02 Şubat 2018 12:57

Hamburg AIRBUS işçileri 24 saat üretimi durdurdu

Hamburg’da 12 binin üzerinde işçinin çalıştığı AIRBUS'ta hafta sonu yapılacak görüşme öncesi patronu uyarmak için 24 saatlik grev yapıldı.

Paylaş

Hamburg’da12 binin üzerinde işçinin çalıştığı AIRBUS'ta 24 saat üretim durdu. İşçiler hafta sonu yapılacak görüşmeler öncesi işverenleri son kez uyardı. AIRBUS işvereni bütün işçilere E mail göndererek işe gelmemelerini istedi. Aynı zamanda patron toplu taşıma araçlarını serbest gün diye iptal etti. 
Gece yarısı grevin başlaması ile birlikte işçiler AIRBUS fabrikasının karşısındaki Teufelsbrück’de toplanmaya başladılar. Greve çıkan AIRBUS işçilerini başta DIEHL, Hauni ve değişik fabrikalardan işçiler grev alanına gelerek desteklerini sundular. 

Sabah saat 8‘de bir miting yapan işçilere hitaben Almanya Sendikalar Birliği - DGB Hamburg Şube Başkanı Katja Karger, AIRBUS İşyeri İşçi Temsilciliği Başkanı Sophia Kielhorn ve Hamburg IG Metall Sendikası Başkanı Ina Morgenroth birer konuşma yaptılar. 

KARGER: İŞVERENLER BÜYÜK YÜZSÜZLÜK YAPIYOR

Karger, DGB‘ye üye sendikaların selam ve dayanışmalarını işçilere ileterek, metal işçilerinin mücadelesinin sadece metal işçileri için önemli olmadığını, aynı zamanda ülkenin geleceği açısından da önemli olduğunu belirtti. “Ekonomik olarak güçlenen Almanya’nın bu güçlenen ekonomisinde işçiler de gerekli payı artık almalı. Sizin taleplerinizi karşılamayan işverenler büyük bir yüzsüzlük yapıyor. İşverenlerin kâr beklentileri yüzde 18 iken, sizin yüzde 6 zam talebiniz hakkınızdır" diyen Karger‘i işçiler alkışları ile desteklediler. 

KİELHORN: İŞVERENLER MAHKEME KARARINA UYMUYOR

AIRBUS İşyeri İşçi Temsilciliği Başkanı Sophia Kielhorn mitingte yaptığı konuşmada iş alırken veya bırakırken geçen zamanın işveren tarafından ödenmesini işçilerin istediğini vurgulayarak: “Aynı zamanda federal çalışma mahkesinin emsal bir kararı var.Ancak işverenler buna uymuyor. İşçiler bu talebin sendika tarafından talepler arasına konulmasına seviniyorlar ve sendikaya güçlü bir destek veriyorlar. İşçiler olarak mavi iş elbiselerini çok sevdiğimizden giymiyoruz” dedi.

MORGENROTH: İŞVERENLER TALEPLERE CEVAP VERMEZSE MÜCADELE SERTLEŞEREK SÜRECEK

Hamburg IG Metall Sendikası Başkanı Ina Morgenroth ise:“İşverenler, çalışma sürelerinin 28 saate düşürülmesinin yasal olmadığını öne sürüyorlar. İşverenler çalışma saatlerinin düşürülmesini tartışmak veya konuşmak dahi istemiyorlar. İşverenler TİS görüşmelerinde her hangi bir adım atmadılar. Biz de sendika olarak grev kararı alarak işverenleri uyarmak istedik ve bunun sonucunda 24 saatlik grevler gerçekleştiriyoruz. Başta küçük uyarı grevleri ile işverenlere mesaj verdik ancak bunu anlamadılar. 24 Ocak‘ta sahil bölgesinde 22 bin işçi iş bırakarak 24 saat grev yaptı ancak yine anlamadılar. Ondan dolayı şimdi yaptığımız grevlerle fabrikalarda üretimi durdurabildiğimizi gösterdik. Sendika olarak uzun bir zamandan sonra tekrar fabrikada üretimi durdurmayı başardık. 3 gün içinde kuzey bölgesinde toplam 30’dan fazla fabrikada, 50 bin işçi iş bıraktı. Almanya genelinde 250 fabrikada grevler yapıldı. Kendinizle gurur duyun. İşverenler bizim taleplerimize olumlu yanıt vermezse mücadelemizi güçlendirerek ve sertleştirerek devam ettireceğiz” dedi 

Morgenroth Almanyanın bir çok bölgesinden ve işyerinden gelen dayanışma mesajlarını işçilere illetti. Metal işçilerinin sahil bölgesinde, Almanya’da ve uluslararası alanda dayanışma içinde olduğunun altını çizen Morgenroth işçilerin güçlü alkışları arasında konuşmasını bitirdi. (Hamburg/EVRENSEL)
 

ÖNCEKİ HABER

CHP’li Selina Doğan: İntiharlar araştırılsın

SONRAKİ HABER

Milli Eğitim Bakanı: ‘Kapanma partisi’ özel yaşam

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...