13 Aralık 2017 04:57

Trump’ın danışmanı: Türkiye ve Katar radikalleri destekliyor

ABD Başkanı Donald Trump'ın Ulusal Güvenlik Danışmanı McMaster, radikal İslami ideolojiye destek veren ülkeler arasında Türkiye ve Katar'ı saydı.

Paylaş

ABD Başkanı Donald Trump'ın Ulusal Güvenlik Danışmanı General H. R. McMaster, Katar ve Türkiye'yi "Radikal ideolojileri destekledikleri" gerekçesiyle eleştirdi.

The National'dan Joyce Karam'ın haberine göre başkent Washington D.C.'de İngiliz mevkidaşı Mark Sedwill'le birlikte basın karşısına çıkan McMaster, Donald Trump'ın pazartesi günü yeni ulusal güvenlik stratejisini açıklayacağını söyledi.

Buna göre strateji, ABD çıkarları için "hayati" görülen 4 unsura dayanacak:
1-Anayurdu ve Amerikan halkını koruma 2-Amerikan refahını geliştirme 3-Barışı güç yoluyla koruma 4-Amerikan etkisini artırma.

'ABD ÇIKARLARINA KARŞI 3 TEHDİT'

McMaster, küresel olarak ABD çıkarlarına yönelik 3 tehdit olduğunu ve bunların ikisinin Ortadoğu'da olduğu belirtti.
İlk olarak Çin ve Rusya'dan bahseden McMaster, bu ülkelerin ABD müttefiklerini güçsüzleştirmeye çalıştığını ve uluslararası düzeni tehdit ettiğini söyledi. İkinci olarak "haydur devletler" olarak tanımladığı İran ve Kuzey Kore'ye değinen McMaster bu ülkelerin "terörü desteklediğini ve kitlesel imha silahları ele geçirme arzusunda olduğunu" savundu.

McMaster üçüncü tehdit olarak ise cihatçı radikal örgütleri göstererek bunların etkili operasyonlarla engellenmesi gerektiğini söyledi.
McMaster, Rusya'ya karşı sert bir dil kullanarak "Rusya'dan sözde yeni nesil savaşı da içeren bir tehditle karşı karşıyayız. Bu(yeni nesil savaş), siber araçlar kullanılarak yıkım, dezenformasyon ve propagandayla toplumlarımızı bölmeye çalışan sofistike harekatları içeriyor" dedi.

Siyasal İslam, Müslüman Kardeşler ve diğer İslami siyasi organizasyonlar hakkındaki fikri sorulan McMaster, bu konuda İngiliz diplomat Sir John Jenkins'in 2014'te yaptığı değerlendirmelerin "büyük bir hayranı" olduğunu söyledi. Bu değerlendirme siyasal İslam tehdidine dikkat çekiyordu.

"Radikal İslami ideolojinin tüm medeni insanlar için büyük bir tehdit olduğu açık" diyen McMaster, bu tehdidin geçmişte "miyop" bir şekilde tanımlandığını belirtti. "Radikal İslami ideolojinin sivil kurumlar, medreseler ve diğer sosyal organizasyonlar aracılığıyla nasıl güçlendiğini göremedik" diyen McMaster, Suudi Arabistan'ın bu tip örgütlere on yıllar önce yardım etmesinden bahsettikten sonra Katar ve Türkiye'yi bu ideolojilerin bugünkü ana destekçileri olarak tanımladı. McMaster, “Bu destek bugün daha çok Katar ve Türkiye tarafından veriliyor” dedi.

Suudi Arabistan'a yaptığı ziyareti hatırlatarak Trump yönetiminin radikal ideolojilere ve destekçilerine karşı mücadele konusunda kararlı olduğunu söyleyen McMaster, "İslamcı radikal ideolojinin siyasi İslam'la köprü kurması"nı büyük bir sorun olarak tanımladı.

Tüm Müslüman Kardeşler gruplarının aynı olmadığına dikkat çeken McMaster, Mısır'daki Mursi modelinin bir benzerinden kaçınmak için bireysel özgürlüklere saygı duyan muhalif gruplar oluşturmanın önemli olduğunu savundu. McMaster, Müslüman Kardeşler'in 2011'de Hüsnü Mübarek'i deviren sokak eylemleri sonrası sinsice hareket ettiğini ve muhalefeti tek elde topladığını söyledi.

‘MÜSLÜMAN KARDEŞLER’İN BİR DİĞER MODELİ AKP’

McMaster, Müslüman Kardeşler'in bir başka modeli olarak ise AKP'yi gösterdi ve "Sivil toplum içerisinde hareket ederek tek partide gücü topladılar. Ne yazık ki bu, Türkiye'nin Batı'dan uzaklaşmasına yol açan bir sorun oluyor" dedi.

İran'ı "Haydut rejim" olarak tanımlayan McMaster, "Özellikle Suriye'de istikrarsızlaştırıcı faaliyetlerine karşı koymamız gerekiyor" dedi. McMaster, İran'ın bölgede vekaleti altında gruplara desteğini engellemeleri gerektiğini ve nükleer silaha ulaşma yollarını kapatmaları gerektiğini belirtti.

McMaster, Obama döneminde terk edilen yaptırım politikasının da İran'a karşı stratejinin ana unsuru olması gerektiğini ifade etti.

McMaster, ABD'nin Kuzey Kore'de bir rejim değişikliği için uğraşmadığını da iddia etti: "Bu bizim politikamız değil. Biz yarımadanın nükleer silahtan arınmasını istiyoruz." (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

Ekim Devrimi şenliği: Sosyalizm geçmiş değil, gelecek

SONRAKİ HABER

Öğretmenin evinde 19 bin çocuk pornosu fotoğrafı çıktı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...