06 Aralık 2017 12:49

Rize Valisi, Ayder'deki doğa talanını itiraf etti

Rize Valisi Erdoğan Bektaş Ayder’deki doğa talanını itiraf etti, 11 yeni alanın daha turizme açılacağını söyledi.

Paylaş

Birçok koruma statüsü bulunmasına ve sit alanı olmasına rağmen kaçak inşaatlarla talan edilen ve sit statüsü kaldırılan Karadeniz Ayder Yaylası gibi diğer yaylalar da tehdit altında. Rize Valisinin “Ayder Turizm potansiyelini kaldıramıyor, yeni 11 Ayder daha oluşturacağız” sözleri, Karadeniz’in diğer yaylalarının da turizm adı altında yapılaşmaya ve ranta açılacağı endişelerini güçlendirdi. Yıllardır Yeşil Yol çalışmalarına yaylaları talana açmanın yolu olacağını belirterek karşı çıkanların da ne kadar haklı olduğu, valinin itiraf gibi açıklamaları ile ortaya çıkmış oldu. Açıklamayı değerlendiren doğa savunucuları ise “Benzer bir turizm anlayışının Ayder gibi 11 yere daha taşınacağını düşünmek dahi istemiyoruz” diyerek tepki gösterdi.

DHA’ya açıklamalarda bulunan Rize Valisi Erdoğan Bektaş, Doğu Karadeniz’de öne çıkan Ayder Yaylası ve Uzungöl’de anormal bir yoğunlaşma olduğunu belirterek 11 yeni Ayder Yaylası projesi ile ilgili şunları söyledi; “Ayder için bütün proje örneklerine bakılınca konaklama için 3 bin 500 yatak öngörülüyor. Daha fazlası olamıyor. Bıraksak daha fazlası olacak ve Ayder daha çözümsüz bir hale gelecek. Bu şu demek oluyor bir iki nokta öne çıktı ve yoğunlaştı ve yoğunluğu kaldırmıyor. Şimdi ne yapmamız lazım? Benzer seçenekleri çoğaltarak yoğunluğu coğrafyaya dağıtmamız lazım. Bizim 11 yeni Ayder dediğimiz kavram bu. Biz bir Ayder’e mahkum muyuz? Başka yerimiz yok mu? Başka imkanlar oluşturulamaz mı? Bunu dağıtamaz mıyız? Buradan yola çıkarak Ayder özellikleri taşıyan 11 yeni Ayder daha tespit ettik. Bu söylemlerim ardından Kaçkarları mahvediyorlar yeni Ayderler yapacaklar denildi. Yok öyle bir şey. Ben bir otel, bir bina veya tesis yapmayacağım” dedi.

VALİDEN İTİRAF GİBİ AÇIKLAMA

Açıklamasında, Ayder Yaylası’ndaki talanı bir anlamda itiraf eden Vali Bektaş, şöyle devam etti: “Biz 11 yeni Ayder dediğimiz yerlerin planlarını yapacağız. Sınırlarını belli edeceğiz. Olası müdahaleleri belli mantık dahilinde tutmaya çalışacağız. Buralardan biri de Ağaran Şelalesi’dir. Orda birisi bizden otel yapacağım diye ruhsat aldı ve gidip baktık ki aldığı izinle yaptığı iş başka. Durdurduk bekliyor ve düzeltecek plana uyacak. Yoksa yarın Ayder’i nasıl yıkıyoruz bir de Ağaran’ı yıkarız hesabına giremeyiz. Bunu başaramayız.” 

Planlı yapılaşmanın alt yapısını yaptıklarını öne süren Vali Bektaş, “Yoğunluğu bu atılacak adımlarla böleceğiz. Andon diye bir yerimiz var. Rize’nin arkasında gizli duruyor. Andon’un dağla bağlantı yollarını ve planlarını yapıyoruz.” ifadelerini kullandı.

‘İDARENİN SAMİMİYETİNE GÜVENMEK İSTİYORUZ’

Valinin açıklamalarını Evrensel'e değerlendiren Avukat Yakup Okumuşoğlu, “Kaçak yapılaşma zaten idarenin bilgisi dahilinde yapıldı. Vatandaşlar, kesilen para cezalarını verdi, yapıları yaptı. Ayder bir doğa alanı olmaktan çıktı, şehir oldu. Benzer ayderler üretmek demek, doğal güzelliklerin, doğa değerlerinin, en değerli ekosistemlerin birer ayder’e dönüşmesine sebebiyet vermek demektir. Altyapı düzenlemeleri yapılmadan, kontrol mekanizmaları üretilmeden böyle bir çalışma yapılmamalı. Burada da idarenin samimiyetine güvenmemiz gerekiyor. Bu gibi alanlarda ‘11 yeni ayder’ söylemi çok büyük doğa katliamına sebep olacak. Yeni rant alanı üretecekler, bunun başka bir anlamı yok. Kaçkarlara yazık olacağını düşünüyoruz. Bu alanlar birileri üç kuruş kazanacak diye birilerine peşkeş çekilmemeli. Kaçkarlara idarenin daha hassas yaklaşmasını bekliyoruz. Yeni turizm alanları açılmasının aksine, biz Ayder’e gelenin gidenin azaltılması gerektiğini düşünüyoruz. Ayder yaylası milli park. Milli parka on binler girmez. Milli parka tur otobüsleriyle değil özel izinle girilir, ağaçların dibinde mangal yapılmaz. On binlerdce insan çerini çöpünü bırakmaz. Böyle bir turizm anlayışı olmaz. Benzer bir turizm anlayışının Ayder gibi 11 yere daha taşınacağını düşünmek dahi istemiyoruz” diye konuştu.

AYDER YAYLASI

Çamlıhemşin ilçesinin 19 kilometre güney doğusunda, 1350 metre yükseklikte yer alıyor. Fırtına Deresi boyunca eşsiz doğa güzellikleri izlenerek ulaşılan Ayder Yaylası, çevresini saran çam ormanları, şelaleleri, yöresel mimarideki evleri, çiçekleri ve bu çiçeklerden elde edilen balı ve şifalı kaplıcasıyla sırtını Kaçkarlar’a dayamış, çam örtülü yamaçlarla kaplı bulunuyor. Yaylada trekking, kampçılık, dağcılık gibi birçok spor aktivitesi de yapılıyor. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Kültürpark Platformu: Gökdelen istemiyoruz

SONRAKİ HABER

HT Solar’da direniş devlet baskısıyla bitirildi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...