20 Şubat 2018 04:10

Mahalli: Suriye ile PYD arasındaki pazarlık henüz bitmedi

'Suriye ordusu Afrin’e girecek' iddialarını değerlendiren Mahalli ‘Henüz pazarlık bitmedi, Suriye YPG’nin elindeki ağır silahları isteyecektir' dedi.

Paylaş

Suriye ordusunun Afrin’e gireceği yönündeki iddiaları değerlendiren Hüsnü Mahalli ‘Henüz pazarlık bitmedi, Suriye hükümeti YPG’nin elindeki ağır silahları isteyecektir’ dedi.

Suriye ordusuna bağlı ‘Halk Güçleri’nin Afrin’e gireceğine ilişkin Suriye devlet televizyonunda çıkan haberleri yazar Hüsnü Mahalli değerlendirdi.

Cumhuriyet gazetesine konuşan Mahalli, PYD/YPG ile Şam hükümeti arasında görüşmelerin olduğunu aktararak, PYD’nin Ankara’dan gelen ciddi mesajlar üzerine Suriye ordusunun Afrin’e girişi konusundaki ısrarını artırdığını söyledi. “Suriye ordusu gelsin” diyen PYD’nin “biz de Suriye’nin parçasıyız” imajı yaratmak istediğini belirten Mahalli, Şam ile PYD arasında nihai anlaşmanın sağlanıp sağlanmadığına ilişkinse temkinli. “Şam hükümeti PYD’den elindeki ağır silahları isteyecektir veya bu örgüte ‘benimle birlikte hareket et’ diyecektir” diye konuşan Mahalli’ye göre net tabloyu anlamak için biraz daha beklemek gerekiyor.

DENKLEMDE BATI YOK

TSK ile Suriye ordusu arasında bir sıcak temas beklemek gerçekçi değil. “Eğer Şam hükümeti böyle bir karar veriyorsa Moskova da devrede demektir” diyen Mahalli’ye göre bundan sonraki süreçte Rusya’nın dengeleyici rolünü ne kadar sağlıklı oynayabileceği ve Türkiye’nin El Nusra ile ilişkileri belirleyici olacak. TSK’nın İdlib’deki gözlem noktalarına ilerlerken El Nusra bölgelerinden geçtiğini hatırlatan Mahalli, Rusya ve Suriye’nin El Nusra’yı “terörist” olarak gördüğünü de vurgulayarak taraflar arasındaki çelişkide Ankara’nın nasıl adım atacağının önem kazandığını belirtti. “Afrin gibi küçük bir alana nazaran İdlib’in daha ciddi bir mesele olduğu” görüşünü paylaşan Suriye uzmanı Mahalli, sürecin İdlib üzerinden şekilleneceğini savundu. Hüsnü Mahalli, Türkiye ve bölge açısından esas tehdit unsurunun kim olduğu yönündeki sorumuza ise “Asıl risk Fırat’ın doğusunda 13 üsse sahip ABD’dir” şeklinde yanıt verdi. Suriye ordusunun hamlesiyle meydana gelebilecek yeni çatışma ve gerginliklere ilişkin Batı’nın nasıl pozisyon alabileceği sorusuna ise Mahalli, “Denklemin içinde Batı, yani Avrupa yok. Belirleyici olan Rusya’dır ve dolayısıyla İran’dır” yanıtını verdi. (HABER MERKEZİ)
 

ÖNCEKİ HABER

Katliam yaptı sosyal medyada paylaştı: 3 ölü, 4 yaralı

SONRAKİ HABER

AKP ve MHP’nin hazırladığı ittifak uyum paketinde neler var?

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...