28 Aralık 2017 11:00

İzmir Barosu: OHAL derhal sonlandırılmalı

İzmir Barosu OHAL kapsamında en son 24 Aralık tarihinde çıkarılan KHK'lara ilişkin Bayraklı Adliyesi Baro Biriminde basın açıklaması düzenledi.

Paylaş

İzmir Barosu OHAL kapsamında en son 24 Aralık tarihinde çıkarılan KHK'lara ilişkin Bayraklı Adliyesi Baro Biriminde basın açıklaması düzenledi. Açıklamada konuşan Baro Başkanı Aydın Özcan, KHK'ların kişi hak ve özgürlüklerinin yok sayılmasına, demokrasinin askıya alınmasına, adil yargılanmanın önüne geçilmesine neden olduğunu söyledi. 

KHK ile Bakanlar Kurulu'nun TBMM’nin yerini aldığını belirten Özcan, "OHAL ile ilgisi olmayan konularda dahi yasal düzenleme ve kanun çıkarma, kanunlarda değişiklik yapma TBMM’den alınarak Bakanlar Kuruluna verilmiştir.  696 sayılı KHK ile 137 madde başlığı altında düzenleme yapılmıştır. Bu düzenlemeler ile birçok kanunda “torba kanun” mantığı ile değişikliğe gidilmiştir. Yapılan değişiklikler olağanüstü hal ile ilgili değişiklikler değildir. Bu KHK ile yargılamanın nasıl yapılacağından tutun ormanlık alanların imara açılmasına kadar bir çok konuda değişikliğe gidilmiştir" dedi.

696 sayılı KHK ile özellikle mesleklerine ve savunma hakkına yönelik düzenlemeler yapıldığına dikkat çeken Özcan, "Hukuk devletinde rastlanmayacak bir biçimde “ölçülülük ve gereklilik” koşullarını çoktan aşmıştır. Anlaşıldığı üzere bir tek hükmü bile OHAL’le ilgili olmayan 696 sayılı KHK ile milli irade bir kez daha yok sayılmıştır. Cumhuriyetin temel niteliklerinde ki hukuk devleti olma niteliği zaafa uğratılmıştır" şeklinde konuştu. 

Özcan son olarak, "Avukatların ortak çıkarlarını, mesleki geleceklerini güvence altına alma, mesleki faaliyetlerini kolaylaştırmanın yanı sıra "insan haklarını savunmak ve korumak" görevi de üstlenen İzmir Barosu temel hak ve özgürlüklere yönelik ciddi kısıtlamalar içeren KHK’lerle ilgili ortaya çıkabilecek hak ihlallerine karşı, özellikle savunma hakkına yönelik kısıtlamalara karşı, hukuktan aldığı güçle mücadele edecektir. İzmir Barosu olarak çağrımızı yineliyoruz; olağan bir yönetim biçimine dönüşen OHAL derhal sonlandırılmalıdır" dedi. (İzmir/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

KHK'ye tepkiler sürüyor: Doğan ve Mercan göreve iade edilsin

SONRAKİ HABER

Ferhat Tunç’tan Seyit Rıza ve arkadaşları anısına klip

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...