Orhan Gencebay: Arif Sağ ile dostluğumuz artık bitmiştir

Arif Sağ ile Orhan Gencebay arasındaki MESAM krizi büyüyor. Orhan Gencebay, MESAM Yönetim Kurulu üyeliğinden istifa ettiğini açıkladı.

05 Şubat 2018 07:04
Son Güncellenme Tarihi: 07 Şubat 2018 11:02
Paylaş

Türkiye Musiki Eseri Sahipleri Meslek Birliği (MESAM) Yönetim Kurulu Başkanlığı görevinden geçen hafta istifa eden Orhan Gencebay, yönetim kurulu üyeliğinden de istifa ettiğini açıkladı. Gencebay'ın yanı sıra yönetim kurulu üyeleri Fuat Güner, Suat Suna, Ahmet Selçuk İlkan ve Recep Ergül de istifalarını sundu. Gencebay, kendisine "Etnik ve politik kökenlerle meseleyi tartışmak ayıp" diyen Arif Sağ'a yanıt verdi: Arif Sağ ile dostluğumuz artık bitmiştir. 

Orhan Gencebay, Fuat Güner, Suat Suna, Ahmet Selçuk İlkan ve Recep Ergül, düzenledikleri basın toplantısı ile MESAM yönetim kurulu üyeliğinden istifa ettiklerini açıkladı. Gencebay'ın Etiler'deki çalışma ofisinde bir araya gelen 5 sanatçı adına açıklamayı Orhan Gencebay yaptı.

Gencebay, konuşmasının başında istifasının ardından MESAM Yönetim Kurulu Başkanı seçilen Arif Sağ ile medya üzerinden yapılan açıklamalara değindi. Haberlere konu olan açıklamaların maksatlı ve art niyetli olduğunu kaydeden Gencebay, bunları reddederek şiddetle kınadığını belirtti. Gencebay, "Arif Sağ yarım asırdan fazladır dostumdu, bu dostluk artık bitmiştir. Son zamanlarda basına verdiği demeçlerde şahsıma hakaret eden, son derece saygısız ve gerçek dışı, saçma sapan, art niyetle verdiği bilgilerden dolayı bu dostluğu kendisi bitirmiştir. Kendisine sağlıklar diliyorum" dedi. 

İSTİFA DİLEKÇESİNİN SIZDIRILMASINA TEPKİ

Gencebay, MESAM yönetim kurulu başkanlığından istifa etmesine ilişkin sunduğu dilekçenin basına sızdırılmasına “Dilekçemi MESAM dışına çıkartanların, şahsıma zarar vermek için dilekçemin içeriğini saptırarak art niyetli başka amaçlar için kullanmak istediği şüphesi taşımaktayım” diyerek tepki gösterdi. 

'ASLA ETNİK KÖKEN VE MEZHEP SORUNU DEĞİLDİR'

MESAM yönetiminde yaşananlara değinen Orhan Gencebay, "MESAM'da yaşanan sorun, asla mezhep veya etnik köken sorunu değildir. Ancak her genel kurul öncesi olduğu gibi birilerinin bütün kutsal değerlerimizi seçime malzeme yapıp buna yaslanarak seçilmek gayretinde olduklarının düşüncesini taşımaktayız. Bu şahıslar, sanatın ve sanatçının sorunlarını önemsemeyip kendi şahsi menfaatleri doğrultusunda bencilce hareket etmekte ve sırf seçim kazanmak için her türlü argümana başvurmakta, kutsal olan değerlerimizi dahi kullanmaktan çekinmemektedirler" diye konuştu.  

‘SÖZLÜ VE FİZİKİ SALDIRI’ İDDİASI

Orhan Gencebay, MESAM'ın şu anki yönetim şekliyle, bilgi yetersizliğiyle, sorunların üstüne gidememesiyle eser sahiplerine hiçbir yararlı çalışma yapamayacak durama geldiğini ifade etti. Yönetim kurulu toplantılarında yaşanan olumsuzluklara değinen Gencebay, şunları söyledi:

Yaşananlar, bırakın bir sanatçı topluluğunu, en sıradan bir işletmede dahi kabul edilecek şeyler değildir. Yönetim kurulu üyelerimizden bazıları, kendilerini MESAM'ın sahibi olarak görmüş olacaklar ki fikirlerini beğenmedikleri bazı yönetim kurulu üyelerine sözlü ve fiziki saldırılarda bulunma cüretini gösterebilmektedirler. Bütün yönetim kurulu üyelerinin ve personelin tanık olduğu bu olaylar nedeniyle üyelerin özgür iradeleri her zaman tehdit altındadır. Yönetim kurulu üyesi olarak görev yaparken hep aynı kişi tarafından sözlü ve fiziki saldırıya uğrayan pek çok yönetim kurulu üyesi olmuştur. Bizler bunu dostane bir anlayış ve hoşgörü çerçevesinde değerlendirerek kurum dışından insanların duymasına izin vermedik.

‘MESAM KİMSENİN MALI DEĞİLDİR’

"MESAM kimsenin malı değildir” diyen Gencebay, "MESAM'ın 9 bin 600 civarında üyesi var. Fakat bazı bilinç yetersizleri ve bencilleri MESAM'ı kendi mallarıymış gibi yönetmek istemekte, karşı çıkanları da MESAM'dan ihraç etmektedirler. MESAM'ın yönetim ve hizmet sisteminin baştan aşağı ele alınarak iyileştirilmesi şarttır. MESAM, gelişmiş ülkelerin meslek birlikleri standartlarına süratle getirilmelidir. Ben ve benim gibi düşünen arkadaşlarımla birlikte MESAM'ı gelişmiş yüksek standartlara çıkartacağımıza inanarak başkanlık görevini kabul ettim. Telif haklarını gereği gibi almak için başarılı ülkeleri örnek alarak, onların neler yaptığını öğrenip sistemimizdeki eksik ve yanlışları tamamlayıp düzelteceğimize inanıyordum. Daha önce yapılan yanlışlıkları tespit ettik ve düzeltmeye çalıştığımız için bazıları bundan rahatsız oldu" ifadelerini kullandı. 

‘AYRILMAK ZORUNDA BIRAKILDIK’

Orhan Gencebay, "Bizler MESAM yönetim kurulu üyeliğinden ayrılmak zorunda bırakıldık. MESAM üyeliğimiz devam ediyor. MESAM, bizim ve tüm eser sahiplerinin evidir, asla bir grubun olamaz. Yakında yapılacak olan MESAM olağan genel kuruluna, tüm asıl üyelerimizi katılmaya, seçme ve seçilme hakkını kullanmaya ve kurumlarına sahip çıkmaya davet ediyoruz" şeklinde konuştu.  

'ARİF SAĞ İLE ARANIZDA POLİTİK BİR SORUN MU VAR?'

Basın açıklamasının ardından Orhan Gencebay ve istifa eden sanatçı dostları basın mensuplarının sorularını da yanıtladı. Bir gazetecinin “Arif Sağ ile aranızda politik bir mesele var mı?” şeklindeki sorusuna Gencebay, "Etnik veya mezhepsel; böyle bir şeyin laf edilmesi utanç vericidir. Benim siyasetle de işim yok. Siyaseti siyasetçiler yapsın, ben sanatçıyım, sanat siyaset yapmaz. Sanat, iyiyi, doğruyu, estetiği, adaleti, her olumluyu anlatır. Fakat bu değerleri bilen, saygı duyan hangi siyasi kurum varsa ona saygı duyarım" şeklinde yanıt verdi. 

İLKAN: ÖN YARGILARLA KARŞI KARŞIYA KALDIK

Ahmet Selçuk İlkan ise konuşmasında "MESAM'daki çekişme, bir 'Orhan Gencebay, Arif Sağ' çekişmesi asla değildir. Buradaki esas konu müzik eser sahiplerinin daha iyi noktaya gelmesi sorunudur. Biz, masada önce saygıyı sonra güveni kaybettik. Ön yargıların hakim olduğu bir masada oturmaktan yorulduk, bıktık. Bugüne kadar yaşamadığımız ön yargılarla karşı karşıya kaldık. Bunun sonucunda da MESAM'ın en tecrübeli elemanlarını kaybettik" dedi. 

SUAT SUNA: MESAM'IN DÜNYA SEVİYESİNE NASIL GELECEĞİNİ KONUŞALIM

Fuat Güner de yönetim kurulunun birlikte çalışamaz bir hale geldiğini anlatırken Suat Suna, yönetim kurulunda her şeye karışıldığını söyledi. Suna, "Şu anda yönetime devam eden ve bana göre 'seçilmek için her şey mübahtır' yolundaki diğer arkadaşlarımıza tavsiyemiz şudur; artık MESAM'ı yönetmeye çalışmasınlar. Burası da profesyonel bir şirket gibi liyakatli, işletme konusunda eğitimli kişilere devredilsin. Sadece stratejileri ve politikaları belirlensin. Bizler, MESAM'ın dünya seviyesine nasıl geleceğini konuşalım" ifadelerini kullandı. (DHA) 
 


ARİF SAĞ ORHAN GENCEBAY İÇİN NE DEMİŞTİ? 

Sanatçı Arif Sağ, yıllarca başkanlık yaptığı MESAM için Orhan Gencebay’ın eleştirileriyle karşı karşıya kalmıştı. 

Hürriyet’ten Cengiz Semercioğlu Arif Sağ ile röportaj yaptı. Sağ, Gencebay için “Etnik ve politik kökenlerle meseleyi tartışmak ayıp. Sadece kendini düşünüyor. Bütün meslek birliklerini bir yana, kendini bir yana koyuyor” demişti.

Sağ ayrıca da Yavuz Bingöl için de “Yavuz’u Yavuz yapan ne sanatı ne de şusu busu. Solcuyum diye ortaya çıktı. Sol kesim de bu çocuk solcuymuş diye arkasına takıldı.” İfadelerini kullandı. Bingöl ise Arif Sağ’a cevap verdi. 

Söz konusu röportajdan satır başları şöyle: 

Orhan Gencebay, MESAM’ın yönetim kurulu başkanlığından istifa etti. Çok da sert bir istifa dilekçesi yazdı. Gencebay’la geçmişten gelen bir husumetiniz var mıydı? Dostluğunuz kaç seneye dayanıyor?
- Yok. 57 senelik bir tanışıklığımız var ama dostluk farklı bir şey. Bazı insanları hiç tanımazsın ama onlar senin dostundur. Bazı insanlar da vardır, yarım asır birlikte geçirirsin ama dostun olamaz. Dostluk ağır bir yük. Onu taşımak kolay değil.

İddialarına ne diyorsunuz?
- Orhan Gencebay’ın ortaya attığı iddialar, telif açısından sıkıntılı bir durum. Çünkü çok kötü şeyler söylüyor. Etnik, siyasi yapı gibi hassas konuları ortaya koyuyor. Açıkça söylemese de Alevilik, solculuk, Kürtlükten dem vuruyor. Telif haklarıyla uğraşan kurumlar ve orada çalışan insanların böyle bir derdi yok. Bizim derdimiz nerede telif varsa, nerede kaçak varsa orayı yakalayıp evine ekmek götüremeyen sanatçıların hakkını aramak. Herkes Orhan Gencebay ya da Arif Sağ değil ki bol bol karnını doyursun. Garibanlar ne olacak? Onların hakkını toparlarken birbirimizle uğraşıyoruz. Bu hoş bir şey değil.

Orhan Gencebay’ın bu yaklaşımını neye bağlıyorsunuz?
- Orhan Gencebay hayata şöyle bakıyor; bir tarafta Türkiye’deki bütün eser sahipleri, yapımcılar var, bir tarafta da Orhan Gencebay tek başına. Beni konuşturma...

MESAM’da kaç yıl başkanlık yapmıştınız?
8 sene. Orhan Gencebay yıllardır yönetim kurullarında başkan olmadan görev yaptı. Benim başkanlık yaptığım yönetim kurullarında yer aldı. MESAM’da genel kurul başkan seçmez. Yönetim kurulu başkanı seçer.

Yani Orhan Gencebay size yıllarca başkan olmanız için oy verdi...
- Tabii ki. Hadise şu: Bundan önceki dönemde genel kurula giderken ben Orhan’a “Gel bizim aramızda bir yarış olmasın” dedim, ortak liste yazdık ve genel kurula sunduk. Listemiz de aynen geçti. Sonrasında oturduk konuştuk ve pazarlık ettik. Biliyorsun böyle durumlarda pazarlık vardır. Mesela şu an CHP’nin kulisleri kaynıyor. Öyle bir durum. Konuştuğumuzda “Bir sene başkanlığı sen yap, bir sene de ben yapayım, ortaklaşa götürelim” dedim. “Tamam” dedi. Sonrasında toplantıya geldik. “Ben öyle anlamam, başkan olduğumda sonuna kadar gitmem lazım” dedi. “Niye” diye sordum. “Benim projelerim var” dedi. “Getir projelerini destekleyelim” dedim. Projen varsa yapmayalım mı dedik? Ama bunu kabul etmedi. 11 kişiden oluşan yönetim kurulunda 11 oyla onu başkan seçtik. Ama sonra ‘çizdim, oynamıyorum’ dedi. Sonrasında onu başkanlıktan aldık. Ben başkan oldum. Fakat haberler yolladı, yeniden başkan olmak istediğine dair. Ben arkadaşları ikna ettim. İstifa edip Orhan’ı başkan yapacağımı söyledim. Onu başkan yaptık. Onu başkan yaparken de “Bir sene sonra istifa edeceksin” dedim. Bir sene bitti, üzerine 8 ay geçti. Şimdi istifa edip kalkıp bir sürü ağza alınmayacak laflar ediyor. Sen bir kere 8 aydır fazladan başkanlık yapıyorsun.

Orhan Gencebay başkanlığı bıraktığı için mi itiraz ediyor sizce?
- İstifa etmesinin gerekçesini buralara oturttu. Müthiş bir yalan, sahtekarlık! Böyle bir şey olabilir mi? İstifa ediyorsun ve istifa ederken bütün arkadaşlarına pislik bulaştırarak gidiyorsun. Bu doğru bir şey mi? Yönetim kurulundan istifa etmedi, oradan da etseydi madem.

Ne zaman genel kurul? Yeniden aday olacak mısınız?
- 18 Mart’ta. Aday olmak zorundayım. Çünkü bu durumda kaçamam. Aday olmazsam karşıma başka şeyler çıkar, “kaçtı” derler.

Peki Orhan Gencebay’ı yönetim kuruluna alır mısınız?
- Almam. Kendi seçiliyorsa gelsin, bu benim sorunum değil. Ben kendi listemden almam. Güvenmem çünkü. 

‘SOLCU DİYE YAVUZ BİNGÖL’ÜN ARKASINDAN BEN Mİ KOŞTUM?’

Günümüz müziğinde iyi sanatçılar olduğunu düşünüyor musunuz?
- Olmaz olur mu! Ama ülkede sanat nasıl algılanıyor, bütün sorun orada. Yoksa sanatçı olmaz olur mu...

Yavuz Bingöl mesela sizce bir sanatçı ya da bağlama virtüöz mü?
- Ben ne yapıyor bilmem, tanımam. Nasıl virtüöz oluyor, ben bütün virtüözleri tanırım. Öyle birini duymadım.

Yavuz Bingöl’ü nasıl tanımazsınız abi?
-   Türkiye’de çözülemeyen bir olay var. Biri ortaya kendini atıyor, “Ben falanım” diyor. O falan olduğu kavramı da benimseyen büyük bir güruh onun arkasından koşuyor. Sonra da “Aaa öyle değilmiş” diyorlar. Yavuz’u Yavuz yapan ne sanatı ne de şusu busu. Solcuyum diye ortaya çıktı. Sol kesim de bu çocuk solcuymuş diye arkasına takıldı. Ben mi takıldım? Siz takıldınız arkasına. Sonra karşınıza böyle çıktı.

YAVUZ BİNGÖL’DEN ARİF SAĞ’A YANIT

Sağ’ın bu sözlerinin ardından Yavuz Bingol’den cevap geldi. Bingöl, Sabah’tan İlker Gezici‘ye şunları anlattı:

“Ben hiçbir zaman virtüözlük, büyük sanatçılık iddialarında bulunmadım. Hamdolsun, bize ‘Sakın ha ben oldum demeyin’ düsturu öğretildi. Biz bu ilkeyle büyüdük. Ne ustalara saygısızlık ederiz, ne de halkı küçümseriz; sanatımızı icra ederiz. Takdir halka aittir. Bu milletin gönlünde bir yer edinebilirsek bu bizim için en büyük mutluluktur, en büyük payedir. Başkalarının takdirine de ihtiyacımız yoktur. Ayrıca bir sanatçının hayran kitlesine güruh demek aşağılayıcı bir tavırdır ve kem söz sahibini bağlar. Halkçılık, solculuk, Alevilik iddiasıyla ortaya çıkıp halkı küçümsemek, onların değerlerini hafife almak tipik bir üsttten bakış açısıdır. Bizim inandığımız Anadolu irfanına ve adabına sığmaz, yakışmaz. Son söz olarak, ben onun gibi bağlama çalamam ama ondan daha iyi bir insanım. Hem bana, hem de Orhan Abi’ye söyledikleriyle yılların birikimini tüketmiştir, çok üzücü.”

GENCEBAY İSTİFA DİLEKÇESİNDE NE DEMİŞTİ?

Orhan Gencebay, MESAM’dan ayrılırken yazdığı istifa dilekçesinde, “Bir sanatçı topluluğuna yakışmayacak davranışlarla karşılaştım. Şeffaf ve denetime açık yönetim olmasını, toplantıların kayıt altına alınmasını istedim ama kabul edilmedi” ifadelerini kullanmıştı.

Ünlü sanatçı ayrıca dilekçede şu iddialara yer vermişti: “MESAM, etnik köken ve inanç üzerinden örgütlenerek faaliyette bulunulacak veya ele geçirilecek bir kurum değildir. ‘Benim adamlarım’ veya ‘Bize oy verecekler’ gibi söylemleri kabul etmem mümkün değildir. Üyelerin siyasi görüşü, inancı, kültürü ne olursa olsun; hepsi bizim için değerli, hepsi bizim başımızın tacıdır. Onların arasında kaynaşmayı sağlamak, sadece benim değil, hepimizin görevi.”  (HABER MERKEZİ)

 {{98870}}

Reklam
ÖNCEKİ HABER

Yılın ilk enflasyonu ‘ben kalıcıyım’ dedi

SONRAKİ HABER

'Halk otobüsü kazaları dalgınlık ve eğitimsizlikten'

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...