08 Aralık 2017 12:41

Senoz halkı 15. kez mahkeme kapısında

Rize'deki Senoz Vadisi'ne planlanan HES projesine tepkiler sürüyor. 10 yıldır mücadele ettiklerini söyleyen bölge halkı, 15. kez dava açtı.

Paylaş

Rize’nin Çayeli ilçesindeki Senoz Vadisi’nde yapımı planlanan sesli hidroelektrik santral (HES) projesi için Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü ‘çevresel etki değerlendirme (ÇED) gerekli değildir’ kararı verdi. 10 yıldır HES projelerine karşı hukuk mücadelesi yürüten bölge halkı, kararın iptali istemiyle 15’inci davasını açtı.

TEMA Rize Temsilcisi Ahmet Ali Kork, Senoz Vadisi’nde HES’lere karşı daha önce açılan davalardan birinde, ’Bütüncül havza planlaması yapılmadan projeler için tek tek ÇED gerekli değildir kararı verilemez’ yönündeki mahkeme kararını hatırlatarak, alınan son kararı da yargıya taşıdıklarını söyledi. 10 yıldır HES projelerine karşı hukuksal mücadele yürüttüklerini ancak yetkililerin artık hiçbir şeyi umursamadığını ifade eden Kork, şöyle dedi:

“Son kararı da duyduk. Rahat olun. Artık mahkemeye de gitmeyiz. 2007 yılından bu yana 14 kez gittik. En üst yargı merci olan Danıştay Dava Daireleri, davalarımızdan birinde, yerel mahkemenin verdiği iptal onama kararının gerekçesinde ‘Vadide öngörülen tüm projelerin bütüncül çevresel etki değerlendirmesi yapılmadan tek tek projeler için ‘ÇED gerekli değildir’ ya da ‘ÇED olumlu’ kararı verilmesi yanlış yaklaşımdır’ vurgusu yapmıştı. Buna rağmen 10 yıldır vadide neler olduğunu yaşayarak gördük. Siz bildiğiniz usulde devam edin, hukuk kararlarını takmayın, buyurun gelin, Senozlu ne der diye hiç dert etmeyin.”

Kork, 4 bin TL keşif bedelinin kendisinden istendiğini söyleyerek, “Gelecek nesillerin hakkını gözetme adına 15. kez mahkeme kapısındayız. Üstelik görevi, ülke doğasını korumak olan Bakanlığa karşı davacıyız” ifadelerini kullandı. Kork, talep edilen bilirkişilik bedelinin Senoz Derneği Başkanı Bahattin Boncukçu aracılığı ile karşılandığını bildirdi. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Okmeydanı hastanesinde yaşanan işten atma protesto edildi

SONRAKİ HABER

Putin 11 Aralık’ta Türkiye’ye gelecek

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...