13 Aralık 2017 13:50

AKP, AİHM’ye Ahmet Şık için savunma verdi

AKP, Tutuklu Gazeteci Ahmet Şık için AİHM'e savunma gönderdi: Gazetecilik faaliyetlerinden ötürü tutuklanmadı.

Paylaş

Cumhuriyet Gazetesi Davasından yaklaşık 1 yıldır tutuklu bulunan Gazeteci Ahmet Şık için hükümetin Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne (AİHM) gönderdiği savunmada, Şık’ın gazetecilik faaliyetlerinden ötürü tutuklanmadığı iddia edildi. 

Hükümet, Şık’ın 11 aylık tutukluluğunu savunurken de AİHM’nin İtalya’da 40 mafya üyesinin yargılandığı davada 2 yıl 8 aylık tutukluluğunu makul bulan kararını örnek gösterdi.

Cumhuriyet’in haberine göre, Adalet Bakanlığı İnsan Hakları Daire Başkanı Hacı Ali Açıkgül, Cumhuriyet davası kapsamında 349 gündür tutuklu olan gazeteci Şık, için AİHM’ye 48 ve 17 sayfalık olmak üzere iki savunma metni gönderdi. Ahmet Şık’ın 30 Aralık 2016 tarihinde “PKK, DHKP/C ve FETÖ terör örgütlerinin propangandasını yaptığı” iddiasıyla tutuklandığı anımsatılan savunmada, Şık’ın tutuklanmasının nedenleri arasında attığı bazı tweet’ler, Cemil Bayık röportajı, MİT TIR’ları haberleri sayıldı. 

‘TAZMİNAT İSTEMEDİ REDDEDİN’

Şık’ın devlet ve kolluk kuvvetleri için ‘katil, mafya, şiddet’ gibi ifadeler kullandığını ifade edilen savunmada, 348 gündür tutuklu olan Şık’ın kişi hürriyeti ve güvenliği hakkının ihlal edilmediği ve tutukluluğun makul olduğunu savunuldu.

İç hukuk yollarının tüketilmediğini ve bu nedenle başvurunun reddedilmesi gerektiğin savunan hükümet, Ergenekon davasında AİHM’nin verdiği benzer ret kararlarını kullandı.

AİHM, Ahmet Şık’ın tutuklanması nedeniyle kişi hürriyeti ve güvenliği ile ifade özgürlüğü haklarının ihlal edildiği gerekçesiyle Türkiye’yi mahkum etmişti. (MEDYA SERVİSİ)

ÖNCEKİ HABER

Büyük şirketler siyasi eylemcileri nasıl izliyor?

SONRAKİ HABER

Deniz Yücel'in avukatından AKP'nin AİHM savunmasına eleştiri

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa