11 Aralık 2017 17:20
Son Güncellenme Tarihi: 11 Aralık 2017 19:56

Zarrab'ın tanık olduğu 'ABD Atilla'ya karşı' davası: 10. gün

Hakan Atilla davasında tanık eski komiser yardımcısı Hüseyin Korkmaz: Soruşturmada '1 Numara' dedikleri kişinin Tayyip Erdoğan olduğunu iddia etti.

Paylaş

ABD'de görülen davada savcılıkla anlaşarak itirafçı olan Reza Zarrab, 7 kez Hakan Atilla'ya karşı tanık sandalyesine oturdu.

Halkbank eski Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Hakan Atilla'nın "ABD'yi dolandırmak için kumpas kurmak", "Uluslararası Acil Ekonomik Güç Yasası'nı delmek için kumpas kurmak", "Bankacılık sisteminde sahtekarlık yapmak", "Bankacılık sisteminde sahtekarlık yapmak için kumpas kurmak", "Kara para aklamak" ve "Kara para aklamak için kumpas kurmak" gerekçeleriyle 50 yıla kadar hapis ve 2 milyon dolar para cezasıyla yargılandığı davada jürili duruşma görülüyor. 

Aynı gerekçelerle gözaltına alınıp tutuklanan Reza Zarrab, Türkiye iade edilmesi yönündeki çabaları sonuçsuz kalınca suçlamaları kabul edip itirafçı olmuştu. 'ABD, Zarrab'a karşı' olan davanın adı, Zarrab'ın suçunu kabul etmesi üzerine 'ABD, Atilla'ya karşı' olarak değiştirilmişti.

1 hafta boyunca itiraflarını sürdüren Reza Zarab'ın ifadesi sona erdi.

Davanın 9'inci oturumunda eski CIA Başkan Yardımcısı David Cohen ifade vermişti. David Cohen, daha önce ABD Hazine Bakanlığı Terör ve Mali İstihbarat Ofisi'nde müsteşar olarak görev yapmıştı.

Cohen geçmişte Atilla dahil bazı Halkbank yöneticileriyle yaptığı görüşmeleri anlatmıştı.

Bugünkü duruşmada ise kürsüde Joshua Kirschenbaum var. Yeni tanık Kirschenbaum ABD Hazine Bakanlığı'na bağlı FinCen'de (Finansal Suçlar Uygulama Ağı) çalışıyor. Daha önce Yabancı Varlıklar Kontrol Ofisi'nde (OFAC) çalışmıştı.

 

00:30 Jüri üyeleri salondan ayrılıyor.

Korkmaz yarın ifade vermek için yeniden kürsüde  olacak.

00: 25 Savcı, elindeki tüm delillerle Türkiye'den ayrılmanın risklerini soruyor.

Korkmaz, Türkiye'de şüphelilere işkence yapıldığını söylüyor.

Korkmaz: "Beni bu ülkelerde rahatsız eden şey, bana gayri resmi yollardan yapılabilecek olan şeylerdi."

00:20 Soru: Soruşturma dosyasının tamamının kopyasını alabildiniz mi? Korkmaz: Hayır, sadece o tarihe kadar taranmış olanları alabildim. Tüm ses kayıtlarını aldığımı sanıyordum ama sonradan sadece ilk CD'yi almış olduğumu fark ettim.

00:12 Savcı Korkmaz'a, pasaportu olmadan Türkiye'den nasıl kaçabildiğini soruyor. Korkmaz: Evet... Bir insan kaçakçısı buldum. Beni kaçırmasını istedim ve deniz yoluyla kaçtım.

00: 10: Savcı, Korkmaz'a, delillerin kopyalarını neden aldığını soruyor. Korkmaz: "Savcı da ben de, delillerin asla mahkemeye taşınmayacağını ve zarar göreceğini veya imha edileceğini düşünüyorduk. Bu yüzden inisiyatif aldım" diyor ve delilleri sakladığını söylüyor.

00:09 Korkmaz, şüphelilerin konuşmalarına ait yazılı dökümlerin bazılarının taranmamış olduğunu söylüyor.

00:06 Korkmaz, 2016 Ağustos'unda Türkiye'den ayrılma kararı aldığını söyledi.

23:50 Korkmaz: 2014 Eylül'ünde cezaevine girdim, 9 Şubat 2016'da tahliye edildim.

23:53 Oturuma 5 dakika ara verildi.

23:42 Soru: 23 Aralık'ta başka yere tayin edildiğiniz zaman nereye atanmıştınız?

Korkmaz: Köprü koruma birimine gönderilmiştim.

Soru: Peki, köprü koruma biriminde ne kadar süre görev yaptınız?

Korkmaz: Altı-yedi ay. Bunun ardından Hakkari'de görevlendirildim.

23:32 Korkmaz, başka üst düzey memurların da açığa alındığını/başka yerlere atandığını söyledi. Korkmaz, yeni memurların "şube müdürüne ve diğer bir rütbeli memura uygunsuz ve yasa dışı talimatlar" verdiğini söyledi. (Sözü edilen yeni memurlar, yeni amirlerdi.)

23:28 Korkmaz, yaptıkları aramaların "tam sayısını" hatırlayamadığını söyledi. Yaklaşık 20 arama yaptıklarını belirten Korkmaz 22 Aralık 2013 tarihinde, yani operasyondan beş gün sonra, başka bir yere tayin edildiğini öğrendiğini söyledi.

23:27 Korkmaz: "Operasyon", şüphelilerin evlerinde veya iş yerlerinde aramaların yapıldığı bir adli süreçtir. Korkmaz sürecin ayrıca şüphelilerin yakalanıp gözaltına alınmasını da kapsadığını söyledi.

23:25 Hüseyin Korkmaz yeniden tanık kürsüsünde. Korkmaz, 17 Aralık 2013 operasyonu hakkında konuşuyor.

23:20 Oturuma ara verildi. 

23:15 İfadede biraz teknik konulara girildi: Bu kez 2012 tarihli IFCA (İran Özgürlük ve Yayılma Karşıtı Yasası) ABD'nin yaptırımlarının genişletilmesinden söz ediliyor. Savcı, Cohen'in ikinci doğrudan sorgusunun bitmek üzere olduğunu söyledi.

23:05 ABD Adalet Bakanlığı'nın ve Hazine Bakanlığı'nın Lübnan Kanada Bankası aleyhine açtığı dava hakkında soru soruluyor.

23:02 Savcı tekrar, "ABD'nin İran'a yönelik yaptırımlarının ABD sınırları dışında uygulanması" konusunda sorular soruyor.

22:57 Savunma makamının çapraz sorgusu sona erdi. Savcılar Cohen'e yeniden doğrudan sorgu yapacak, yani çapraz sorguyla ilgili sorular soracak.

22:53 Zarrab, İran'a yönelik yaptırımları ihlal ettiğinden şüphelenilen kişilerin olduğu özel listede bulunmuyordu. Atilla'nın avukatı Rocco, Cohen'i bu noktada sıkıştırarak Atilla'nın neyi bilip neyi bilmediği konusuna doğru gidiyor. 

22:41 Savunma makamı, Cohen ile Atilla arasında geçen, Zarrab ve altın ticaretiyle bir görüşmeye ilişkin notu delil olarak sundu.

22:35 Cohen, bu olayın, Aslan'ın ayakkabı kutularındaki paralarla tutuklandığı dönem yaşandığını söyledi. Ancak tam tarihten emin olmadığını ifade eden Cohen: Tutuklama benim varış tarihimden bir gün önce mi oldu yoksa gittiğim gün mü oldu, hatırlamıyorum.

22:30 Rocco, Cohen'e, 17 Aralık 2013 tarihinde Aslan ile önceden planlanan ancak Aslan'ın tutuklanması nedeniyle yapılamayan bir toplantı olup olmadığını sordu. Cohen, o gün trafikte sıkışıp kaldığını, toplantıdan da vazgeçildiğini söyledi.

22:28 Cohen, Atilla'ya, Zarrab hakkında soruşturma yürüttüklerini veya Halkbank'ın Zarrab'la çalışmaması gerektiğini söylemediğini belirtti. Ancak "görüşmedeki ana konunun" Zarrab veya diğer müşteriler konusunda dikkatli olunması gerektiği olduğunu söyledi.

22:25 Duruşmada zaman planlaması açısından bir değişiklik oldu: Önceki oturumdaki tanık David Cohen'in ifadesi, programı nedeniyle yarıda kalmıştı. Cohen şimdi geri döndü ve Atilla'nın avukatı Rocco'nun Cohen'e çapraz sorgusu devam ediyor.

 22:19 Oturum devam ediyor.

21:05 Yargıç Berman: Savunma makamı, bu tanıktan sonra "yanlış yargılama" kararı talep edecek. Gerekçeler: Son tanığın (Korkmaz'ın) ifadesinin Atilla ile ilgisi olmaması.

Savunma ayrıca jüri üyelerine gösterilen belge ve fotoğrafların kaynağı konusunda da itiraz etti. 

Berman: İfadeye devam etmeden önce, bu konuların tanık üzerinden çözülmesi gerekiyor.

21:00 Duruşmaya öğle arası verildi. Bu arada avukatlar, jüri salondan ayrılınca, hukuki bir konuyu görüşecek. Oturum TSİ 22:00'da devam edecek.

20:57 Atilla'nın avukatları, Korkmaz'ın (Türkiye'nin yakın tarihini kapsayan) ifadesinin dava konusuyla alakası olmadığı gerekçesiyle itiraz ediyor. Yargıç, itirazı reddediyor.

20:55 Korkmaz, Türgev Vakfı'ndan ve Erdoğan ailesinin bu vakıfla olan ilişkisinden bahsediyor. İfadenin yazılı dökümünü inceledikten sonra detaylarını aktarılacak

20:40 Korkmaz ifadesinde, Muammer Güler'e, oğlu Barış Güler aracılığıyla 200 bin dolar tutarında ödeme yapıldığını söyledi.

20:37 Soruşturmadaki izleme ekibinin  AB Bakanlığı'nda çektiği başka fotoğraflar da delil olarak sunuldu.

20:35 Ara sona erdi. Korkmaz'ın ifadesi devam ediyor.

20:10 Oturuma 5 dakika ara verildi.

20:05 Tanık Korkmaz , dönemin AB Bakanı Egemen Bağış'tan bahsetti.

20:00 30 Ağustos 2013 tarihinde teslim edilmiş başka bir para yığınına ait fotoğraf gösterildi.

Soru: Bu tarihin özel bir önemi var mı?

Korkmaz: Evet.

Soru: Önemi nedir?

Korkmaz: Zafer Bayramı.

19:45 Başka bir fotoğraf gösterildi. Korkmaz, "Bu 100 dolarlık banknotlardan oluşan bir para yığını. Ayrıca 500 Euro tutarında destelerden oluşan para yığınları var."

Korkmaz, ayrıca Türk lirası desteleri de olduğunu söyledi. Korkmaz, bunların Aslan'ın evinde bulunduğunu belirtti.

19:40 Korkmaz, söz konusu aramada neler ele geçirildiğini anlattı. 

Korkmaz: Burada en altta beyaz bir kutu gösteriliyor. (Bahsedilen, bir ayakkabı kutusu.) Bu, soruşturmada tespit ettiğimiz bir rüşvet ödemesiydi.

19:35 Tanık Korkmaz: Onlara, Süleyman Aslan'ın evinde, ayakkabı kutularında veya başka şekilde saklanan büyük miktarda para olabileceğini bildirmiştim.

19:30 Korkmaz, Aralık 2013'te Süleyman Aslan'ın evinde ayakkabı kutularında bulunan ve Zarrab'ın gönderdiği paralara ait olan fotoğrafı doğruladığını söyledi.

Savunma itiraz ediyor. Yargıç Berman itirazı reddetti.

Korkmaz, fotoğrafı kastederek "Bunu, yapılan operasyonda elde ettik" dedi.

19:29 Korkmaz,  Zarrab'ın "Gana'dan sahte evrakla getirdiği 1.5 ton altından" bahsetti.

19:27 Korkmaz, ekibinin ne tür soruşturma teknikleri kullandığını anlatıyor.

Bu tekniklerden bazıları: "Teknik araçlarla takip. Fiziksel olarak takip. Güvenlik kamerası görüntüleri. E-postaların incelenmesi. Kurumlar aracılığıyla elde edilen belgeler. Denetçi ve uzman raporları."

19:25 Tanık Korkmaz'a göre, soruşturmada zamanla Barış Güler ve başkaları da şüpheliler arasına girdi. Korkmaz "Vaktim olsaydı muhtemelen daha fazla isim [eklerdim]" dedi. Halkbank'ta birçok kişiden şüphelendiklerini ancak Hakan Atilla'nın hiçbir zaman rüşvet kabul etmediğini söylüyor

19:22 Korkmaz: Soruşturma nihayetinde, rüşvet ve evrakta sahtecilik iddialarına kadar uzandı, bunun sonucunda soruşturmanın hedefindeki kişilerin listesi de genişledi. Soruşturma kapsamındaki diğer isimler arasında Süleyman Aslan, Barış Güler, Salih Kaan Çağlayan ve başkaları bulunuyordu.

19:20 Korkmaz'ın ifadesine göre soruşturma ekibinin diğer üyeleri de, Zarrab'ı magazin sayfalarından ve eğlence haberlerinden tanıyordu. Korkmaz, kendisi ise ilgilenmediği için bu haberleri okumadığını belirtiyor.

19:15  Korkmaz: Başlangıçta, soruşturma kapsamında işlemler kaçakçılık, kara para aklama ve bu suçların organize suç birimi halinde işlenmesiydi.

Savcı, Ne kaçakçılığı?

Korkmaz: Altın.

19:05 Korkmaz: Soruşturma ilk başladığında, Reza Zarrab ve örgütün çekirdeği olan örgüt hakkında bir soruşturmaydı.

19:01 Soru: Sizin emrinizde yaklaşık kaç polis memuru çalışıyordu?

Korkmaz: Ayrıldığım sırada 8 tane vardı.

18:51  Tanık, polis memuru olarak aldığı eğitimden bahsetti. Yaklaşık 360 kişiden oluşan bir sınıftan mezun olduktan sonra, İstanbul'da "mali suçlarla mücadele şubesi"nde çalışmaya başladığını açıkladı.

18:48  Korkmaz soruşturmada "1 Numara" dedikleri kişinin Recep Tayyip Erdoğan olduğunu öne sürdü. Savcı, Erdoğan'ın hangi görevde olduğunu sormasın üzerine Korkmaz, Erdoğan'ın o dönem başbakan olduğunu söyledi.

18:45 Korkmaz, ikinci grubun başında Muammer Güler'in, üçüncü grubun başındaT.A.A'nın olduğunu söyledi.

18:43 Korkmaz: Bu soruşturmayı yürüten ekibin başındaydım. "Reza Zarrab'ın lideri olduğu örgüt hakkında soruşturma yürütüyordum; bu örgütün çatısı altında üç grup daha olduğunu tespit etmiştik."

Diğer bir gruba ilişkin olarak Korkmaz,  "Zafer Çağlayan ve Süleyman Aslan'ın (o grubun) lideri olduğunu anlamıştık" diyor.

18:40 Tanık eski komiser yardımcısı Hüseyin Korkmaz Türkçe ifade veriyor. Korkmaz "Emniyet teşkilatında komiser yardımcısıydım ve bir süre de danışman olarak görev yaptım" dedi. Korkmaz daha önce Türkiye'de yaşadığını ancak artık ABD'ye yerleştiğini; geçmişte İstanbul'da ve Hakkari'de görev yaptığını söyledi.

18:38 Çapraz sorgu bitti. Tanık kürsüden ayrıldı. Bir sonraki tanık geliyor.

18:35 Rocco, Kirschenbaum'a, savcılarla yaptığı toplantıları sordu. Kirschenbaum'un ifadesine göre toplantı bir aydan kısa bir süre önce FinCen ofisinde yapıldı; yani Kirschenbaum ve savcılar, mahkeme dışında görüştüler.

18:33 Rocco: Sizin ofisinizden Atilla'nın ofisi veya Halkbank telefonla aranmış, bu görüşmenin kaydı burada.

Kirschenbaum: Arayan tarafın hangisi olduğunu hatırlamıyorum. Kim kimi aradı, hatırlamıyorum.

Soru: Görüşme ne kadar sürdü, hatırlıyor musunuz?

Kirschenbaum: Birkaç dakikadan biraz fazla, ama saatlerce sürmedi. Kirschenbaum, görüşmenin 20 dakika mı yoksa bir saate yakın mı sürdüğünü hatırlamıyor.

18:28 Savcının doğrudan sorgusu bitti. Çarpaz sorguya geçildi.

18:25 "İran lehine yıllık 4 milyar dolar tutarında bir bakiye"den söz edildi. Kirschenbaum bunu şöyle açıkladı: İran ile Türkiye arasındaki mevcut ticari ilişkin öyle bir duruma gelmişti ki, İran'ın Türkiye'ye ihraç ettiği malların tutarı 4 milyar dolar daha fazlaydı.

18:20 Kirschenbaum, "Sanık, o dönem yeni çıkarılan yaptırımlar kapsamında "altın satışına izin verilmediğini biliyordu" dedi.

18:15 Savcı, Kirschenbaum'dan OFAC'a ilişkin bir belgenin doğruluğunu onaylamasını istedi. Belge, bir görüşmenin yazılı dökümünü içeriyor.  (Sunulan delil, Atilla ile yapılan bir görüşmenin yazılı dökümü.)  Dökümanın konusu 2012 tarihli İran Özgürlük ve Koruma Karşıtı Yasa'yı içeriyor. . Bu metin, ABD'nin İran'a yönelik yaptırımlarıyla ilgili bir nevi yönetmelik.

ÖNCEKİ HABER

İHD İzmir Şubesi: OHAL kaldırılsın

SONRAKİ HABER

Levent Tüzel’in davasına dayanışma çağrısı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...