27 Aralık 2017 11:35

Kaş-Kalkan otoyolu davasında bilirkişi keşfi yapılacak

Antalya Kaş-Kalkan arasına yapımı planlanan ve büyük tepki çeken otoyol projesi ile ilgili açılan davada mahkeme keşif kararı verdi.

Paylaş

Özer AKDEMİR
İZMİR

Antalya Kaş-Kalkan arasına yapımı planlanan ve büyük tepki çeken otoyol projesi ile ilgili açılan davada mahkeme keşif kararı verdi. 28.7 km’lik otoyol birçok tarihi ve doğal SİT alanından geçerken, endemik bitkilere ve yörenin sosyo-ekonomik yapısına da zarar vereceği eleştirilerinin odağındaydı. 

ÇED’E GEREK GÖRÜLMEMİŞTİ

Otoyol projesinin ‘ÇED Gerekli değildir’ kararına ve projeye onay veren Antalya Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Komisyonu kararına karşı açılan davanın duruşması 12 Aralık günü Antalya 2. İdare mahkemesinde  görülmüştü. Peyzaj Mimarları Odası Genel Merkezi ve 78 yurttaş adına açılan davanın duruşmasına çok sayıda muhtar, kurum temsilcisi ve yurttaş katılmıştı. 

Kaputaş-kanyonu-viyadüğün-geçeceği-yer

‘MAHKEMEDEN İKİ TALEBİMİZ VARDI’

Mahkemenin ara kararı ile ilgili görüştüğümüz davanın avukatı Tuncay Koç, 12 Aralıktaki duruşmada mahkemeden iki taleplerinin olduğunu aktararak, “ya bu ÇED gerekli Değildir kararını iptal edin, ya da yerinde keşif incelemesi yapın demiştik. Mahkeme ara kararıyla keşif talebimizi kabul etti. Bilirkişilerle ilerleyen bir tarihte keşif yapılacak” dedi.

DERHAL VAZGEÇİLMELİ

 

Bu gibi davalarda bilirkişi raporu hazırlanmadan duruşma yapılmadığını belirten Koç, oysa bu davada hızla duruşma günü verildiğine dikkat çekti. Koç; “Tekrarlıyoruz ki 10 dakikalık bir zaman kazanmak için bu kadar yüksek maliyetli ve Türkiye'nin önemli bir doğa alanında, Doğal Sit ve Antik Sitlerin içinden geçen bir yola ihtiyaç bulunmamaktadır. Tarım ve orman alanlarını bölecek bu projeden derhal vazgeçilmelidir" dedi.

HEM DOĞA, HEM TARİH, HEM DE CANLI YAŞAMI OLUMSUZ ETKİLENECEK

Antalya Kaş ilçesi Kaputaş mevkiini de kapsayan 1. Derece SİT alanı olan  Kalkan Güney Yamaçlarından geçecek olan yol, Kaş-Kalkan yoluna alternatif olarak planlanıyor. Proje tanıtım dosyasında yolun yapım gerekçesi olarak "Bölge turizminin gelişmesinin sağlanması,  erişim ve ulaşım kolaylığı sağlanması ile bölgeye ticari faaliyet, ekonomik, sosyal ve kültürel açıdan canlılık kazandırılması" gibi amaçların ortaya konarken, projeye yapılan itirazda ise; "Kaş ilçesinin nüfusu 2015 yılında 9449 Kişidir. Kalkan’ın ise yaklaşık 3900 kişidir. (Bu nüfuslar yerleşik nüfus olup yaz turizmi dahil değildir) Bu kadarlık bir nüfus için projedeki ifadesiyle 73.000,000 (yetmiş üçmilyon lira) TL’lik bir proje yapmak israftan öte bir anlam taşımamaktadır. Başka amacı yoktur" denildi. Yolun yapılamasının hem köyde oturanların, hem de flora ve faunanın tüm dengesini bozacağı, doğanın tahrip olacağı bitki ve hayvan  sağlığı üzerindeki etkisinin geri dönülmez olacağı dile getiriliyor. Ayrıca Endemik Likya Orkidesinin bu projeden doğrudan etkileneceği, alanda bulunan 6 adet tarihi SİT alanı etkilenirken, bölgede yaşayan nesli tükenmekte olan yaban keçisinin ve tosbağa’nın (Testudo graeca) habitat alanı daralacağı da otoyola karşı ileri sürülen görüşler arasında. 
 

ÖNCEKİ HABER

Şişli'deki yılbaşı kutlamaları da iptal edildi

SONRAKİ HABER

Durugöl’deki ‘Özel proje alanları’ bilgilendirme toplantısı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...