25 Ocak 2018 11:59

Diyarbakırlılar: Aklıselim her insan savaşa karşı çıkar

Türkiye’nin Afrin’e yönelik askeri operasyonuna tepki gösteren Diyarbakırlılar, 'Savaştan kim kazanmış? Aklıselim her insan savaşa karşı olur' diyor

Paylaş

Türkiye’nin Afrin’e yönelik askeri operasyonuna tepkiler devam ediyor. Afrin operasyonunda tepki gösteren Diyarbakırlılar, halkların savaş istemediği belirterek, Türkiye halkları olarak kaybediyoruz. Savaştan kim kazanmış? Aklıselim her insan savaşa karşı olur” dedi. 

Diyarbakırlılar Türkiye’nin Afrin operasyonuna dair konuştu. Afrin operasyonuna sosyal medyadan eleştirenlere yönelik yapılan gözaltı ve tutuklanmaları dair konuşan Serdar Erik, “Aldıkları savaş kararından sonra konuşmayı da yasakladılar. İnsanların yüzüne baktığınızda mutsuzluğu, rahatsızlığı görebilirsiniz. Trabzon’dan Konya’ya nereye giderseniz gidin kimse memnun değil” dedi. 

‘BARIŞIN, KARDEŞLİĞİN KUTSANMASI GEREKİR’

Devletin tüm kurumlarının ağız birliği yaparak savaş politikasına hizmet ettiğini vurgulayan Erdal Kaplan da, binlerce kilometre uzakta yaşanan ölüm ve trajediye sevinenlerin iki halk arasında yıllara yayılacak kırılmalara neden olacağı uyarısı yaptı. “Bu savaş oldubittiye gelmeyecek. Bunun bir çok sonucu olacak” diyen Kaplan, gidişatın savaş çığırtkanlarının istediği gibi olmayacağının altını çizdi. 

Diyanetin tüm camilerde Fetih Suresi okutmasını hatırlatan Kaplan, “Barışı, kardeşliği, eşitliği kutsaması gerekirken savaşı, ölümü kutsallaştırıyor. İyi kötü bir dini bilgimiz var. Diyanetin bu talimatını ölümlerden nemalanmak olarak görüyorum” dedi. 

‘ADALETİN GELECEĞİ GÜNLERİ BEKLİYORUZ’ 

Savaşa karşı çıktıklarında tutukladıklarını belirten Yüksel Yıldız da haksızlığa, zulme taraf olmalarının istendiğini söyledi. Hukuksuz bir şekilde işinden ihraç edildiğini dile getiren Yıldız, adaletin geleceği günleri sabırsızlıkla beklediğini belirtti. 

Türkiye’nin savaşın kazananı olamayacağının altını çizen Şeyhmus Özkaya adlı yurttaş ise “Bu sorunun demokratik barışçıl bir şekilde çözülmesini istiyoruz. Kürtlerin demokratik hakları tanındığı zaman hiçbir sorun kalmayacaktır” dedi.

Uçaklar tarafından yapılan bombardımanda yaşamını yitiren sivillere dikkat çeken Özkaya, “Dünyanın sessiz kalmasını lanetliyorum. Düne kadar IŞİD’e karşı savaşan kahraman Kürt gençlerini ne uğruna sattılar acaba. Bu saatten sonra kimseden yardım dileyecek halimiz yok. Şu an en önemli ihtiyaç Kürtlerin birliğidir” değerlendirmesi yaptı. 

‘SAVAŞ KITLIK DEMEKTİR’

 Savaştan en çok etkilenen kesimin kadın ve çocuklar olduğunu ifade eden Fatma Gül Kınık da, savaşa karşı birlikte hareket etmenin çok önemli olduğunu söyledi. Kınık, herkesin kendi toprağına ait olduğunu ve burada yaşayan insanların hayatlarına kimsenin karışma hakkı olmadığını vurguladı. 

Uzun süredir işsiz olduğunu söyleyen Yılmaz Taş ise, “Savaş demek kıtlık demektir. Bir kazancımız yok, ekonomik giderlerimizi karşılayamıyoruz. Bunun yanında her şeye ha bire zam getiriyorlar. Bizden aldıkları vergileri de tanka topa vererek insanların ölümüne neden oluyorlar” dedi. 

‘SAVAŞI HALK DEĞİL ÇIĞIRTKANLAR İSTİYOR’

80 milyonluk nüfustan savaşı isteyen cüzi bir kesim olduğunu söyleyen Serdar Erik, “Onlar da savaştan beslenenlerdir. Medya kalmış mı? Kalan TV kanallarının hepsi aynı şeyleri gösteriyor. Maniple ediyorlar. İstanbul’da yaşıyorum, komşularımın çoğu Türk. Bir kişinin dahi savaşı desteklediğini görmedim. Parayla tuttukları 3-4 çığırtkanı çıkarmışlar karşımıza, ‘Savaş istiyoruz’ diye. Tamam siz gidin. Biz kesinlikle Türkiye halkları olarak kaybediyoruz. Savaştan kim kazanmış. Aklıselim olan her insan savaşa karşı olur. Bu nereye kadar gidecek bilmiyorum” sözleriyle tepkisini dile getirdi. (Diyarbakır/MA)

ÖNCEKİ HABER

Almanya, Türkiye'ye Leopard tank satışını durdurdu

SONRAKİ HABER

Savaşa Karşı Koordinasyon: Ölümü değil yaşamı savunuyoruz

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...