06 Şubat 2018 08:32
Son Güncellenme Tarihi: 06 Şubat 2018 18:23

PTT Messenger gerçekten yerli ve milli mi?

'Yerli ve milli WhatsApp' olarak duyurulan PTT Messenger'ın yazılımının yabancı bir firmadan satın alındığı iddia edildi. PTT iddiayı yalanladı.

Paylaş

'Yerli ve milli WhatsApp' olarak tarif edilen PTT Messenger uygulaması, Başbakan Binali Yıldırım’ın, Hatay'daki Zeytin Dalı Harekat Merkezine canlı olarak bağlanmasıyla duyuruldu.

Yıldırım'ın 2. Ordu Komutanı Korgeneral İsmail Metin Temel ile yaptığı bağlantının ardından PTT Messenger sosyal medyada gündeme oturdu. 'Yerli ve milli' olarak lanse edilen PTT Messenger'ın isminin bile Türkçe olmaması ve internet üzerindeki izleme ve sansür uygulamaları nedeniyle yaratacağı güvenlik kaygısı sosyal medyada eleştirilmesine neden oldu.

‘PTT MESSENGER YABANCI ŞİRKETTEN SATIN ALINDI’

Öte yandan PTT Messenger’a ilişkin sosyal medyada çarpıcı bir iddia da yer aldı. Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ'ın, “yüzde yüz yerli ve milli bir yazılımdır” dediği PTT Messenger uygulamasının, yabancı bir firma tarafından hazırlanan bir paket yazılım olduğu iddia edildi.

Twitter'da Burak Demirkopan isimli bir kullanıcı, PTT Messenger uygulamasında Zebrachat isimli firma tarafından hazırlanan yazılımın paket adı dahi değiştirilmeden kullanıldığını iddia etti. Aynı zamanda başka bir iddiaya göre uygulama üzerinden Türkiye numaraları henüz doğrulanamıyor.

PTT'DEN İDDİALARA YANIT: TÜM GELİŞTİRME HAKLARI BİZE AİT

İddiaya ilişkin PTT’den açıklama yapıldı. PttMessenger’ın signal tabanlı açık kaynak kod kullanılarak geliştirildiği iddia edilen açıklamada, “PttMessenger, tüm geliştirme hakları ile PTT A.Ş.'ye aittir. Zebrachat, geliştirme aşamasında kullanılan proje ve ürün adıdır. Kullanıcıların doğrudan indirebileceği bir uygulama dosyası bulunmamaktadır. Çeşitli internet sitelerinde sunulan PttMessenger adlı dosyaların, PTT A.Ş’nin kurumsal anlık mesajlaşma ve haberleşme çözümü olan PttMessenger ile ilgisi bulunmamaktadır” denildi.

PTT MESSENGER İÇİN UZMANLAR NE DİYOR?

"Milli, Güvenli Anlık Mesajlaşma ve Haberleşme Çözümü" olarak lanse edilen PTT Messenger'ın, PTT'nin internet sitesi üzerinden yapılan tanıtımı ve uzmanların bu tanıtıma dair yorumları şöyle:

  1. PTT Messenger, güvenliği dünyaca ispatlanmış metodoloji ve teknolojiler dikkate alınarak geliştirilmiştir.
  2. Farklı fonksiyonlar için farklı uygulamalar kullanmak yerine PTT Messenger, kaynak kullanımı optimize edilmiş şekilde çok fonksiyonlu kullanım kolaylığı sağlamaktadır. 
  3. PTT Messenger, tamamen millî mühendislik kabiliyetleriyle geliştirilmesi nedeni ile, güncellenmeye elverişli bir tasarıma sahiptir.

UZMANLAR: Bu kadar üst seviyede çalışan bir uygulamanın alt seviyelerinde çalışan yüzlerce yazılım ve donanıma dair Türkiye'de faaliyet yokken "tamamen milli" ibaresi "Vatan, Millet Sakarya" demekten öte değil.

PTT MESSENGER NE ZAMAN KULLANIMA GİRECEK?

- Her ne kadar mobil platformlar ve masaüstünde kullanılabilecek olsa da uygulama, şu an için yalnızca Android’de APK olarak kullanılabilir durumda.
Bu ifadeden de anlaşılacağı üzere PTT Messenger geleceğe yönelik bir plan. Çünkü henüz sadece Android'de çalıştığı belirtilmiş.

- PTT Messenger’ın yakın zamanda tüm platformlarda aktif hale gelmesi bekleniyor. Ancak kullanıma gireceği tarih ile ilgili henüz resmi bir açıklama bulunmuyor.
Henüz kullanıma hazır olmadığı anlaşılıyor.

PTT MESSENGER SAYFASINA ULAŞILAMADI

Öte yandan, https://messenger.ptt.gov.tr/ sayfasına gün içerisinde uzun bir süre ulaşılamadı. (MEDYA SERVİSİ)

ÖNCEKİ HABER

NBA'de gecenin sonuçları: Wizards ve Jazz yükselişte

SONRAKİ HABER

'Nükleere Hayır' diyen Sinoplulara polis saldırdı: 3 gözaltı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...