz açısından hayati bir tarımsal faaliyet olduğunu göz ardı edemeyiz” dedi. Özelleştirilecek 14 fabrikanın 1575 köyden pancar alımı yaptığı bilgisini veren Bayraktar, “Bu fabrikalar 1.25 milyon dekar alanda üretim yapan 47 bin 758 çiftçimizden pancar alımı yapmaktadır. Yine bu 14 fabrikada, 4 binin üzerinde çalışanla, 7 milyon ton şeker pancarı işlenmekte ve 947 bin ton şeker, 322 bin melas, 2 milyon 74 bin ton yaş küspe üretilmektedir. Bu rakamlar ihmal edilecek, vazgeçilecek rakamlar değildir. Sendikaların bu konudaki endişe ve sıkıntılarına katılıyoruz. Biz de çiftçimiz açısından endişeliyiz” dedi. Maliye Bakanı Naci Ağbal’ın 2016 yılında Çorum’da yaptığı bir konuşmada dile getirdiği “Şeker sektörünün özelleştirilmesi, özelleştirme programında olan birçok şirketin özelleştirilmesinden çok farklı. Yani TÜPRAŞ’ı özelleştirebilirsiniz, orada bir şirket var. Onun altında tarım üreticisi yok. Türk Telekom’u özelleştirebilirsiniz ama iş şeker fabrikalarının özelleştirilmesine geldi mi bu konuyu 40 kere düşünmemiz lazım” sözlerini hatırlatan Bayraktar, Bakana “Sözlerinizin arkasında durmanızı ve gereğini yapmanızı bekliyoruz” diye seslendi. (ANKARA)

 {{346689}}


TÜRK-İŞ'İN TALEBİ ÇOK AMA MÜCADELE KARARI YOK

Türk-İŞ Başkanlar Kurulu İzmir’de toplandı. Toplantının ardından açıklanan sonuç bildirgesinde hükümetin Afrin operasyonuna tam destek verdiklerini bildirdi. Şeker fabrikalarının özelleştirilmesi kararının geri alınması, işçilerin tümünün işçi sağlığı ve iş güvenliği şemsiyesi altına alınması, tüm taşeron işçilerin kadroya alınması, grevler ve örgütlenme önündeki engellerin kaldırılması istenen bildirgede, bu taleplerin elde edilmesine yönelik bir mücadele kararına ise yer verilmedi. (İstanbul/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

19 gol atılınca hakem maçı 30 dakika erken bitirdi

SONRAKİ HABER

Avrupa’da soğuklar onlarca can aldı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...