05 Aralık 2017 12:00

Taşerona 'kadro müjdesi' verildi, peki bu ne anlama geliyor?

Cumhurbaşkanı Erdoğan, 'taşeron işçiye kadro müjdesi'ni açıkladı. Peki son vaatler taşeron sorununu çözüyor mu?

Paylaş

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın açıkladığı “taşeron işçiye kadro müjdesi”, taşeron sorununu çözmüyor. Yeni düzenlemeyle kamuda çalışan 450 bin işçi kadroya alınacak ama kadrolu işçilerin haklarından faydalanamayacak. Belediyelerde çalışan işçiler ise kadroya değil belediye şirketlerine alınacak. Özel sektöre ilişkin ise bir düzenleme yok.

AKP Hükümeti, 2015 Kasım seçimlerinden önce asıl işlerde çalıştırılan taşeron işçilere kadro vereceğini vadetmişti. 2016 yılı Mart ayında ise dönemin Başbakanı, asıl iş-yardımcı iş ayrımı yapılmayacağını kamudaki tüm taşeron işçilere kadro verileceğini açıklamıştı. Ancak bu açıklamanın ardından “kadro” yerine “özel sözleşmeli personel” statüsü gündeme getirilmişti. Taşeron işçilerin kadro talebine yanıt vermeyen bu model büyük tepki toplamıştı. Ancak Hükümet kanadından gelen son açıklamalar, bu modelden vazgeçildiğini, ibrenin yeniden sürekli işçi kadrosuna döndüğünü, fakat bu modelin yerel yönetimlerdeki taşeron işçileri kapsamayacağını gösteriyor.

GENEL YÖNETİMLERE SÜREKLİ İŞÇİ KADROSU

Cumhurbaşkanı Erdoğan ve bakanların yaptıkları açıklamalara göre, kamudaki taşeron işçiler iki farklı biçimde kamuya alınacak. Kamu kurum ve kuruluşlarında çalışan taşeron işçiler, sürekli işçi kadrosuna geçirilecek ve mevcut işyerlerinde kadrolu işçi olarak çalışmaya devam edecek. Kamu kurum ve kuruluşlarında çalışan işçiler için öngörülen sürekli işçi kadrosu, 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu’nun 4’üncü maddesinin (d) fıkrasında düzenleniyor. Kamudaki mevcut kadrolu kamu işçileri, bu hükme göre istihdam ediliyor. Eğer kamu ve kuruluşlarında çalışan taşeron işçiler, bu şekilde kadroya geçirilirlerse, çalıştıkları kurum ya da kuruluştaki kadrolu işçilerin toplu iş sözleşmesinin kapsamına girebilecek.

YEREL YÖNETİMLERE KADRO YOK

Belediyelerde çalışan taşeron işçiler ise belediye iktisadi teşekküllerine (belediye şirketlerine) geçirilecek ve belediye şirketi işçisi olarak istihdam edilecek. Ancak bu istihdam biçimi, kadro anlamına gelmiyor. Çünkü belediye şirketleri, çoğunluk hisseleri belediyelere ait olsa da özel hukuka tabi şirketler olarak faaliyet yürütüyor. Bu şirketlerde çalışan işçiler, 4-d, yani sürekli işçi kadrosu kapsamına girmiyor. Belediye şirketlerinde çalışan işçiler için ayrı toplu iş sözleşmeleri yapılıyor ve bu işçiler kadrolu belediye işçilerinin toplu iş sözleşmesinden yararlanamıyor. Belediyelerin kendi kadrolu işçileri ile belediye şirketi işçileri arasında hak ve ücretler bakımından büyük farklar söz konusu.
Özel sektörle birlikte Türkiye’de taşeron işçi sayısı 2 milyonu bulurken, özel firmalarda çalışan taşeron işçilere ilişkin ise hiçbir açıklama yapılmadı.

KAPSAM, HAK VE ÜCRETLER

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Jülide Sarıeroğlu; özel sözleşmeli personel, yaş sınırı, eğitim şartı, asıl iş-yardımcı iş ayrımının söz konusu olmadığını açıkladı. Oysa bu model, sınır ve koşullar zaten AKP iktidarı tarafından gündeme getirilmişti. Öte yandan hazırlanan taslak kamuoyu ile paylaşılmadığı için yapılacak düzenlemenin kimleri kapsayacağı, hangi tarihten önce taşeronda işe başlayan işçilerin kamuya alınacağı bilinmiyor. Öte yandan taşeron işçilerin mevcut haklarla kadroya alınacağı belirtiliyor. Buna göre taşeron işçiler kadroya geçse de kadrolu işçilerin ücret ve diğer haklarından faydalanamayacak.

UYGULAMA 2019’DAN ÖNCE ZOR

Yapılan açıklamalara göre yasa taslağı, önümüzdeki hafta ya da bir sonraki hafta Bakanlar Kurulu’nun gündemine alınarak Meclise sevk edilecek. Yasa tasarısı, Bütçe Kanununun ardından Mecliste görüşülerek Meclis ara tatile girmeden önce yasalaşacak. Ancak bu takvime uyulsa bile yasanın 2019’dan önce uygulamaya konulması zor görünüyor. Eğer aksi yönde bir düzenlemeye gidilmezse taşeron işçiler 2018 yılında da taşeron şirketlerde çalışmaya devam edecek.

NE DEDİLER?

AKP Grup Toplantısında konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, kamudaki 450 bin taşeron işçinin kadroya, belediyeler ile il özel idarelerindeki çalışan 400 bin taşeron işçinin ise belediye şirketlerine alınacağını duyurdu. 23 bin mevsimlik işçinin en fazla 5 ay 29 gün olan çalışma sürelerinin 9 ay 29 güne çıkarılabileceğini söyleyen Erdoğan, kamuda 4-c statüsünde çalışanların da 4-b kadrosuna alınacağını ifade etti.
Çalışma Bakanı Jülide Sareroğlu ise Twitter’dan yaptığı açıklamada “Özel sözleşmeli, geçici, bir yıllık, üç yıllık değil, sürekli işçi kadrosuna geçiriyoruz. Yaş sınırı, eğitim şartı, asıl iş, yardımcı iş ayrımı olmayacak” dedi. Sarıeroğlu da taşeron işçilerin sürekli işçi kadrosuna alınacağını dile getirdi. (İstanbul/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Lübnan Başbakanı Hariri istifasını resmen geri çekti

SONRAKİ HABER

HT Solar’da direniş devam ediyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...