25 Ocak 2018 01:06

'Gerekirse 3 ay aç kalırız, yine de greve gideriz!'

Mercedes Benz Hoşdere fabrikasında çalışan Türk Metal üyesi işçiler, patron sendikası MESS’in lokavt kararı almasına tepkili.

Paylaş

Eren ERGİNE
İstanbul

Mercedes Benz Hoşdere fabrikasında çalışan Türk Metal üyesi işçiler, patron sendikası MESS’in lokavt kararı almasına tepkili. MESS’in işçinin elini kolunu bağlamak için böyle bir hamle yaptığına dikkat çeken işçiler, “Gerekirse 3 ay aç kalırız, eşimizin boynundaki altını satar, bileziğini bozdururuz ama yine de greve gideriz” diyor. 

YÜZDE 10-15’E İMZA ATILMASIN

Asgari ücretin 1600 lira olduğunu hatırlatan bir işçi “Bugün 4-5 yıllık Mercedes işçisi net 2 bin 50 lira maaş alıyor, ikramiye ve yakacak parası içinde. Bunları çıkarınca işçinin eline geçen para 1400 lira. Bu maaşla geçinmek mümkün mü?​” diye sordu.Kıdem zammının olmazsa olmaz olduğuna dikkat çeken işçi, “Yeni işçiyle, 15 senelik işçi arasında bir fark olsun. Bir önceki sözleşme döneminde olduğu gibi bir tablo yok, bu sözleşme sürecinde Mercedes işçisi kararlı. Eğer Türk Metal yüzde 10-15’lere imza atarsa işçinin tepkisiyle karşılaşır. Bu durumda sendikadan istifalar da gündeme gelecektir” diye konuştu. Kent meydanında yapılan basın açıklamalarına katılımının az olduğunu hatırlatan işçi devam etti: “Grev kararı alınana kadar bu eylemler bize oyun gibi geliyordu o yüzden işçilerin eylemlere katılımı zayıftı. Şimdi alınan grev kararının sonuna kadar arkasındayız.” 

‘OHAL VAR DİYE İŞÇİ AÇ MI KALACAK’

2015 yılında imzalanan 3 yıllık sözleşme sürecini hatırlatan Mercedes işçisi şunları söyledi: “İşçiler izindeyken sözleşme imzalanmıştı, haberlerden öğrendik. Bu sefer işçi bunu kabul etmeyecek. Mercedes işçileri artık ‘Arkamızdan kimse iş çeviremeyecek, bizim onayımız olmadan bu süreç sonuçlanmayacak’ diyor.” OHAL bahanesiyle grevlerin yasaklanabilme ihtimaline dikkat çeken işçi, “Bunu kabul edemeyiz, OHAL var diye işçi aç mı kalacak” diye konuştu. 

Dünya devi olan Mercedes’te asgari ücretin altında çalışmak istemediklerini ifade eden bir başka işçi, “Bir otobüs yaklaşık 1 trilyon, günde 14 otobüs üretiliyor, bu sayı Şubat’ta 16 olacak. Ayda 364 otobüs üreten Mercedes işçisinin eline 2 bin lira geçiyor. Biz metal işçilerin diğer sektörlerden bir farkı olsun istiyoruz” dedi. 

ÖNCEKİ HABER

Kartal Belediyesi işçileri: Çalışma koşullarımız düzeltilsin

SONRAKİ HABER

Metalde enternasyonal dayanışma

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa