Roboski Katliamı'nın 6. yılı: Roboski siyaha büründü

Uçakların bombardımanı sonucu 34 yakınını kaybeden Roboskili aileler, 6'ncı yıl anmasında siyahlara bürünerek yakınlarının mezarı başında toplandı.

28 Aralık 2017 09:00
Son Güncellenme Tarihi: 28 Aralık 2017 16:27
Paylaş

Şırnak’ın Uludere ilçesine bağlı Roboskî köyünde 28 Aralık 2011 tarihinde savaş uçakları bombardımanı sonucu 19’u çocuk 34 yakınını kaybeden aileler, katliamın 6’ncı yıl dönümünde asker ablukası altında mezar başında anma yaptı. Ailelerin 313 haftadır sürdürdüğü adalet arayışına rağmen katliamla ilgili tek bir fail ise yargılanmadı. Yapılan anmada konuşan KHK kapatılan Roboskî-Der Başkanı Veli Encu, 6 yıldır adaletin sağlanmadığını söylerken, HDP Eş Genel Başkanı Serpil Kemalbay, Failler tek tek yargılanana kadar mücadele edeceklerini dile getirdi. Roboski KAtliamı İstanbul'da yapılan anmada da lanetlendi. 

Aileler, sabahın erken saatlerinde kalkarak yakınlarının fotoğraflarıyla mezarlıkta toplanmaya başladı. Siyah elbiselere bürünerek mezarlıkta toplanan aileler, yakınlarının mezarlarına uzun bir süre sarılarak gözyaşı döktü. Sessizliğin hakim olduğu ve duygulu anların yaşandığı mezarlığa, katliamda babaları ve büyük ağabeylerini kaybeden çocuklar da katıldı. Soğuk havaya rağmen çok sayıda kişinin toplandığı mezarlıkta çocukların kendi boyları uzunluğunda fotoğrafları taşıması dikkat çekti. 

Roboski Katliamı

ANMAYA KATILAN AİLEYE CEZA 

Öte yandan köy de askerler tarafından ablukaya alındı. Yurttaşları kurdukları 2 arama noktasında bekleten askerler, üst araması yaptı. Araçları didik didik arayan askerler, GBT kontrolünün ardından yurttaşların geçişine izin verdi. Yüksek tepelerde de askerlerin konuşlandığı köydeki arama noktalarında, birçok araç sürücüsüne “Emniyet kemeri takmadıkları” gerekçesiyle ceza kesilmesi dikkat çekti. Duruma tepki gösteren Roboskîli ailelerden Veli Encu, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda şu ifadeleri kullandı: “Roboskî mezarlığına çıkmak için kimlik kontrolü, üst baş araması yapılıyor. Gözünün üstünde kaşın var bahaneleri ile ailelerin araçlarına trafik cezaları yazılıyor.”

‘İKTİDAR ZULÜM DİKENİNE SU VERİYOR’

Aralarında HDP Milletvekilleri Meral Danış Beştaş, Mithat Sancar, Leyla Birlik, Aycan İrmez, HDP Eş Genel Başkanı Serpil Kemalbay, DTK Eş Başkanı Bedran Öztürk’ün olduğu heyet anmaya katıldı. 

Anmada ilk olarak KHK kapatılan Roboskî-Der Başkanı Veli Encu konuştu. Adalet taleplerini yükseltmeye devam edeceklerini vurgulayan Encu, ekmeğinin peşinde olan insanların bombalarla katledildiğini söyledi. Askerlerin katliamdan haberdar olduğunu kaydeden Encu, “Katliam sonrası ambulans geçmesine dahi izin vermediler. Çoğu yaralımız kan kaybından dolayı hayatını kaybetti” dedi. Katliamdan sonra iktidar yetkililerinin olayın aydınlatılacağı sözü verdiğini dile getiren Encu, “Erdoğan ve tüm Bakanlar faillerinin yargılanacağını söylüyorlardı. Ancak 6 yıldır adalet sağlanmadı. Faillere ilişkin yargı zırhı var. Roboskî failleri yargılansaydı belki diğer katliamlarda açığa çıkardı. Bugün iktidar ‘adalet, ağacını sulamak’ yerine ‘zulüm dikenine su veriyor’ ve gök kubbemiz adaletsizlikten çatırdıyor. Eminim bu sesi hepiniz çok iyi duyuyorsunuz” dedi.  

‘FAİLLER YARGILANANA KADAR MÜCADELE EDECEĞİZ’

Anmada konuşan HDP Eş Genel Başkanı Serpil Kemalbay, katliamda sorumluluğu olan asker ve siyasi sorumluları kınadı. Türkiye tarihinin katliamlarla dolu olduğunu belirten Kemalbay, Van Özalp’ta sınır ticareti yapanların 33 kurşunla öldürülmesini hatırlattı. O gün bu katliamla hesaplaşılsaydı Roboskî Katliamı’nın olmayacağını ifade eden Kemalbay, sorumlular tek tek hesap verene kadar mücadele edeceklerini söyledi. İktidarın 12 Eylül mirasını kuşandığını dile getiren Kemalbay, “Bir anma yapabilmek için onlarca kontrol noktasından geçerek geldik. Bu durum halkın nasıl abluka altına alındığını gösteriyor. Türkiye halklarının bu yüzden bu baskıyı görmesi lazım. Bu sadece Kürtlere yapılan baskı değildir. Roboskî bombalanarak batıda emekçiler üzerinde de baskı yapılıyor. Direnerek yeni yaşamı kurabiliriz. Nerede olursak olalım. Roboskî’deki hakikatle yüzleşerek barış ve demokrasiyi bu coğrafyaya getirebiliriz” dedi.

FERHAT ENCU: BİZE DÜŞEN HAKİKATİ HAYKIRMAKTIR

Kemalbay’ın konuşmasında sonra Kandıra F Tipi Kapalı Cezaevinde tutuklu bulunan HDP Şırnak Milletvekili Ferhat Encu’nün, kaleme alınan mektubu Veli Encu tarafından okundu. Katliamda kardeşi Serhat Encu ve 9 akrabasını kaybeden Encu, avukatları aracılığıyla gönderdiği mektubunda, “Tüm bu hukuksuzluk ve zorbalığa karşı bize düşen tek şey direnerek hakikatı haykırmaktır. Bize düşen zalime ve kötülüğe boyun eğmemektir. Umudu ve direnişi büyütmektir” dedi.

TANRIKULU: YAPACAĞIMIZ TEK İŞ MÜCADELE ETMEKTİR

CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, Roboskî Katliamı’nın yıl dönümünde CHP İstanbul İl Başkanlığında açıklama yaptı. Roboskî Katliamı’nın üzerinden 6 yıl geçmesine karşın, katliam faillerinin yargı önüne çıkarılmadığını belirten Tanrıkulu, Roboskîli ailelerin onlarca kez yargılandığı ve cezalar verildiğine dikkat çekti. Tanrıkulu, katliamdan AKP hükümetinin sorumluluğuna bir kez daha işaret ederek, “Katliamın siyasi onayının hükümet tarafından, yani Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından verildiğini ve hareket emrinin de dönemin Genelkurmay Başkanı Necdet Özel tarafından verildiğini biliyoruz. Bunlar hem hukuki hem de siyasi olarak sorumludurlar” dedi. 696 sayılı KHK’ye işaret eden Tanrıkulu, “Adalet ve Kalkınma Partisinin cephesinden bile, bu metne çok itiraz geldi. Metnin, kendisi ortalama yurttaşa, sokaktaki başka yurttaşı hedef gösteren bir metin. Faşizm tam da budur. Böyle bir kararnamedir. Tanrıkulu, yapacağımız tek iş mücadele etmektir. Cesaretle ve umudumuzu yitirmeden” diye konuştu. 

2012 yılında Roboskî Katliamı’nın anması için gittiği mezarlıkta çekilen fotoğraf üzerinden sosyal medyada hedef gösterildiğini belirten Tanrıkulu, duruma tepki göstererek, “Yapılan alçaklıktır” dedi. 

‘100 YIL GEÇSE DE ROBOSKÎ KATLİAMI’NI UNUTMAYACAĞIZ’

HDP, Roboskî Katliamı’nın 6 yıl dönümü nedeniyle yaptığı yazılı açıklamada, sorumluların yargı önüne çıkarılana kadar mücadele edeceklerini belirterek, “100 yıl geçse de Roboskî Katliamı’nı unutmayacağız” denildi. Bitlis’te 267 cenazenin mezarlarından çıkarılmasının da bu katliamın bir devamı olduğunun belirtildiği açıklamada şöyle denildi: “İnsani ve ahlaki değerlerin hepsi yerle bir edilerek birçok kentte Kürt halkının mezarlıkları tahrip edildi. Saldırıların hepsi halklarımızın eşit ve bir arada yaşama iradesine; Kürt halkının demokrasi, özgürlük, adalet, barış ve eşitlik taleplerine indirilmiş darbelerdir.” (HABER MERKEZİ)


İSTANBUL’DA DA ANMA: ROBOSKİ İÇİN ADALET SAĞLANSAYDI BAŞKA KATLİAMLAR YAŞANMAZDI

Roboski Katliamının 6. yıl dönümünde Galatasaray Lisesi önünde anma gerçekleşti. Anmada, 34 kişiyi temsilen 34 siyah balon taşınırken balonlara yaşamını yitirenlerin isimlerinin yazıldığı not kağıtları yapıştırıldı. Bunun yanı sıra "Roboski 6 yıl, adalet?" yazılı pankart ile yaşamını yitirenlerin ve Tahir Elçi'nin fotoğrafının olduğu dövizler de yer aldı. Anmada, "Roboskiyi unutma unutturma", "Roboski'ye adalet, failler yargılansın" sloganları atıldı.

Kocaeli 1 Nolu F Tip Cezaevinde tutuklu olan HDP Şırnak Milletvekili Ferhat Encü’nün gönderdiği mektup okundu. 

'SORUMLULAR YARGILANSAYDI YENİ KATLİAMLAR OLMAZDI'

Roboski Anması İstanbul
İstanbul'daki Roboski anmasında katliamda yaşamını yitirenlerin fotoğrafı taşındı. 

Daha sonra basın açıklamasını İHD İstanbul Şube Başkanı Avukat Gülseren Yoleri okudu. Yoleri, ailelerin önce kan parası verilerek susturulmak istendiğini, ardından Genel Kurmay Başkanlığı Askeri Savcılığı 2013 yılında verdiği takipsizlik kararı ile failleri ve sorumluları cezasızlık zırhı ile korumaya aldığını söyledi. Yoleri, "Adaleti yerine getirmek bir yana teklif edilen kan parası ile yaşanan vahşetin üzeri örtülmek istendi. Tüm bu olanlar karşısında yandaş basın sessizliğini korudu ve haberi geçmek için yetkililerden onay bekledi. Katliamın sorumlularının ve faillerinin yargılanması için adalet arayışını sürdüren Roboskili ailelerin Anayasa Mahkemesine yaptığı başvuruda eksik evrak gerekçesiyle reddedildi. Failleri ve sorumluları yargılansaydı, Reyhanlı'da, Nusaybin'de, Silopi'de, Sur'da, Suruç'da, Ankara'da, Cizre bodrumlarında yeni katliamlar yaşanmazdı" diye konuştu. Yoleri, yeni katliamların yaşanmaması için Roboski’nin ve tüm katliamlarının sorumlularını yargılanmasını, hakikatlerin açıklanmasını istedi.

Siyah balonlarının üzerine katliamda hayatını kaybedenlerin isimleri yazıldı, isimler tek tek okunarak, alkışlar eşliğinde gökyüzüne bırakıldı. (İstanbul/EVRENSEL)

Reklam
ÖNCEKİ HABER

21 yıldır tutuklu olan Yazar Murat Saat yaşamını yitirdi

SONRAKİ HABER

63 İsrailli gençten Netanyahu'ya vicdani ret mektubu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...