28 Aralık 2017 10:21

JMO: İzmir’in deprem güvenliği için kaygılıyız

JMO, DEÜ Deprem Araştırma ve Uygulama Merkezine liyakat dışı atamanın yapıldığını belirterek konuyla ilgili oda binasında basın açıklaması yaptı.

Paylaş

İzmir Jeoloji Mühendisleri Odası (JMO), Dokuz Eylül Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erdal Çelik'in, üç yıldır müdürlük yapan Prof. Dr. Hasan Sözbilir'in yerine liyakat dışı, deprem uzmanlığı olmayan Eğitim Bir Sen temsilcisi Doç. Dr. Orhan Polat'ı atamasına ilişkin oda binasında basın açıklaması yaptı.

Açıklamada konuşan JMO İzmir Şube Başkanı Alim Murathan, liyakati olmayan  bir sendika temsilcisinin atanmasının İzmir kenti için başlı başına bir afet olduğunu ifade ederek, "Kaygılıyız çünkü İzmir dünyada deprem riski en yüksek kentler arasında yer almaktadır. Bu nedenle İzmir'de can ve mal kaybına neden olan ve olacak birincil afet türü deprem olarak belirlenmiştir. Deprem riski son derece yüksek olan bir kentin deprem merkezi müdürlüğüne bir sendikacının atanmasından dolayı kentin deprem güvenliği açısından kaygı duymaktayız" diye konuştu.

2014 yılında liyakat esası göz önüne alınarak DAUM müdürlüğüne üniversitenin Jeoloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Görevlisi Prof Dr. Hasan Sözbilir'in atandığını hatırlatan Murathan, “Tarihte yıkıcı depremleri yaşamış olan deprem kenti İzmir'de kentin en önemli akademik kurumlarından biri olan  DAUM’un müdürünün atamasında, DEÜ rektörlüğünün ‘liyakat’ dışı tercihi, İzmir'in ve çevresinin depremle ilgili korkularının ve yetersizliklerinin daha da arttırılmasından başka bir sonuç yaratmayacaktır" dedi.

”Doğal olan depremdir, doğal olmayan ise afettir” diyen Murathan, “Depremleri önlemek mümkün değildir, ancak zararlarını ortadan kaldırmak veya azaltmak mümkündür ve bizim elimizdedir. Bu doğa olayı, bilimden, akıl ve teknikten uzak uygulama ve politikaların sonucunda birer afete dönüşmektedir. Bunun işte en iyi örneği bilimden, akıl ve teknikten uzak bu atamayla  İzmir depreme karşı savunmasız bırakılmış, kent adeta afete maruz bırakılmıştır.Bu nu yapanda maalesef bir bilim yuvasının bilimden uzak rektörüdür" şeklinde konuştu. (İzmir/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Tanrıkulu: Failler değil Roboskililer yargılanıyor

SONRAKİ HABER

Cumhuriyet’e KHK’li tehdit telefonu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...