15 Ocak 2018 04:48
Son Güncellenme Tarihi: 16 Ocak 2018 11:18

İnşaat firmasının kazdığı çukur iki kardeşe mezar oldu

İzmir Karabağlar’da inşaat firmasının kazıp bıraktığı içi su dolu çukura düşen 5 ve 7 yaşındaki 2 kardeş boğularak hayatını kaybetti.

Paylaş

İzmir'in Karabağlar ilçesinde, toplu konut yapılan arazide inşaat firmasının kazıp bıraktığı 1,5 metre derinliğindeki içi su dolu çukura düşen Yusuf Tencirlioğlu (7) ile kardeşi Ali Tenciroğlu (5), dipteki çamura saplandı. Kurtarılıp, hastaneye kaldırılan iki kardeş, yaşamını yitirdi. Olayla ilgili soruşturma başlatan savcılık 4 kişi hakkında gözaltı kararı verdi. Alanda ise önlem alınmadı. 

Olay dün Karabağlar'ın Uzundere mevkiinde, otoban kenarındaki boş arazide meydana geldi. Yusuf Tencirlioğlu ile kardeşi Ali Tenciroğlu, toplu konutların yapıldığı bölgede oynarlarken, taşeron firmanın kazdığı 1,5 metrelik içi su dolu çukura düştü. Çukura düşen iki kardeş, dipteki çamura saplanıp, su birikintisinin üzerine çıkamadı.

ÇOCUKLAR FARK ETTİ

İki kardeşin çukura düştüğünü, aynı bölgede oynayan diğer çocuklar fark etti. Olayı çocuklardan öğrenen iki kardeşin yakınları, hemen bölgeye koştu. Bu sırada teyzeleri, suya girip iki kardeşi çukurdan çıkardı. Aile üyelerinin çağırdığı sağlık ekiplerinin ilk müdahalesinden sonra hayatta oldukları tespit edilen iki kardeş, kaldırıldıkları Dokuz Eylül Üniversitesi ve Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde tüm müdahalerere rağmen yaşamını yitirdi.

AMCA TENCİRLİĞİOĞLU: BİZ 40 KERE SÖYLEDİK

Yusuf ve Ali Tencirlioğlu'nun amcası Serkan Tencirlioğlu, "Biz 40 kere söyledik. Buraları deşiyorlar, düzeltiyorlar, bir şeyler yapıyorlar. Her yeri batırdılar, yolumuzu dahi bırakmadılar burada, dilimizde tüy bitti söyleye söyleye. Kuyu açmışlar, kimsenin haberi yok. Çocuklar da sığ bellemişler, gitmişler. Cenazemiz var, hala elektriklerimiz yok. Biz hepsinden şikayetçiyiz." dedi.

AİLE MARAŞ'TAN GELMİŞ

Yusuf ve kardeşi Ali'nin ailesinin, kış aylarında Kahramanmaraş'tan İzmir'e geldikleri, Uzundere bölgesinde zaman zaman çadırda zaman zaman ise kiraladıkları evlerde kaldıkları, hurda toplayıp gelir elde ettikleri öğrenildi. Ailenin yaz aylarında ise farklı illere ya da memleketleri Maraş'a döndüğü aile yakınlarınca ifade edildi. 3 çocuk sahibii ailenin bir de kızları olduğu öğrenildi.

HURDA TOPLAYARAK GEÇİNMEYE ÇALIŞIYORLARDI

İzmir

Hayatanı kaybeden 2 kardeşin ailesi yakınlarıyla birlikte üç ay önce hurda toplayıp para kazanmak içini Kahramanmaraş'tan geldikleri öğrenildi. Uzundere bölgesinde kullanılmayan bir eve yerleşen ailenin, havalarını soğuması ve yağmurdan dolayı da pencereleri naylonla kapattıkları görüldü. Olaydan sonra Kaymakamlık yetkilileri aileyle bağlantıya geçti. Yetkililerin, aileye, yiyecek, yakacak, giyecek ve barınma yardımında bulunacağı öğrenildi.

İki kardeşin dedesi Süleyman Tencirlioğlu, "Benim iki torumun gitti. Onları kim getirecek? Bu çukuru kim, neden kazdı? Bizimle kimse ilgilenmedi, elektriğimiz bile yoktu" dedi.

KAYMAKAMLIKTAN AÇIKLAMA

İzmir'in Karabağlar ilçesinde Yusuf  Tencirlioğlu ile kardeşi Ali Tencirlioğlu'nun boş arazide oynarken 1,5 derinliğindeki su dolu çukura düşüp ölmeleriyle ilgili Kaymakam Mehmet Sadık Tunç açıklama yaptı. Kaymakam Tunç'un açıklaması şöyle:

"Toplu konut projesi kapsamında İller Bankası adına iş yapan bir firma var. Firmanın yol açan taşeron firması yağmur yağdığı zaman su birikmesin diye kendince böyle bir çukur kazıp önlem almış. Tahliye kanalı oluşturmuş. Kendi çapında önlem düşünmüş. Bundan sonrası bilirkişilerin, savcılığın kendi değerlendirmelerine kalmış. Ben şunu ifade etmek istiyorum. Bu vatandaşlarımız fakir, gariban insanlar. Ne kadar zor şartlarda yaşadıklarını gördük. Bunlar Maraş'tan üç ay önce ilçemize göç etmişler. Bu vatandaşlarımızın mağduriyetini ailelerin acısını paylaşıyoruz. İşte kimin sorumluluğu varsa devletin bütün organları olarak, Kaymakamlık olarak bu vatandaşların bu şekilde acı çekmesine sebep olanların yargı önünde hesap vermesi için elimizden gelen bütün işlemlerin yapılacağının bilinmesini istiyorum."

2'Sİ FİRMA YETKİLİSİ 4 GÖZALTI

İki kardeşin ölümüyle ilgili soruşturma başlatan Savcılık, gözaltı kararı verdi. Olayda ihmali bulunan şirketin 2 yetkilisi, kepçe operatörü ile inşaat bekçisi gözaltına alındı.

SAVCILIKTAN AÇIKLAMA

Başsavcılık tarafından yapılan açıklamada, "İzmir'in Karabağlar ilçesi Uzundere Mevkiinde bir inşaat alanında içi su dolu çukura düşen iki kardeşin ölümü olayı ile ilgili olarak Cumhuriyet Başsavcılığımızca soruşturma başlatılmış olup; olay mahallinde yapılan bilirkişi incelemesi ve olay yeri inceleme ekibi tarafından yapılan araştırmaya göre; İller Bankası'nın açmış olduğu ihaleyi alan firmanın, kazı işini taşeron başka bir firmaya devrettiği, bu firma tarafından kazı bölgesinde iş güvenliği ile ilgili yeterli önlem alınmadığı tespit edilmiştir. Bilirkişi raporuna göre kusuru tespit edilen şirketin 2 yetkilisi, kepçe operatörü ve inşaatın bekçisi olmak üzere toplam 4 kişi gözaltına alınmıştır. Soruşturmaya devam edilmektedir. Kamuoyunun bilgilerine saygıyla sunulur" denildi.

KAHRAMANMARAŞ'TA TOPRAĞA VERİLECEKLER

Olayda yaşamını yitiren iki kardeşin yakınları, bugün İzmir Adli Tıp Kurumu'nun morguna cenazeleri almak için gelirken, anne Fatma Tencirlioğlu ile baba Tevfik Tencirlioğlu'nun Kahramanmaraş'a gittiği ve cenazelerin de Dulkadiroğlu ilçesi Sakarya Mahallesi'nde toprağa verileceği öğrenildi.

Cenazeyi teslim almak için gelen ailenin akrabası Neşet Güler, "Olay olduğunda biz, işteydik. Çocuklar, oynarken, kepçenin açtığı çukura düşmüş. Sonra çukurdan çıkarıp, hastaneye kaldırmışlar. Aile, kağıtçılık yaparak, geçimlerini sağlıyordu. Mevsimlik gelip, gidiyorlardı. O bölgede çadırda kalıyorlardı. Çocuklar da oralarda oynuyorlardı. Baba, ev kiralamıştı ve bugün taşınacaklardı. Kirasını bile ödemişlerdi. Acımız, büyük. Keşke böyle bir olay yaşanmasaydı. Orada çalışanlar, bir önlem alsaydı. Çukuru öyle bırakmasalardı. Firmadan henüz kimse, bize gelmedi. Hakkımızı arayacağız. 3 çocuğumuzdan 2'sini kaybettik. Sadece kızları kaldı" dedi.

Cenazeler, birinci derece yakını olmadığı için Neşet Güler'e teslim edilmedi. Cenazeleri teslim almak üzere Kahramanmaraş'tan birinci derece yakınların İzmir'e geleceği belirtildi.

İKİ KÜÇÜK KARDEŞİN ÖLDÜĞÜ ÇUKURUN ETRAFINDA HALEN ÖNLEM YOK

İzmir çukur
(Fotoğraf: Mezopotamya Ajansı)

Mezopotamya Ajansı, iki kardeşin can verdiği çukurun etrafında ise halen hiçbir güvenlik önlemi alınmış olmadığını söyledi. Habere göre; mahallede yaşayan çocukların çamur içinde olan bölgeye rahatlıkla girip çıktıkları görüldü. Yaşanan olaya tepkilerini gösteren mahalle sakinleri ise, kazılı çukurun etrafında herhangi bir güvenlik önlemi alınmamasının iki çocuğun yaşamını yitirmesine neden olduğunu belirtti. 

İzmir çukur

 

KARDEŞLER MARAŞ'TA TOPRAĞA VERİLDİ
 

Su dolu çukura düşerek ölen Yusuf Tencirlioğlu (8) ile Ali Tencirlioğlu (5) kardeşlerin cenazeleri, Kahramanmaraş'ta yan yana toprağa verildi. İki oğlunu kaybeden Fatma Tencirlioğlu, çocuklarını kurtarmak için çukura atladığını belirterek, "Yarım saat içinde aradım, ben boğuluyordum, ben de ölüyordum" dedi.

Yusuf ve Ali Tencirlioğlu kardeşlerin cenazeleri, Necip Fazıl Şehir Hastanesi morgundan alınarak Yahya Kemal Mahallesi'ndeki evlerine son kez getirildi. Burada çocukların annesi Fatma ile babası Tevfik Tencirlioğlu ve yakınları kapakları açılan tabuttaki Yusuf ve Ali kardeşlerin yüzlerine son kez baktı. Tevfik Tencirlioğlu, çocuklarını tabutta görünce baygılık geçirdi. Anne Fatma Tencirlioğlu ise çocuklarını görünce "Onlar melek oldu melek" diyerek gözyaşı döktü. Helallik alınmasının adından cenazeler, Zeynel Abidin Camisi'ne götürüldü. Cenaze namazının kılınmasının ardından Yusuf ve Ali Tencirlioğlu kardeşlerin cenazeleri, Şeyhadil Mezarlığı'nda yan yana kazılan mezarlarda toprağa verildi. Cenaze namazına Kahramanmaraş Valisi Vahdettin Özkan, Büyükşehir Belediye Başkanı Fatih Mehmet Erkoç, Dulkadiroğlu Belediye Başkanı Necati Okay, AK Parti İl Başkanı Ahmet Özdemir ile çocukların ailesi, yakınları ve çok sayıda kişi katıldı.

BÜYÜKBABA: CEZALARI NEYSE ÇEKSİNLER

Çocukların büyükbabası Süleyman Tencirlioğlu, oğlunun hurda toplayarak geçimi sağladığını ve torunlarının önlem alınmadığı için öldüğünü kaydederek, "Önlem alınmadı. Etrafına bir koruma konulmadı. Bir kanal değil sadece çukur olarak kaldı orası ve çocuklar da bilmeden eşine girmiş. İkisini de su içine yutmuş. Sayın Cumhurbaşkanıma, Sayın Başbakanıma, sayın milletvekillerime ve Türkiye'ye duyuruyorum. Milletime ve devletime güveniyorum, onlara bırakıyorum cezaları neyse çeksinler. İki yavrumu getirsinler iki kolumu ve bacağımı vereyim. Çocuğumun boynu bükük kaldı" dedi.

ANNE: İKİZ GİBİYDİ ONLAR

Fatma Tencirlioğlu ise oğullarının ölümünden sorumlu olanların cezalandırılmasını isteyerek, "Çukur görmedik, su birikmiş akıntı bile yapmadılar. Bari çamur olsa çocuklar çıkar gelirdi. İçine girdim, çocuklarımı kurtarsaydım.  İkisi de gitti, ikisini de kaybettim çocuklarımın, ikiz gibiydi onlar. Arkalarından çukura girdim de kurtaramadım, bulamadım. Yarım saat içinde aradım, ben boğuluyordum, ben de ölüyordum. Daha sonra yardım isteyince polis ve itfaiye geldi. Suyu boşaltılınca çocuklarım ölü çıktı" diye konuştu. (HABER MERKEZİ)

 

 

 

ÖNCEKİ HABER

Almanya’da SPD’de koalisyon hükümeti çatlağı

SONRAKİ HABER

Ruhani'den Trump’a: Nükleer anlaşmayı bozmayı başaramadın

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...