10 Şubat 2018 22:13

İtalya'da on binler ırkçı silahlı saldırıyı protesto etti

28 yaşındaki ırkçı saldırgan Luca Traini'nin aracından ateş açarak Afrika kökenli 6 kişiyi yaraladığı Macerata'da ırkçılığa karşı eylem düzenlendi.

Paylaş

28 yaşındaki Luca Traini'nin geçtiğimiz hafta Cumartesi günü aracından ateş açarak Afrika kökenli 6 kişiyi yaraladığı Macerata'da antifaşist gösteri düzenlendi. Yürüyüşe sol partilerin temsilcileri, sendikalar, insan hakları örgütlerinin temsilcileri başta olmak üzere on binlece kişi katıldı. Eylemde antifaşist pankartlar açıldı, 'ırkçılığa hayır' mesajı veren sloganlar atıldı.

Ayrıca Milano, Torino ve Bologna’nın da aralarında yer aldığı bazı diğer kentlerde de daha küçük çaplı gösteriler düzenlendi.

BBC'den Övgü Pınar’ın haberine göre, yürüyüş öncesinde, cumartesi günü açık olan okullar kapatıldı, kent merkezindeki iş yerleri kepenk indirdi, toplu taşıma hizmeti durduruldu.

SALDIRGAN FAŞİST SELAMI VERİP TESLİM OLDU

28 yaşındaki Luca Traini, geçtiğimiz cumartesi Macerata sokaklarında arabasından ten reklerinden Afrikalı olduğunu anladığı kişilere ateş açmıştı. Afrika kökenli 5 erkek ve 1 kadını yaralayan Traini, daha sonra boynuna İtalyan bayrağını dolayarak arabasından inmiş ve faşist selamı verdikten sonra teslim olmuştu.

Luca Traini
Saldırgan Luca Traini

Luca Traini’nin saldırı sonrası ortaya çıkan görüntülerinde dazlak tıraşı ve şakağında, bazı neo-Nazi ve faşist grupların sembol olarak kullandığı bir “kurt kapanı” (Wolfsangel) dövmesi olması da dikkat çekmişti.

Traini’nin evinde yapılan aramada da Hitler’in Kavgam kitabı ve “Kelt haçı” figürlü bir bayrak bulunmuştu. Traini’nin geçen sene yerel seçimlerde ırkçı Kuzey Ligi’nden aday olduğu ancak seçilemediği de öğrenilmişti.

Traini saldırıyı, Macerata’da 18 yaşındaki İtalyan Pamela Mastropietro’nun öldürülmesinin ardından bir Nijeryalı şüphelinin gözaltına alınması üzerine düzenlediğini iddia etti.

IRKÇI PARTİ FORZA NUAVA: LUCA’YI YALNIZ BIRAKMAYACAĞIZ

Irkçı parti Yeni Güç (Forza Nuova) Luca Traini’yi açıkça destekleyerek “Luca’yı yalnız bırakmayacağız” dedi.

Saldırganın geçen sene yerel seçimlerde adayı olduğu Kuzey Ligi partisi ve bu partinin genel seçimlerdeki ittifak ortakları da olayın “yasa dışı göçün yarattığı toplumsal öfkeden” kaynaklandığını iddia etti.

Demokratik Parti’li Başbakan Paolo Gentiloni ise “göç meselesi ile güvenlik meselesinin birbirine karıştırılmaması gerektiğini” söyledi ve “Faşizmi meşrulaştırmak İtalyan anayasasına aykırıdır” dedi.

Temsilciler Meclisi Başkanı Laura Boldrini de saldırının esas sorumlusunun, “nefreti körükleyen ve faşizmi aklayan” Salvini gibi politikacılar olduğunu söyledi.

4 Mart’ta yapılacak genel seçimler öncesinde Macerata saldırısı, kampanya sürecine faşizm tartışmasının damgasını vurmasına neden oldu. 24 Şubat’ta da Roma’da bir “faşizme hayır” gösterisi düzenlenmesi planlanıyor. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

Mutant kerevitler kendilerini klonlayarak çoğalıyorlar

SONRAKİ HABER

İhsan Şenocak: Genç kaynananın elini öpmek şehvet uyandırır

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...