08 Ocak 2018 01:14

İZBAN kadro dilekçelerini kabul etmiyor

İZBAN'da kadro muamması yaşayan 500’ün üzerinde özel güvenlikçi İZBAN kadrosunun önünün açılmasını istiyor.

Paylaş

Metehan UD
İzmir

Ortaklı yapısından dolayı İZBAN’da çalışan 500’ün üzerinde özel güvenlikçi kadro muamması yaşıyor. Kurum yetkililerinin bilgi vermemesinden şikayetçi olan güvenlikçiler İZBAN kadrosunun önünün açılmasını istedi.

OHAL kararnamesi ile düzenlenen kadro için son başvuru tarihi olan 11 Ocak yaklaşırken  düzenlemenin içeriğinden kaynaklı bir çok soru işareti bulunuyor. Belediye işlerinde çalışan taşeron işçiler belediye şirketlerine geçiş yapacakken kamu iktisadi teşebbüsü statüsünde olan kurumlarda çalışan taşeron işçiler ise kadro dışı bırakıldı.

Sorun yaşanan kurumların biri de hem belediye hem de KİT’e ait olan İZBAN. İnternet sayfasında yer alan bilgilere göre TCDD ve İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin yüzde 50 ortaklıkları ile kurulan İZBAN’da çalışan taşeron özel güvenlikçilerin şirket kadrosuna geçip geçmeyeceği belli olmadı. Aliağa ile Selçuk arasındaki 40 istasyonda hizmet veren 500’ün üzerindeki özel güvenlik netlik bekliyor.

Güvenlikçilere şimdiye kadar kurum yetkilileri bir açıklamada bulunmazken güvenlikçilerin yetkililerle görüşmeleri ise sonuçsuz kalmış. Güvenlikçiler yine de form doldurarak kuruma verecek ve gelecek cevabı bekleyecek. İhalenin ve sözleşmenin personel alımı üzerinden yapılmış olmasına rağmen yetkililer adım atmıyor, sorumluluk almaktan kaçınıyor.

Konuştuğumuz güvenlikçiler bir an önce belirsizliğin giderilmesini istedi. Kurumun çift başlı yapısının daha önce sendikal örgütlenme sürecinde de soruna sebep olduğunu belirten güvenlikçiler “Biz yıllardır kadroya geçeceğimize günü bekliyoruz. Belediyenin diğer birimlerinde çalışan güvenlikçiler şirket kadrosuna geçecek. Tek sorun yaşayan biziz. Kadroya geçeriz diye çalışıyorduk. Yoksa bu paraya çekilecek dert değil. Kadro verilmezse eğer çoğu arkadaşımız işi bırakacak. Artık çalışırken iş güvencemizin olmasını istiyoruz. Yaptığımız görüşmelerde bazı yöneticiler kurumun yüzde 51’nin TCDD’ye ait olduğunu söylediler.Gerekçe olarak bunu gösterdiler. İZBAN’da neden bu sorun yaşanıyor. Hani taşeron kalkıyordu. Bize taşeron şirketle çalışmaya devam edeceğimiz söylendi” dedi.

TEMİZLİK İŞÇİLERİNİN DE KADRO TALEBİ KABUL GÖRMEDİ

binali yıldırım izban

Ortaklı yapıya sahip olan İZBAN'da özel güvenlik görevlilerinden sonra taşeron temizlik işçilerinin de kadro talebi kabul görmedi. Kurum bürokratları taşeron işçilerin kadroya geçmek için verdiği dilekçeyi kabul etmedi. 

TCDD ve İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin yüzde 50 ortaklıkları ile kurulan İZBAN'da kadro krizi büyüyor. TCDD'nin ortaklığını gerekçe gösteren kurum bürokratları taşeron işçileri mağdur ediyor. İZBAN'da çalışan 500 üzerinde taşeron özel güvenlik görevlisinin yanı sıra 200 civarında taşeron temizlik işçisinin şirket bünyesine geçme talepleri kabul görmüyor.

Taşeron işçileri kurum bünyesine almak istemeyen İZBAN yönetimi son olarak işçilerin vermiş olduğu dilekçeyi de geri çevirdi.  Dilekçeyi kabul etmeyen bürokratlar "Bize devletten işçilerin kadroya alınması ile ilgili herhangi bir yazı gelmedi" dedi. İşçiler ise başvuru süresi dolmadan  dilekçelerin kurum tarafından kabul edilmesini istiyor. Dilekçelerin kabul edilmemesi durumda işçiler İzmir Büyükşehir Belediyesi önünde eylem yapacak. 

'BÜYÜKŞEHİRİN TALİMATI VAR'

İZBAN'daki özel güvenlik görevlileri arasında örgütlenmeye çalışan DİSK'e bağlı Özel Güvenlik İşçileri Sendikası (Güvenlik Sen) Genel Başkanı Serdar Aslan, hukuksuzca uygulamanın son bulmasını istedi. Aslan "Hem KHK ile düzenlenmiş olması hem de belediye işçilerin şirket bünyesine alınmış olması Büyükşehirin birimlerine gönderdiği yazıda raylı sistemlerde de çalışan taşeron işçilerin şirket bünyesine alınması gerektiğini belirten bir yazı var. Buna rağmen alınmaması eşitlik ilkesine aykırı. Bu taraflı uygulamanın kabul edilebilir bir tarafı yok. Sürenin geçmeden işçilerin başvurusu kabul edilmeli ve kayda geçilmelidir"  dedi.

ÖNCEKİ HABER

Dr. Google’a en çok sorulan 10 soru

SONRAKİ HABER

Gazetelerde 'Ne Var Ne Yok?' - 8 Ocak 2018

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa