25 Aralık 2017 23:05

Faşizm ve çalınan çocuklar

Nazi Almanyası'nın 'ari ırk' projesi için ailelerinden çalınan 250 bin çocuğun akıbeti, Stuttgart’taki 'Geraubte Kinder' adlı sergiyle soruluyor.

Paylaş

Ali ÇARMAN
Stuttgart

Almanya’da Naziler iktidara geldikleri andan itibaren bütün insanlık için nasıl bir tehlike taşıdıkları hemen açığa çıktı. Önceleri başta komünistler, Yahudiler, sonra Hitler’den yana olmayan herkes düşman ilan edilerek katledildi. Bunun için insanlığın başına kara bela gibi çökertilen Hitler faşizminin yaptıklarını anlatmak ve yazmak sayfalar almaz.

İlericiler, duyarlı insanlar ve demokratik örgütler, Almanya’nın dört bir yanında karanlık dönem (1933-1945) yaşananlar hakkında toplantılar, sergiler ve eylemler düzenliyor. Yalan üzerine kurulu bir propaganda ve ters yüz edilen toplumsal sorunlar faşistlerin en karakteristik özelliğidir.

SAF KAN (ARİ IRK) ÇOCUK ARAMALAR

Büyük Almanya hırsı ve savaş, on binlerce- yüz binlerce insanın ölümüne yol açmaya devam ederken Hitler’in en has adamlarından Heinrich Himmler yeni bir tez geliştirip pratik adımlarını atmaya başladı.

Lebensborn e.V. (Yaşam Kaynağı), Nazi ırk anlayışına dayanan “ırksal olarak saf ve sağlıklı” olarak sınıflandırılan kişilerin abartılı ilişkiler yoluyla “Aryan” çocukların doğum oranlarını yükseltmek amacıyla Nazi Almanyası’nda SS tarafından başlatılan ve devlet tarafından desteklenen kayıtlı bir birlikti. Böylece fabrika üretimine benzer şekilde, üstün ırka ait çocukların sayısının artırılması hedeflendi.

AİLELERİNDEN ÇALINAN ÇOCUKLAR

Faşizmin ilk yıllarında Münih yakınlarında açılan yaşam kaynağı evleri daha sonraları faşistler tarafından işgal edilen ülkelere yayıldı. Avusturya, Fransa, Danimarka, Hollanda, Norveç’te açılan bu evlerde sekiz bin çocuk dünyaya geldi. Ancak yetmedi. Alman ırkına layık çocuk arayışları devam etti.

Polonya, Slovakya, Çekoslovakya ve daha bir çok ülkeden Alman ırkı örneği oluşturan 250 bin çocuk ailelerinden çalınarak başka yerlere götürüldü. Anne-babalarından koparılan çocuklara yeni bir isim ve ari ırktan olduğuna dair kimlikler verildi. Çocukların ana dillerinde konuşmaları ölümle cezalandırılarak tek dil olarak Almanca öğretilmeye başlandı.

KÖKLERİNİ ARAYAN 82 YAŞINDAKİ ÇOCUK

Hermann Lüdeking

DGB Stuttgart ile VVN, “Geraubte Kinder-Çalınan Çocuklar” konulu bir sergi açtı. Serginin açılışına katılan onlarca konuk arasında Polonya Büyükelçisi Marcin Krol da hazır bulundu.

Büyük emekler vererek sergiyi hazırlayan Christoph Schwarz, “Hiçbir karşılık beklemeden bu işe atıldım, yalnızca karanlıkta kalan büyük bir konunun gün yüzüne çıkmasına yardım ediyorum” dedi.

Ve söz döndü dolaştı gerçek sahibini buldu. Polonya asıllı Hermann Lüdeking bazen yüreğinin derinliklerinde saklı sözleri tek tek üstüne basa basa dile getirdi. Bazen de yaşama ve umuda dair gülmelerle söze devam etti: “Altı yaşındayken SS tarafından kaçırılarak Bad Dürrheim’e getirildim. İlk yıllarıma ait bilgileri hatırlamakta zorlandım. Asıl adı olan Roman Roszatowski, Naziler tarafından Hermann Lüdeking olarak değiştirildi. Burada beklemekte olan ailelere ‘Seçin’ diyerek, çalınmış çocuklar gösterildi. Daha sonraları, benden biraz büyük olan arkadaşlarım bana günbegün yaşadıklarımızı aktardılar.”

“Hayatım boyunca ailemi aradım durdum. Alman devlet yetkililerinden bu konuda en küçük bir destek görmedim. Çalınan Çocukların akibeti hakkında ciddi araştırmalara yönelinmedi. 

‘HÂLÂ KARANLIKTAN KORKUYORUM’

Hermann Lüdeking
Hermann Lüdeking

45 yaşına kadar her fırsat bulduğumda dağ taş demeden doğayla iç içe koştum. Böylece hem zinde kaldım hem de biraz rahatlıyordum. Hitler ve adamları karanlıktı. Ve ben bu yaşımda bugün dahi karanlıktan korkuyorum. Çocukluğum çalındı ve Alman devletinden davacıyım. diyor Hermann Lüdeking.

1936 doğumlu kaçırılan çocuklardan olan ve günümüzde davasını sürdüren Hermann Lüdeking’in anlatımları ilgiyle dinlendi...

Geraubte Kinder sergisi

Kaçırılan Çocuklar Sergisi, Willi-Bleicher-Str. 20 Stuttgart adresindeki sendika binasında her gün saat: 08.00 ile 18.00 arası ücretsiz olarak ziyaret edilebilir.

Geraubte Kinder sergisi

 

Geraubte Kinder sergisi

ÖNCEKİ HABER

Yargıçlar Sendikası: 696 sayılı KHK yeni krizlere yol açar

SONRAKİ HABER

Gazdan zehirlenen er, 21 gün sonra hayatını kaybetti

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...