06 Aralık 2017 12:03

Bangladeş 100 bin Arakanlıyı ıssız adaya taşıyor

Bangladeş, Myanmar’dan kaçan yüz Arakanlı Müslümanlardan 100 binini ıssız Thengar-Char adasına taşıyacak.

Paylaş

Bangladeş hükümeti, Myanmar’dan kaçan yüz binlerce Arakanlı Müslüman’dan (Rohingyalı) 100 binini Bengal Körfezi’nde ve anakaradan 40 kilometre uzaklıkta bulununan, ıssız Thengar-Char adasına gönderme hazırlıklarını hızlandırdı.

Birleşmiş Milletler (BM) ve Uluslararası Af Örgütü’nün yanı sıra çok sayıda devletin “insani bir felaket” olarak adlandırdığı ve sert eleştiriler yönelttiği bu plan çerçevesinde, Bangladeş hükümeti, Planlama Bakanı Mustafa Kemal ve ekibi tarafından hazırlanan 278 milyon dolarlık bütçeyi onayladı. 

Planlama Bakanlığı, 2019 kasımına kadar bitirmek istediği, resmi olarak insansız sayılan ve deniz yükselmelerine ve muson yağmurlarına karşı korumasız olan adaya Bangladeş’teki 629 bin Arakanlı sığınmacıdan 100 bini için, 60 hektarlık arazi üzerinde  1500 ev ve 120 sığınma kampı inşa etme planını uygulamaya koyuyor.

Bakan Kemal planı, “Dünyadaki birçok ülke denizdeki araziyi geri kazanıyor. Bu planla da aynı şeyi yapabiliriz. Denizin gelgiti nedeniyle arazi su baskınına uğramış olsa da, arazi geliştirme ve kıyı koruma çalışmaları ile kontrol edilebilir” sözleriyle savundu. 

Hükümet, ıssız adada planladığı iskana benzer bir diğer planı da Myanmar yakınlarındaki Kutafalong’da uyguluyor. Arakanlı sığınmacıların geçici kamplarda yaşadığı adada, hükümet, 3 bin dönümlük bir sığınmacı kampı inşa ediyor. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

Esentepe Mahallesi’nde yapılan parselasyon protesto edildi

SONRAKİ HABER

Dilek Mamalı davasında savcı müebbet istedi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...