04 Nisan 2011 13:40

Ülkeler nükleer atıklarını nasıl depoluyor?

Nükleer santrallerle tehlikelerden biri de nükleer atıklar. Atıklar ya nükleer santrallerin yakınlarında bir yer ya da geçici çöplükler de depolanıyor ya da suyun altına gömülüyor. Maalesef açıkta tutulanlar da var.Amerikan Enerji Bakanlığı 1978 yılından bu yana Nevada eyaletindeki Yucca dağlarında nihai bir nü

Ülkeler nükleer atıklarını nasıl depoluyor?
Paylaş

Nükleer santrallerle tehlikelerden biri de nükleer atıklar. Atıklar ya nükleer santrallerin yakınlarında bir yer ya da geçici çöplükler de depolanıyor ya da suyun altına gömülüyor. Maalesef açıkta tutulanlar da var.

Amerikan Enerji Bakanlığı 1978 yılından bu yana Nevada eyaletindeki Yucca dağlarında nihai bir nükleer çöplük oluşturmaya çalışıyor. Bölgeye trenle getirilecek nükleer atıkların, 65 km uzunluğundaki tünelden geçerek yer altındaki depolarda tutulması hedefleniyor.

Çin’de 3 bin 800 ton yüksek radyoaktif atık, reaktörlerin bulunduğu arazide depolanıyor.

İngiltere’de nükleer atıkların bir kısmı on farklı bölgede yer üstünde depolanıyor.

Fransa, 58 reaktörden çıkan atıkları yeniden değerlendirmek üzere Lahuge’daki geçici çöpe yollarken bir kısmını da Rusya’ya yolluyor.

Sınırları içinde farklı oranlarda radyasyon yayan 700 bin ton atık bulunduran Rusya aynı zamanda dünyanın en büyük nükleer çöplüğü. Bu atıkların 140 bin tonu Avrupa’dan geliyor. Avrupa’dan gelenle AB mevzuatına göre yer altına pompalanıyor. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Nükleerin karnesi kırık

SONRAKİ HABER

DÜZCE’DE KANUN MAS DAF PATRONU MU?

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa