27 Aralık 2017 21:38

Değişen sistemler, kurban edilen bizler

Bizden hala temel derslerimizde mükemmel olmamızı istiyorlar. Öğrenmediği bilmediği bir şeyi kim, nasıl becerebilir?

Paylaş

Dilan TEKALMAZ

Tuzla

Yeni bir yılı omuzlarında bir sürü yükle karşılayan herkese merhaba. Eğitim sisteminden sıkılmış gençler, şiddetin yakıcılığını bu yılda tatmış kadınlar, emeğini bileğinde toplayıp işlerini onunla yapmış işçiler, kısacası bir yılını bir kısmın rahatını sağlamak için çalışarak geçiren tüm emekçiler 2017’nin son günlerinden hepinize merhaba. Bu yıl çok fazla şey gördük geçirdik. Özellikle son aylarda alınan kararlar, hepimizin kafalarında soru işaretleri bıraktı. Biraz eğitim cephesine göz gezdirelim. Lise ikinci sınıfa giden, derslerin hızına ayak uydurmaya çalışmaktan hiçbir sosyal faaliyete katılamayan bir öğrenciyim ben de. Değişen sistemler öğrencilerin kafasını karıştırmaktan başka bir işe yaramıyor. Arkadaşlarımızla olan sohbetlerimiz “her sene değişen şeye sistem mi denir?​” cümlesi üzerine kurulu.

“YANLIŞ BUNUN HER YERİNDE”

Devlet liselerinde doğru düzgün eğitim verilmezken bizden sınavın ilk etabında matematik ve Türkçe derslerini muhteşem bir şekilde yapmamız bekleniyor. Gerekli yerlere sorunlarımızı belirttiğimizde ise aldığımız cevap “Çalışın yaparsınız, yanlış bunun neresinde?​” oluyor. Yanlış bunun her yerinde. Bizden hala temel derslerimizde mükemmel olmamızı istiyorlar. Öğrenmediği bilmediği bir şeyi kim, nasıl becerebilir? YKS denen sınavın ilk kurbanları; aile, okul, çevre baskısı derken iyice telaşa kapıldılar. Bunların dışında, daha nasıl olacağını bile bilemedikleri bir sınava hazırlanıyorlar.

Unutmayın, bizim yapmamız gereken yegâne şey pes etmeden bağ kurmak, birlik olmak. Yoksa bu sistem çürümek yerine bizi çürütmeye devam edecek. Geçmiş yılların kötülüğünü biraz da olsa silmek ve güzel günlere adım adım ilerlemek için hepimizin yeni yılını kutluyorum.

ÖNCEKİ HABER

2017 böyle geçti...

SONRAKİ HABER

Kaşıkla verip kepçeyle alanlar fedakarlık bekliyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa