25 Ocak 2018 08:10

Afrin’e yönelik askeri operasyonun 6. gününde neler yaşandı?

TSK'nin Afrin'e yönelik başlattığı operasyon 6. gününde de devam etti. Hava koşulları sebebiyle Burseya Dağı'ndaki operasyonların durduğu belirtildi.

Paylaş

TSK’nin Afrin’e yönelik başlattığı ‘Zeytin Dalı’ harekatı 6. gününde de devam etti. Hava koşulları sebebiyle Burseya Dağı'ndaki operasyonların durduğu belirtilirken Hatay'ın Reyhanlı ilçesine 2 adet roket atıldı. Saldırıda ölen ya da yaralanan olmadı.

TSK’nin Afrin’e yönelik başlattığı ‘Zeytin Dalı’ harekatı 6. gününde de devam etti. Operasyonda yoğun yağmur ve sis altında çatışmalar yaşanırken gece boyunca sınır hattından top sesleri duyuldu. Kilis’e yönelik dün gerçekleşen roket saldırısının hasarının boyutlarıysa gündüz saatlerinde ortaya çıktı.

DHA’nın haberine göre gece boyunca Kilis ile Hatay'ın Hassa, Kırıkhan, Kumlu ve Reyhanlı ilçelerinde top atışları duyuldu. Türkiye sınırı ile Afrin arasındaki birçok köyde TSK ve beraberindeki cihatçı grupların kontrolü sağladığı öne sürüldü.

BURSEYA DAĞI'NDAKİ OPERASYONLAR 'HAVA KOŞULLARI NEDENİYLE' DURDU

Kilis’teki yerleşim alanlarını menzilinde bulunduğu ve Afrin’e ulaşım noktasında kilit konumda olduğu için stratejik önemi olan Burseya Dağı’nda, pazartesi ve salı günü şiddetli çatışmalar yaşandı. Dağın bazı bölgelerinin cihatçıların kontrolüne geçtiği iddia edilirken ilerleyişin "yağış, sis ve çamur nedeniyle" durduğu belirtildi.

Bu sabah yine operasyon için Burseya Dağı’na hareket eden cihatçılar, çamurlu yolda araçların hareket edememesi nedeniyle ilerleyemedi. Bunun üzerine durum değerlendirmesi yapıldı ve grup, geri çekildi.

Burseya Dağı'nın alınması halinde hedefin Bafelyun Tepesi olduğu bildirildi.

REYHANLI İLÇE MERKEZİNE 2 ADAT ROKET ATILDI

Hatay’ın Reyhanlı ilçesi merkezine 2 adet roket atıldı. Reyhanlı ilçesi jandarma karakolu yakınlarına iki roketin düşmesi sonrasında can kaybı ve yaralanmanın olmadığı saldırıda çevrede park halindeki bazı araçlarda hasar oluştuğu bildirildi. 

TSK'DEN  AÇIKLAMA

TSK tarafından Afrin'e yönelik askeri operasyonla ilgili  yapılan açıklama şöyle:

" Türk Silahlı Kuvvetleri tarafından, hudutlarımızda ve bölgede güvenlik ve istikrarı sağlamak maksadıyla, Suriye'nin kuzeybatısında Afrin bölgesinde, PKK/KCK/PYD-YPG ve DEAŞ'a mensup teröristleri etkisiz hale getirmek ve dost ve kardeş bölge halkını bunların baskı ve zulmünden kurtarmak üzere, 20 Ocak 2018 saat 17.00'den itibaren "Zeytin Dalı Harekâtı" başlatılmıştır. Harekat, ülkemizin uluslararası hukuktan kaynaklanan hakları, BMGK'nin terörle mücadeleye yönelik özellikle 1624 (2005), 2170 (2014) ve 2178 (2014) sayılı kararları ve BM sözleşmesinin 51'inci maddesinde yer alan Meşru Müdafaa Hakkı çerçevesinde, Suriye'nin toprak bütünlüğüne saygılı olarak icra edilmektedir. Harekatın planlama ve icrasında sadece teröristler ve bunlara ait barınak, sığınak, mevzii, silah, araç ve gereçler hedef alınmakta olup, sivil/masum kişilerin zarar görmemesi için her türlü dikkat ve hassasiyet gösterilmektedir. Hava Kuvvetleri tarafından gün içerisinde gerçekleştirilen hava harekâtı ile PKK/KCK/PYD-YPG ve DEAŞ terör örgütlerine ait sığınak, barınak, mühimmat deposu ve silah mevzii olarak kullanılan toplam 25 hedef imha edilmiştir. Harekâta katılan 14 uçak emniyetle üslerine dönmüşlerdir. "Zeytin Dalı Harekâtı" kapsamında şu ana kadar bölgeden elde edilen bilgilere göre; en az 306 PKK/KCK/PYD-YPG ve DEAŞ terör örgütü mensubunun etkisiz hale getirildiği tespit edilmiştir. "Zeytin Dalı Harekâtı" planlandığı şekilde başarıyla devam etmektedir."

ROKETLE VURULAN CAMİDE BÜYÜK HASAR

Kilis’te dün Afrin tarafından ateşlendiği belirtilen roketle vurulan kent merkezindeki Çalık Camii’ndeki hasarın boyutu gündüz saatleirnde ortaya çıktı.  Terzi Muzaffer Aydemir ile Suriyeli Tarık Tabak’ın yaşamını yitirdiği saldırıda roketin isabet ettiği kubbenin büyük bölümü yıkıldı. ‘Çalık Hacı Ali’ lakaplı, Hacı Bin Mehmet Ağa tarafından 1682 yılında Aşıt Mahallesinde inşa ettirilen 3 kapılı girişi bulunan 336 yıllık cami içi de kullanılamaz hale gelirken, çevresindeki evlerde de hasar oluştu. Duvarları da yıkılan cami, olası bir yıkıma karşı güvenlik şeridiyle kapatıldı. Camide kısa süre içerisinde temizlik ve onarım çalışmaları başlatılacağı belirtildi.

‘AFRİN KANTONU SURİYE’Yİ AFRİN’E ÇAĞIRDI’ İDDİASI

Afrin kantonunun, Suriye hükümetine bölgeye asker göndermesi ve sınırlarını koruması çağrısı yaptığı öne sürüldü.

Reuters haber ajansı, Afrin kantonunun internet sitesinde yazılı bir açıklama yayınladığını duyurdu.

Açıklamada "Suriye hükümetini, egemenliğinden kaynaklanan yükümlülüklerini yerine getirmeye, Suriye ordusunu sınırlarını korumak üzere bölgede asker konuşlandırmaya çağırdığı öne sürüldü..

Saldırıda yaralanan 6 kişinin hastanedeki tedavisi devam ederken, 100 metre mesafedeki Yahya Said'in evine isabet eden roketle yaralanan 5 kişi ise taburcu edildi. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Rize'de iş cinayeti: AVM inşaatından düşen Savaş Çevrim öldü

SONRAKİ HABER

HDP Grup Başkanvekili Filiz Kerestecioğlu beraat etti

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...