29 Ocak 2018 06:07

IKEA’nın kurucusu Ingvar Kamprad öldü

İsveç merkezli mobilya markası IKEA’nın kurucusu milyarder Ingvar Kamprad, 91 yaşında evinde öldü.

Paylaş

İsveçli mobilya zinciri IKEA’nın kurucusu milyarder Ingvar Kamprad, 91 yaşında hayatını kaybetti. IKEA’dan yapılan açıklamada Kampard'ın Smaland'daki evinde 'huzur içinde' hayatını kaybettiği belirtildi. Şirket, Kampard’ın 20. yüzyılın en önemli girişimcilerden biri olduğunu vurguladı.

Dünya genelinde 350'den fazla mağazası bulunan IKEA’nın 2016’daki toplam satışları 43 milyar dolara ulaşmıştı. Kampard, 2013’te 87 yaşındayken şirketin yönetim kurulundan ayrılmıştı.

INGVAR KAMPRAD KİMDİR?

1926'da Smaland’da çiftçi bir ailenin çocuğu olarak doğan Kampard, ticari yaşamına 5 yaşında kibrit satarak başlamış daha sonra balık, kalem, Noel süsleri gibi ürünler pazarlamış ve 17 yaşında babasının verdiği parayla IKEA’yı kurmuştu.

Yaklaşık 41 milyar dolarlık servete sahip olduğu belirtilen Kamprad, tasarruf etmek ve para kazanmak için özel hayatında ve şirket yönetiminde sert kurallar uyguluyordu. 2016 yılında verdiği bir röportajda tasarruf için saçlarını Vietnam'da kestirdiğini söyleyen Kamprad, kıyafetlerinin büyük bir kısmını da ikinci el alıyordu. Hayatı boyunca tarifeli uçakların ekonomi sınıflarını tercih eden Kampard, 1993 model Volvo otomobilini ise 20 yıldan fazladır kullanıyordu.

2. Dünya Savaşı döneminde İsveç Nazi partisiyle bağlantısı olduğu ortaya çıkan Kamprad, durumu 'Gençlik ahmaklığı' olarak açıklamıştı. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Kıbrıs'ta cumhurbaşkanlığı seçimi ikinci tura kaldı

SONRAKİ HABER

Sağlık karaborsası: Zam öncesi firmalar ilaç saklıyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...