06 Şubat 2018 13:26
Son Güncellenme Tarihi: 06 Şubat 2018 14:41

HDP'li Ferhat Encu'nun milletvekilliği düşürüldü

Tutuklu bulunan HDP'li Ferhat Encu'nun milletvekilliği düşürüldü.

Paylaş

HDP Şırnak Milletvekili Ferhat Encu’nun vekilliği, hakkında “kesinleşmiş hapis cezası” gerekçesiyle düşürüldü. HDP’de vekilliği düşürülenlerin sayısı 7’ye çıktı. 
 
HDP Şırnak Milletvekili Ferhat Encu hakkında verilen hapis cezasının Antep Bölge Adliye Mahkemesi tarafından Ekim ayından onaylanmasının ardından bugün vekilliği düşürüldü. Meclis Genel Kurulu'nda gündem dışı konuşmaların ardından Encu hakkında hazırlanan başbakanlık tezkeresi okundu.
 
Kandıra F Tipi Kapalı Cezaevi’nde tutuklu bulunan Encu’ye “örgüt propagandası”ndan 3 yıl 9 ay 10 gün, “il idaresi kanununa ayrılık” suçundan ise 10 ay hapis cezası verilmişti.
 
İlk olarak 4 Kasım 2016’da tutuklanan Ferhat Encu, yaklaşık 3,5 ay cezaevinde kaldıktan sonra tahliye edilmişti. Ancak yalnızca 2 gün serbest kaldıktan sonra 17 Şubat’ta yeniden tutuklanmıştı.

HDP’LİLERİN VEKİLLİKLERİ BİR BİR DÜŞÜRÜLÜYOR

Son olarak Encu’nun milletvekilliğinin düşürülmesiyle birlikte vekilliği düşürülen HDP’lilerin sayısı 7’ye yükseldi. Encu’nun vekilliğinin düşürülmesinin ardından 1 Kasım seçimleri sonrasında Meclis’te 59 olan HDP’li milletvekili sayısı 52’ye düştü. Encu gibi HDP’nin eski Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ, Nursel Aydoğan ve Besime Konca’nın vekillikleri haklarında kesinleşmiş cezalar gerekçesiyle düşürülmüştü. Faysal Sarıyıldız, Tuğba Hezer Öztürk ve Leyla Zana’nın ise vekillikleri “devamsızlık” gerekçesiyle düşürülmüştü.  

HDP: HALK NEZDİNDE VEKİLLERİMİZİN VEKİLLİĞİ DÜŞMEZ'

HDP Şırnak Milletvekili Ferhat Encu’nun vekilliğinin düşürülmesine tepki gösteren Grup Başkanvekili Filiz Kerestecioğlu, "Halk nezdinde vekillerimizin vekillikleri düşmez" dedi.
 
Encu’nun  milletvekilliğinin düşürülmesine ilişkin tezkerenin okunmasının ardından söz alan Kerestecioğlu, "7'nci milletvekilimizin vekilliği düşürüldü. Demokratik Meclis’e, bu dönemin Meclis’ine hayırlı olsun" dedi. "Şırnak milletvekilimiz Sayın Ferhat Encü’ye verilen ceza sokağa çıkma yasakları döneminde meydana gelen hukuksuzlukları sosyal medya üzerinden kamuoyuyla paylaşması ve bir milletvekili olarak yasak sırasında sokağa çıkması nedeniyledir.” diyen Kerestecioğlu, “Yani halkla buluştuğu için, kendi seçim bölgesinde seçmenleriyle bir arada olduğu için… Halkla buluşmak bir milletvekilinin asli görevidir." ifadelerini kullandı. 

Sözlerinin devamında "Bugün genel kurulda kalmamızı gerektiren bir durum yoktur" diyen Kerestecioğlu, "Ferhat Encü’ye, 5 yılın altında verilen cezayı beğenmeyen iktidar usulde yer almayan bir yöntemle savcıya dosyayı temyiz ettirmiştir. Bununla yetinilmemiş kararı kesinleştirip infaza göndermekten de geri kalınmamıştır. Roboski’de öldürülen gencecik çocukların katillerini bulmayanlar, Roboski milletvekilinin vekilliğini düşürerek yakınlarını kaybeden insanların vicdanlarında çok derin bir yara daha açmışlardır. Vicdanlarımız yaralandı evet ama halk nezdinde vekillerimizin vekilliği düşmez. Bu da böyle bilinmelidir' diye konuştu.
 
HDP’nin resmi Twitter hesabından da konuyla ilgili mesaj verildi. Mesajda “Baş eğmeyen, dik duran Ferhat Encü'nün de milletvekilliği 'kağıt üzerinde' düşürüldü. Vekilliği halk verir, halk alır!” denildi. 

FERHAT ENCU KİMDİR?

Ferhat Encu, 5 Ağustos 1985'te Şırnak, Roboski’de doğdu. Encu, Roboski Katliamında 11 yakınını kaybetti. 

7 Haziran seçimlerinde, 25. Dönemde Halkların Demokratik Partisi’nden (HDP) Şırnak Milletvekili seçildi. Ardından yapılan 1 Kasım seçiminde de 26. Dönem HDP Milletvekili olarak Meclis’e girdi. Meclis’te, Kamu İktisadi Teşebbüsleri Komisyonu üyesi oldu. 

Encu, 4 Kasım 2016'da evleri basılarak gözaltına alınan HDP eş genel başkanlarının da dahil olduğu 12 milletvekili arasında yer alıyordu. İstanbul'dan gözaltına alınan Encu, soruşturmanın başlatıldığı Şırnak'a götürüldü. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Cinsel taciz sanığı Larry Nassar’ın dava süreci sonlandı

SONRAKİ HABER

İranlıların yarısı zorunlu başörtüsüne karşı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...