Mahir Ünal taşeron sorusu üzerine kameraları kapattırdı

AKP Sözcüsü Mahir Ünal, partililerden gelen taşeron sorusu nedeniyle salondaki kameraları kapattırıp, “Siyaset dezavantajı avantaja çevirmektir” dedi.

07 Ocak 2018 06:02
Paylaş

AKP Sözcüsü Mahir Ünal, İstanbul’da AKP Kadın Kolları’nın düzenlediği İstanbul Kadın Akademisi’nde konuştu. Konuşma sonrası salondaki partili kadınların sorularını yanıtlayan AKP Sözcüsü Mahir Ünal, AKP Bayrampaşa İlçe Yöneticisi’nden gelen bir soru üzerine eliyle işaret ederek kameraların kapatılmasını istedi. Kamu ve belediyelerde çalışan tüm taşeron işçilerin kadroya alınmamasına ilişkin soru üzerine Ünal basın emekçilerinin salon dışına çıkarılması talimatını da verdi.

‘SİYASET DEZAVANTAJI AVANTAJA DÖNÜŞTÜRME SANATIDIR’

Kameraların salondan çıkarıldığını düşünen Ünal, daha sonra soruyu yanıtladı. Siyasetin dezavantajları avantaja dönüştürme sanatı olduğunu iddia eden Ünal, siyasetçilerin avantajları konuşması, dezavantajlar üzerinde durmaması gerektiğini söyledi. Bu ifadeler salonda hala kayıt alan bir kameraya yansıdı.

KİMLER KAPSAM DIŞI BIRAKILDI BIRAKILDI?

5018 sayılı Kanunun (2) sayılı cetvelinde yer alan özel bütçeli kuruluşlar kapsama alınırken, bu Kanun kapsamında olmayan ve 696 sayılı KHK’nin ek (1) listesinde yer almayan özel bütçeli kuruluşlar kapsama alınmadı. TRT, Anadolu Ajansı ve Ziraat Bankası’nın da yer aldığı 26 farklı özel bütçeli kuruluş ve dolayısıyla bu kuruluşlardaki taşeronlarda çalışan işçiler dışarıda kaldı. Öte yandan kamu iktisadi teşekküllerinin (KİT) hiçbiri kapsama alınmadı. Böylece 26 farklı KİT’te çalışan 50 binin üzerinde taşeron işçi kapsam dışı kaldı. Öte yandan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından yayınlanan tebliğ ile idarelerin yurt dışı teşkilatlarında çalıştırılan taşeron işçiler de kapsam dışına çıkarıldı.
 “Hizmet alımı” ihalesinde personel gideri yüzde 70’in altında ise bu ihaleler, “personel çalıştırılmasına dayalı hizmet alımı” sayılmayacak. Bu durumda olan işçiler kadro hakkından yararlanamayacak. Danışmanlık ihaleleri, mal alım ihaleleri, yapım işi (anahtar teslim iş) ihaleleri (Örneğin Karayolları, yol yapım, bakım, oranım işlerini yapım işi olarak ihale ediyor.), KHK’nin 83. maddesi gereği, hastane bilgi yönetim sistemi hizmeti ihaleleri, KHK’nin 83. maddesi gereği, çağrı merkezi hizmetlerine ilişkin ihaleler (Örneğin Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın Alo 170 hattında çalıştırılan işçiler) kapsamda olmayacak.

YEREL YÖNETİMLER

İl özel idareleri ve bağlı kuruluşları, belediyeler ve bağlı kuruluşları, il özel idareleri ve belediyelerin üyesi olduğu mahalli idare birlikleri, birlikte veya ayrı ayrı sermayesinin yarısından fazlası il özel idareleri, belediyeler ve bağlı kuruluşlarına ait şirketlerde çalışanlar ise KHK kapsamına girdi ancak kadro alamadı. Bu yerel yönetimlerde çalışan taşeron işçilerden, koşulları taşıyanlar belediye iktisadi teşekküllere (belediye şirketlerine) geçirilecek. (HABER MERKEZİ)

Reklam
ÖNCEKİ HABER

Emek örgütleri: Ortak mücadeleden başka çare yok

SONRAKİ HABER

Erdoğan Fransa dönüşü konuştu: Vurduk mu oturturuz

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...