28 Ocak 2018 13:19
Son Güncellenme Tarihi: 29 Ocak 2018 15:56

Erdoğan’ın hedef gösterdiği TTB yöneticilerine soruşturma

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'nca Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın hedef gösterdiği TTB Merkez Konseyi üyesi 11 kişi hakkında soruşturma başlattı.

Paylaş

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın, savaşa karşı barış çağrısı yaptığı için hedef gösterdiği Türk Tabipleri Birliği (TTB) Merkez Konseyi üyesi 11 kişi hakkında soruşturma başlattı.

İçişleri Bakanlığı, Türk Tabipleri Birliği Merkez Konseyi üyeleri hakkında, "Türk Silahlı Kuvvetleri’nin (TSK) başlattığı Afrin’e yönelik Zeytin Dalı Harekâtı’na ‘savaş’ değerlendirmeleri yaptığı" gerekçesiyle Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’na suç duyurusunda bulunarak, Asliye Hukuk Mahkemesine dava açılmasını talep edeceğini açıklamıştı

İçişleri Bakanlığı, yaptığı açıklamada "Merkez Konseyi üyelerinin görevlerine son verilmesi amacıyla dava açılmasını talep etme zorunluluğu hasıl olmuştur" denilmişti.

MEMUR SEN DE HEDEF GÖSTERDİ

Afrin operasyonuna ve savaşa karşı çıktığı için hedefe konan Türk Tabipler Birliği (TTB) bu kez de hükümete yakınlığı ile bilinen Memur-Sen’in hedefindeydi. Sağlık-Sen ve Memur-Sen, Cağaloğlu ‘ndaki İstanbul Tabip Odası önünde toplanarak TTB’nin kapatılmasını istedi!

Burada yapılan basın açıklamasında TTB’nin teröre destek verdiği iddia edilirken ‘TTB millete hesap verecek’, ‘Sorumsuz TTB kapatılsın’ sloganları atıldı.  Açıklama esnasında İstanbul Tabip Odası binası önünde polis önlemler aldı, bir TOMA hazır bulunduruldu. 

‘HER ZAMAN HÜKÜMETİMİZİN YANINDA OLDUK’

“Sağlık-Sen, 26 ocak cuma günü Ankara Adliyesi önüne çağrı yaparak suç duyurusunda bulunduğu Türk Tabipler Birliği’nin kapatılması talebiyle yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verdi:

“Bu ülkede yaşayıp, başkalarının borazanı olmayı gelenekselleştirenler ya bu huylarından vazgeçsin ya da kimin adına çalıştıklarını, kimden yana olduklarını açıklasın.

'Savaşa hayır, barış hemen şimdi' diyerek terörle mücadelenin sonlandırılması çağrısında bulunan TTB, terör örgütleri sınırımızda cirit atarken, ülkemizin yanı sıra vatandaşlarımızın can ve mal güvenliğine kast ederken, barışın nasıl sağlanacağını da açıklamalıdır.

Bu mücadelede hükümetimizin en büyük destekçisi birlik ve beraberliğini hiç bozmayan, içindeki hainlere fırsat vermeyen, vatan sevgisi ve inandığı değerler uğruna hayatını feda etmeye hazır milletimizdir.

Burada bulunan Sağlık STK olarak daima milletimizin yanında, milletimizin seçtiklerinin yanında olduk. Her türlü darbe girişimini, terör eylemlerini ve teröristleri lanetledik, kınadık. Onlarla mücadelede hükümetimizin yanında olduk.

Son olarak hekimlerimizi de terör savunucusu bu sözde meslek örgütüne karşı tepkilerini göstermeye çağırıyorum. Biz vatanını, milletini seven, demokrasi ve cumhuriyetini korumak için ölüme göze almış sağlık çalışanları olarak, her türlü terörle mücadelede devletimizin yanında olduğumuzu bir kez daha hatırlatıyoruz.”

Memur Sen’in eyleminin ardından TTB çalışanları ve hekimler İstanbul Tabip Odası önünde birlikte bir fotoğraf çektirerek baskılara boyun eğmeyeceklerini belirtti.

(İstanbul/EVRENSEL)

TTB NE DEMİŞTİ?

TTB, Afrin operasyonuna dair yaptığı "Savaş bir halk sağlığı sorunudur" başlıklı açıklamada "Her çatışma, her savaş; fiziksel, ruhsal, sosyal ve çevresel sağlık açısından onarılmaz sorunlara yol açarak büyük bir insani dramı da beraberinde getirir" demişti.

TTB'nin açıklaması şöyleydi:

TTB'nin açıklaması şöyle: "Biz hekimler uyarıyoruz:

Savaş, doğada ve insanda tahribat yapan, toplumsal yaşamı tehdit eden, insan eliyle yaratılan bir halk sağlığı sorunudur.

Her çatışma, her savaş; fiziksel, ruhsal, sosyal ve çevresel sağlık açısından onarılmaz sorunlara yol açarak büyük bir insani dramı da beraberinde getirir.

Yaşatmaya ant içmiş bir mesleğin mensupları olarak, yaşamı savunmanın, barış iklimine sahip çıkmanın birincil görevimiz olduğunu aklımızdan çıkarmıyoruz.

Savaşla baş etmenin yolu, adil, demokratik, eşitlikçi, özgür ve barışçıl bir yaşam kurmak ve bunu sürekli kılmaktır.

Savaşa hayır, barış hemen şimdi!"

ERDOĞAN, 'TERÖRİST SEVİCİLER' DEDİ

Bu açıklama sonrası Erdoğan, Türk Tabipleri Birliği’ni “Terörist seviciler” ifadesiyle hedef gösterdi.

Erdoğan konu hakkında şunları söyledi: "Bazı kesimler bunu iyi duysunlar. Bugün operasyonun 7. günü. 343 terörist etkisiz hale getirildi. Bunlar tespit edilenler. Bundan rahatsız olan, sözde Türk Tabipler Birliği gibi bir kesim savaşa hayır diye kampanya yürütmek istiyor. Bu terörist sevicilerin bugüne kadar barışa evet dediklerini duymadık. Bunlar bugüne kadar güneydoğuda, doğuda, vatandaşlarım şehit edildi. İçeride olan terör uygulayıcılarına yönelik en ufak açıklama duyduk mu? Duymadık. Bunlar bu işin içindeler. Kandil'e kadar gidip, ondan sonra yazdıkları kitaplarla kendilerine kaynak temin etmeye çalışanların teröristlerin karşısında dikildiklerini duymadık. PYD, YPG, DEAŞ, PKK, bütün bu terör örgütlerinin yapmış olduğu taciz hareketlerine karşı bizim uluslararası hukuktan doğan haklarımızı hazmedemeyen bu sözde kişiler veya dernek kusura bakmasınlar. Attığımız adım kararlı bir adımdır."

TTB'DEN YANIT

Erdoğan'ın hedef göstermesi sonrası Türk Tabipler Birliği'nin sitesinden 7 maddelik bir açıklamayla yanıt verdi.

Açıklama şöyleydi:

"1. Türk Tabipleri Birliği (TTB) Merkez Konseyi 24 Ocak 2017 Çarşamba günü kamuoyuna bir açıklama yapmıştır.

2. Açıklamayı izleyen iki gün içerisinde tarafımıza farklı tepkiler ulaşmıştır. Açıklamamızı olumlayan ve destekleyen bir çok geri bildirimin yanında, metinde yer almayan ifadeler eklenerek hedef gösteren ve adeta bir lince davetiye çıkaran söylemler ve tehditler de söz konusudur.

3. TTB Merkez Konseyi gerek hekimlerin gerekse de vatandaşlarımızın tepkilerini dikkatle dinlemektedir.

4. Öncelikle tekrarlanması gereken TTB Merkez Konseyi’nin açıklaması halen sınır ötesinde bulunan çocuklarımızı, onların ana, baba ve yakınlarını da gözeterek, büyük bir özenle, hiçbir insana hürmetsizlik etmeyen bir uslupla kaleme alınmıştır. Orada görevli bulunan insanlar tepki gösterenler kadar bizim de canımızdır. TTB Merkez Konseyi bu anlamda kendisi hakkında yapılan çarpıtmaları reddetmektedir.

5. TTB Merkez Konseyi bu süreçte bir hekim birliği tutumu ve sorumluluğuyla görüşlerini ifade etmiştir. Savaş, çatışma, terör operasyonu ve benzeri durumlarla ilgili hekimlik değerleri ve yıllar boyunca geliştirilen tutum bildirgeleri hiçbir farklı yoruma yer bırakmayacak kadar açıktır. TTB Merkez Konseyi’nin 24 Ocak tarihli açıklaması bütünüyle bu birikime sadık kalarak yapılmıştır.

6. Yukarıdaki gerçeklere rağmen tepkilerin kimi provokatif saldırılara da meydan verecek çağrılara, hedef göstermelere dönüştüğünü üzülerek duyuyor, görüyor, yaşıyoruz.  Son olarak devletin en yetkili makamlarının açıkladıkları görüşler kimileri için TTB Merkez Konseyi’nin hedef olarak algılanması tehlikesini de içermektedir.

7. TTB Merkez Konseyi bu bilgiler ışığında kamu otoritesine herkesin can güvenliğini güvence altına alacağı ve hiç kimseyi dışlamadan görüşlerini ifade edebileceği bir ortamı tesis etme görevini yerine getirme sorumluluğunu hatırlatır, bu vesileyle özgür, demokratik ve barış içerisinde bir Türkiye ve dünya özlemimizi bir kez daha paylaşırız." (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Rusya'da muhalif lider Navalni gözaltına alındı

SONRAKİ HABER

Grev yasağının ardından MESS'le bir kez daha görüşülecek

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...