09 Aralık 2017 06:39

Beko: Sınav ve güvenlik soruşturması kadrolaşma doğurur

Kani Beko, Taşeron işçilerinin kadro için sınav ve güvenlik soruşturmasına tabi tutulmalarının AKP'nin kadrolaşmasını doğuracağını söyledi.

Paylaş

Muhammed DOĞRU
Metin YOKSU

Taşeron işçilerinin kadro için sınav ve güvenlik soruşturmasına tabi tutulmalarının AKP'nin kadrolaşma ihtimalini doğuracağını söyleyen Kani Beko, söz konusu meselenin Üçlü Danışma Kurulu’nda konuşulmasının kararlaştırıldığını, ancak Cumhurbaşkanı’nın talimatıyla yapılmadığını savundu. 

AKP tarafından taşeron işçilere kadro verilmesi söylemi her seçim arifesinde dile getirilirken herhangi bir somut adım atılamıyor. En son Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından taşeron işçilere kadro verilmesi konusu yeniden gündeme geldi. Herhangi bir işçi konfederasyonuna danışılmadan atılan bu adımda, 950 bin taşeron işçi alınması planlanırken, işçiler belli bir sınava ve güvenlik soruşturmasına tabii tutulacak. Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) Genel Başkanı Kani Beko, Türkiye’de kamu, belediye ve özel sektörde çalışan işçilerin eskiden zaten kadrolarının olduğunu belirterek, 2002’de çıkarılan “Kamu Yönetimi Temel Kanunu” ile birlikte kara, deniz, hava yolları, Sümerbank ve Tekel fabrikaları gibi özelleştirmelerden sonra kadrolu olan işçilerin yerine taşeron işçilerinin çalıştırılmaya başlandığını söyledi.

‘2002’DE KURULAN BU SİSTEMLE 18 BİN ARKADAŞIMIZ YAŞAMINI YİTİRDİ’

Yıllardır hükümete “Taşeronlar asalaktır. Bu asalakları ortadan kaldırın” dediklerini aktaran Beko, hükümetin söylediklerini dikkate almadığı için tecrübeli ve birikimli arkadaşlarının işsizler ordusuna katıldığını ifade etti. 2002 yılından beri “taşeronlaşma cumhuriyeti” adı altında kurulan sistemin 18 bine yakın işçinin yaşamını yitirmesine neden olduğunu vurgulayan Beko, “Bu bir akıl tutulmasıdır. Biz, kamu, belediye ve özel sektörde çalışan işçi kardeşlerimize ayrımsız kadro verilmesidir” dedi. Çalışma Bakanı Jülide Sarıeroğlu’nun kendilerine üçlü danışma kurulunda taşerona kadro meselesini konuşacaklarını söylediğini aktaran Beko, “Fakat 3 gün önce beni sabahın erken saatinde telefonla aradı. ‘Sayın başkan biz üçlü danışma kurulunu toplayacaktık ama Cumhurbaşkanımız bir talimat verdi. En kısa zamanda TBMM’ye taşerona kadro taslağını gönderin dediği için biz bu işi hızlandırdık’ dedi. Hızlandırmış oldukları taşerona kadro taslağını bize gönderebilmesini rica ettiğimde ise ‘TBMM’deki komisyona gönderdikten sonra bu taslakları sizinle de paylaşacağım’ dedi. Biz de haberlerden ancak bilgileri alabiliyoruz” ifadelerini kullandı.

‘TORPİLİ OLMAYAN KADROLU OLAMAZ’

Çalışan işçilere sınavla kadro verilmesinin çok tehlikeli sonuçlar doğuracağını dile getiren Beko, “Torpili olmayan taşeron işçisi burada kadro alamaz. Ben güvenlik soruşturmasının da doğru olmadığını söylüyorum. İşe girerken mutlaka güvenlik araştırmasından geçmiştir. Yeni bir güvenlik demek mevcut taşeron işçilerinin tamamına kadro vermeme anlamına gelir” diye konuştu. 83 belediyeye kayyum atandığını ve bu belediyelerde çalışan 2 binden fazla işçinin işten atıldığına değinen Beko, “Bu işçiler neden işten atıldı halen gerekçesini veremiyorlar. Şu aşamada işçi kardeşlerimizin başvurabileceği bir mahkeme de yok. Peki bunlar dertlerini kime anlatacaklar? Genelde doğuda KHK ile işten atılan arkadaşlarımızın, karakolun önünden dahi geçmeyenlerin de işsiz kaldığını biliyorum. O zaman yarın tüm Türkiye’de ‘Biz taşerona kadro veriyoruz’ adı altında bir güvenlik soruşturması, bir sınav yaparsanız binlerce taşeron işçisi işsiz kalabilir” şeklinde konuştu.

‘AKP’NİN KADROLAŞMA İHTİMALİ OLABİLİR’

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı’nın işçi konfederasyonlarıyla görüşmeden AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın sözüyle hareket etmesinin büyük bir eksiklik olduğunu vurgulayan Beko, “Konfederasyon başkanlarını da çağırıp beraber istişare yapsaydık daha da sağlıklı olurdu. Şimdi basın, işçiler ve kamuoyu soruyor. Fakat işçi konfederasyonları konu ile ilgili maalesef net bir açıklama yapamıyor. Bunlar doğru şeyler değil” dedi. Daha önce eski Başbakan Ahmet Davutoğlu ile 7 saatlik görüşme yaptıklarını hatırlatan Beko, taşeronluğun ne kadar kötü bir sistem olduğunu ve mutlaka yasaklanması gerektiği konusunda Davutoğlu’nun da kendilerine katıldığını söyledi. 

Davutoğlu’nun da daha önce taşeron işçilere kadro sözü verdiğini hatırlatan Beko, “Ne yazık ki onu görevden aldılar. O da taşeronmuş. Verdiği sözü tutamadı. Onun yerine gelen Binali Yıldırım da kadro sözü verdi. Ama aradan aylar, yıllar geçti, programını uygulamadı. Şimdi 2019’da seçim var. Dilerim ki Türkiye’nin kanayan yarası olan bu sistem seçimlere kurban edilmez. Biraz da AKP’nin kadrolaşma ihtimali olabileceğini de düşünüyorum. Taslak elimizde olmadığı için net bir şey söylemek doğru olmaz" şeklinde konuştu. (İstanbul/MA)
 

ÖNCEKİ HABER

Tahliye olan HDP’liler Tarsus T Tipi Cezaevi’ni anlattı

SONRAKİ HABER

Akdeniz Belediyesi'nde işe dönme davalarında gelişme yok

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...