10 Aralık 2017 10:40

‘Hükümetin haberlere yaklaşımı yargıya da yansıdı’

Antep’te gözaltına alınan gazeteciler Erdoğan Alayumat ve Nuri Akman hakkında açılan davayı avukatları Tugay Bek değerlendirdi.

Paylaş

Antep’te haber takibi yaparken 13 Temmuz 2017’de gözaltına alınan Dihaber muhabirleri Erdoğan Alayumat ve Nuri Akman hakkında aylar sonra hazırlanan iddianamede, “devletin gizli kalması gereken bilgilerini siyasal veya askeri casusluk amacıyla temin etme” ve “örgüte üye olma” suçlamaları yöneltilerek 45’er yıl hapis cezası istendi. Dava 2 Şubat’ta başlayacak. Gazetecilerin avukatı Tugay Bek, iddianameyi değerlendirdi.

GAZETECİLİK YARGILANIYOR

Bek, iddianamede suçlama delili olarak gösterilenlerin gazetecilik faaliyeti olduğunun altını çizdi. Gazetecilerden Alayumat’ın yaptığı gazetecilik faaliyetinin, savcı tarafından ‘ajanlık faaliyeti ile örgüte bilgi temin edildiği gibi’ absürt iddialara konu edildiğini dile getiren Bek, “casusluk” iddiasına tepki gösterdi. Bek, “Müvekkilim gazetecilik yapıyor. Haberleri çalışmış olduğu ajansa gönderiyor. Burada ajanlık faaliyeti içerisinde bulunmuş olsa, gazetesine, ajansına göndermek yerine kime ajanlık yaptığı iddia ediliyorsa o kuruma yollamış olurdu. Müvekkilimin tüm faaliyetleri muhabirlik ve gazetecilik faaliyetidir” diye konuştu.

Yine iddianamede yer alan MİT ile ilgili haberlerin başka ajanslar tarafından işlendiğine dikkat çeken Bek, “Mahkeme ya haberleri gazetecilik faaliyeti olarak değerlendirip, cezalandırılmayacak ya da baskı vesayet ile iktidarın kırmızı çizgisini esas alarak bu konularda haber yapılması, tartışılması bir bütün olarak suç sayılacak” diye konuştu.

Müvekkilinin MİT’i veya devletin herhangi bir kurumunun faaliyetlerini ifşa etme gibi saikle hareket etmediğini kaydeden Bek, “Haber olan konularda kendisi de bir gazeteci duyarlılığıyla yaklaşmıştır. Bu konuları çalışmış olduğu ajansa taşımıştır. Bundan dolayı müvekkilim cezalandırılmak istenilmektedir” ifadelerini kullandı.

BEK: YARGISAL BASKI KABUL EDİLEMEZ

Bu tür dosyaların çok önemli olduğunu belirten Bek, “Ülkemizi, yurttaşlarımızı ve geleceğimizi ilgilendiren bu konuda basına böylesi bir sınırlama konulması, ‘Bu konuları tartışamazsınız, haber yapamazsınız, kamuoyuna yansıtamazsınız’ demektir. Bu şekilde yargısal baskı kabul edilemez. Bilgi ve haber alma tüm yurttaşların hakkıdır. Geleceğimizi ilgilendiren bir meseledir” diye konuştu.

Bek, davaya karşı herkesin duyarlı olması gerektiğini sözlerine ekledi. (Adana/MA)

ÖNCEKİ HABER

Orhan Sarıbal’dan bakliyatta gümrüğün sıfırlanmasına tepki

SONRAKİ HABER

Binadan binaya koşuyorlar, fazla mesai ücretleri 1 lira

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...