30 Ocak 2018 11:30
Son Güncellenme Tarihi: 31 Ocak 2018 12:25

Deniz Naki'ye futboldan ömür boyu men cezası!

PFDK, Amedsporlu Deniz Naki'ye 3 yıl 6 ay men cezası verdi. Ceza 3 yıldan fazla olduğu için Türkiye'de futboldan ömür boyu men anlamına geliyor.

Paylaş

Türkiye'de verdiği siyasi mesajlar ve yaptığı barış çağrılarıyla sık sık iktidarın ve milliyetçi çevrelerin hedefi olan Deniz Naki, bu kez de futboldan ömür boyu men cezası aldı. Deniz Naki yaptığı açıklamada kararın siyasi olduğunu ifade ederek, "Asla yaptıklarımdan pişman değilim, aklım yapamadıklarımda" dedi.

PFDK, Amed Sportif oyuncusu Deniz Naki'ye "ayrımcılık ve ideolojik propaganda" iddiasıyla 3 yıl 6 ay men, 273 bin lira para cezası ve sürekli hak mahrumiyeti cezası verdiğini açıkladı. Üç yılı aşan cezalar, sürekli hak mahrumiyetine dönüştüğü için Deniz Naki Türkiye'de ömür boyu futboldan men edildi.

Türkiye'de sık sık hedef gösterilen Deniz Naki, 7 Ocak 2018'de Almanya'da silahlı saldırıya uğramasının ardından  "yoğun güvenlik kaygısı" nedeniyle Türkiye'ye dönmeyeceğini açıklamıştı.

Naki'nin avukatı Stephan Kuhn, Der Spiegel dergisine yaptığı açıklamada Naki'nin, ailesinin ve çevresinin kararı doğrultusunda Amed Sportif Faaliyetler Kulübü ile olan sözleşmesini bitireceğini ve Almanya'da kalacağını söyledi. Avukat Kuhn, Naki'nin gelecek planlarına yönelik ise açıklama yapmadı.

28 yaşındaki Deniz Naki Gençlerbirliği ve Amedspor'da forma giymeden önce Almanya'nın FC St. Pauli ve SC Paderborn takımlarında da oynamıştı.

DENİZ NAKİ: KARAR SİYASİ

Açıklama yapan Deniz Naki ise, kararın siyasi ve taraflı olduğunu ifade ederek, "Asla yaptıklarımdan pişman değilim, aklım yapamadıklarımda" dedi.

Deniz Naki’nin 31 Ocak tarihli açıklamasından satır başları şöyle: 

 

"Amedspor’dan önceki yaşamım da özgürlük, barış ve yurtsever mücadelesi üzerine olmuştur. 
Amedspor kimliğini taşımanın zor, çetin bir mücadele ve dik duruşla olduğunu çok iyi biliyorum ve buna göre bir tavır sergilemeye çalıştım. Ama her şeyin futboldan ibaret olmadığı bilinciyle hareket ettim. Amedspor’dan sonra da bu duruşla yaşayacağım.

Toplumsal duyarlılık gerektiren, iyiliği, güzelliği, yardımlaşmayı, barışı, insanca yaşamayı ve yurtsever olmayı her şeyin üstünde tuttum. Çünkü beni ben yapan bağlı olduğum değerlerdir. O değerlerden vazgeçtiğiğim gün ben yok olmuşum demektir.

TFF kararından çok önce kulübüm Amedspor ile sözleşmemi karşılıklı feshetmiş olmamıza rağmen, Türkiye PFDK tarihinde görülmemiş ağır cezalar verildi, futbolcu lisansım iptal edildi, Türkiye’de futbolculuktan men edildim ve fahiş para cezası verildi. 

Tarafıma tarihin en büyük cezasını vermiş olması bile federasyonun ne kadar siyasi, önyargılı ve tarafgir olduğunun göstergesidir.

Kararın siyasi olduğunu çok iyi biliyorum.  Siyasi, faşist, kirli ve kanlı elleriniz her şeye bulaştığı gibi futbola da bulaştı. Böylesi kirletilmiş  bir futbol sisteminde esasında ben olmak istemem. Bu karar bu yönüyle beni sevindirmiştir. 

Bu tür ceza ve yaptırımların beni barış, özgürlük ve yurtsever hırsımdan alıkoyamayacağının iyi bilinmesini isterim. Asla yaptıklarımdan pişman değilim, aklım yapamadıklarımda.

Ben yaşamım boyunca dik durdum, haklıyı savundum ve onurlu yaşadım, neticesi ne olursa olsun bu duruşum yaşam felsefem olacaktır ölünceye dek. Bu halk için, barış için, onurlu bir yaşam için, ölümse başüstüne gelsin.

Bütün bu sorunlu süreçlerden dolayı Amedspor’a ve topraklarıma dönemiyorum. Yaşanan bunca haksızlık, hukuksuzluğu ve zulmü halkımızın takdirine bırakıyorum. 

İyi, kötü günde yanımda olan taraftarımıza, futbolcu arkadaşlarıma özellikle bu silahlı saldırı sonrası, dünyanın bir çok yerinden beni arayan, destek paylaşımları yapan halkımıza, değerli insanlara ve dostlarıma çok teşekkür ederim. 

Öldürmeyen darbe güçlendirir, şiarıyla mutlaka bir gün döneceğim ve dik duruşla halkımızla barış, huzurlu, özgür günler yaşayacağız ve başaracağız. Bu bir veda değil, bir var olma mesajıdır. 

Futbolcu kimliğimin yanında, ben sonuna kadar Seyit Rıza’nın torunu; Dersimliyim, Amedliyim, KÜRDİSTANLIYIM.
 
Saygılarımla...
Deniz Naki" (SPOR SERVİSİ)

ÖNCEKİ HABER

Sokakta yürürken çocuğun üzerine reklam panosu devrildi

SONRAKİ HABER

Lübnan’da siyasi tansiyon yükseliyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...