27 Aralık 2017 03:51

KİT’lerdeki 50 bin işçinin kadroya alınması talebine ret

Türk-İş’in KİT’lerdeki 50 bin taşeron işçinin kadroya alınması talebine AKP hükümetinden olumsuz yanıt geldi

Paylaş

Türk-İş’in kamu iktisadi teşebbüslerindeki (KİT) 50 bin taşeron işçinin kadroya alınması talebine hükümetten olumsuz yanıt geldi

Cumhuriyet’ten Mustafa Çakır’ın haberine göre,  Türk-İş yönetimi önceki gün Başbakan Binali Yıldırım ile 1.5 saat görüştü ve 69 kamu iktisadi teşebbüsündeki (KİT) 50 bin taşeron işçinin de kadro kapsamına alınmasını istedi. Ancak Başbakan Binali Yıldırım’dan olumsuz yanıt geldi. Türk-İş, kadro için yapılacak sınavla ilgili işçilerde kaygı ve endişe olduğunu iletti. Yıldırım ise sıkıntı olmayacağını, sınavın güvenlik soruşturmasından ibaret olduğunu söyledi. 

Gelişmeler üzerine Türk-İş Başkanlar Kurulu dün toplandı. Türk-İş Başkanı Ergün Atalay, hükümetten gelen, düzenlemenin 1 milyon 20 bin çalışanı kapsadığı açıklamasına, “1 milyon 20 bin rakamı nasıl çıkıyor ben de bilmiyorum” dedi.

15 Aralık’ta görüştükleri Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Jülide Sarıeroğlu’nun kendilerine KİT’lerdeki çalışanların da kadroya alınacağını, problemin çözüldüğünü söylediğini anımsatan Atalay, oysa çıkan KHK’de KİT’lerin kapsam dışında bırakıldığına dikkat çekti. Atalay, düzenlemenin KHK ile yapılmasını da eleştirerek, “Meclis’e yasa olarak gelseydi sıkıntılarımızı anlatma imkânı bulurduk” dedi. Atalay, işçilerin geçmişe yönelik dava, icra takibi ile her türlü alacak ve haklarından vazgeçmelerinin hak kaybına neden olup olmayacağı konusunda da, “Mahkemelere açılmış davalar vardı. Muhakkak hak kaybı olur” dedi.

KHK’de kadroya alınacak taşeron işçilerin ücretlerinin Yüksek Hakem Kurulu kararlarına göre belirleneceği ifade edilmişti. Buna göre işçilerin ücretlerinin 1500 lira ile 1600 lira arasında olması bekleniyor.

KIDEMDE SORU İŞARETİ

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Sarıeroğlu, işçilerin kıdem tazminatlarıyla birlikte kadroya geçirileceklerini ifade etti ancak KHK’de işçilerin kıdem tazminatlarına ilişkin bir düzenleme yok. Bakanlık ise dün, geçmiş kıdemlerin İş Yasası çerçevesinde dikkate alınacağını belirterek, “İşçilerimizin bu hakları korunmaktadır” açıklamasını yaptı.

‘KADRO YOK’ TEHDİDİ!

Türk-İş, Başbakan Yıldırım ile görüşmesinde üniversitelerde yaşananlara da dikkat çekti. Atalay, üniversitelerde taşeron işçilere “Şu sendikaya üye olmazsanız kadro alamazsınız. Sınav da bunun için yapılıyor” denildiğini, ellerinde ses ve görüntü kayıtları olduğunu söyledi. Bunları “akıl tutulması” olarak değerlendiren Atalay, işçilere bu yönde baskı yapılmamasını istedi. (HABER MERKEZİ)

HABERİN TAMAMINI OKUMAK İÇİN TIKLAYINIZ

ÖNCEKİ HABER

Times: IŞİD'e katılan 300 İngiliz Türkiye'de saklanıyor

SONRAKİ HABER

Rektör İbiş'in oğlu kontenjan 8’e çıkınca Ankara Tıp’a geçti

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...