01 Aralık 2017 11:47

Çanakkale Cezaevi’nden ‘Amca beni kurtar’ çığlığı

Tiyatro oyuncusu Orhan Aydın, cezaevinde kalan çocukların durumuna dikkat çekti.

Paylaş

Seçkin SAĞLAM
Çanakkale
 

Cezaevlerindeki çocukların dramı can yakmaya devam ediyor. Türkiye’nin birçok yerinde olduğu gibi Çanakkale’de de aileleri ile birlikte cezaevlerinde tutulan çocukların dramı, tabiri yerinde ise trajediye dönüşüyor. Cezaevlerinde sağlıksız koşullarda, ailelerinin cezalarını onlarla birlikte aynı koşullarda kalarak çekmem zorunda bırakılan çocukların durumu, vicdanları kanatıyor.
 
Tiyatro oyuncusu, usta sanatçı Orhan Aydın, geçtiğimiz günlerde, sosyal medya hesabından, Çanakkale Cezaevinden aldığı bir mektup üzerine, “Çanakkale Cezaevi'nden ‘Amca beni kurtar’ diye biten bir mektup aldım. İnsanlığımdan utanıyorum! 700 çocuğu hangi hakla, hangi hukukla, hangi vicdanla içeride tutuyorsunuz, sizin evlatlarınız yok mu?​” mesajını paylaştı. Sanatçı Orhan Aydın “Bu konuda çok fazla mektup alıyoruz. Daha önce Sezgin Tanrıkulu da bu konuyu gündeme getirdi. Cezaevlerinde çok fazla çocuk var ve bu çocuklar aileleri ile birlikte cezaevlerinin sağlıksız koşullarında yaşamak zorunda bırakılıyor. Gerçekten vicdanlarımız sızlıyor. Durum gerçekten çok kötü. Öyle ki; doğumhanenin kapısında asker bekliyor, doğumdan sonra anne ile birlikte çocuk da cezaevine gidiyor. 5-6 aydır çocuğu ile birlikte cezaevinde olan anne var ve daha ne iddianamesi var ne de bir yargılama yapılmış. Cezaevinde tutuluyor bu insanlar” dedi.

 

Aydın, Çanakkale’den 5-6 yaş grubundan bir çocuktan mesaj aldığını ifade ederek; “Belli ki annesi yazmış. Ancak 5 yaşındaki çocuğunun duygularını ifade etmiş. 20 kişilik koğuşlarda 35 kişinin kaldığını, tuvaletlerin çocuklar için uygun olmadığını, oyun alanlarının olmadığı gibi pek çok, bir çocuk için uygun olmayan şartlarda kalındığı ifade ediliyor” dedi.

 

‘DEMOKRASİYE, İNSAN HAKLARINA AYKIRI’

 

Orhan Aydın, yaptığı açıklamada; “Bu durum ne hukukla, ne demokrasiyle, ne de insan hakları ile bağdaşmaz. Bu çocuklar hepimizin. Kaldıkları ortamlar, onlara reva görülen bu durumu hak etmiyorlar. Ailelerinin suçunu onlar çekmek zorunda değil. Gerçekten öyle mektuplar alıyoruz ki içimiz parçalanıyor” dedi.

 

NİSAN AYINDA 516 KİŞİ ÇOCUĞU İLE BİRLİKTE CEZAEVİNDE

 

CHP Milletvekili Gamze İlgezdi, Mayıs ayında bilgi edinme kanunu çerçevesinde Adalet Bakanlığı’na sorduğu cezaevlerindeki çocuk sayısı ile ilgili; Nisan 2017 itibariyle Türkiye’de ceza infaz kurumlarında çocuğuyla kalan mahpus sayısı:171’i tutuklu; 345’i hükümlü olmak üzere 516 olduğunu açıklamıştı. Bu sayının daha da artmış olabileceği düşünülerken, bazı cezaevlerinde çocuklar için eğitim kurumlarının bulunduğu, ancak Çanakkale gibi birçok cezaevinin böyle bir olanağa sahip olmadığı biliniyor.

ÖNCEKİ HABER

Alman tekeli Türkiye’de iki büyük ihale kazandı

SONRAKİ HABER

AB’nin derdi mültecileri Afrika’da tutmak

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa