28 Kasım 2017 15:57

Mersin'de İHD avukatı Özgür Çağlar ilk duruşmada beraat etti

Mersin'de 3 Ekim'de gözaltına alınıp, serbest bırakılan 3 avukattan Özgür Çağlar'a beraat veren mahkeme iki avukatın davasını da erteledi.

Paylaş

Mersin'de 3 Ekim'de avukatlara yönelik operasyon kapsamında gözaltına alınarak, serbest bırakılan 8 avukattan 3’ünün duruşması öğleden sonra devam etti. İnsan Hakları Derneği Mersin Şube Sekreteri Özgür Çağlar ve Emrullah Şam "örgüt propagandası yapmak" iddiasıyla Mersin 9. Ağır Ceza Mahkemesi'nde ayrı saatlerde hakim karşısına çıktı. Avukatlar müdafileri ile birlikte duruşmada hazır bulunurken, duruşmalar kimlik tespiti ve iddianamelerin okunmasıyla başladı. 

'MAĞDUR EDİLDİM'

Öğleden sonra görülen duruşmada ilk olarak İHD Mersin Şube Sekreteri Avukat Özgür Çağlar hakim karşısına çıktı. Çağlar savunmasında, iddianamede yer alan 2014/11018 soruşturma numarasıyla teknik takibe alındığının yer aldığını o dönemde üniversiteyi yeni bitirdiğini belirtti. Evinde ve ofisinde yapılan aramanın usulsüz olduğunu ifade eden Çağlar, "Ben İHD üyesiyim. Bu dernek ülke çapında faaliyet yürüten bir dernektir.  Suçlamalar asılsızdır. Her ne kadar ülkede yaşayan tüm etnik grupları sevsem de ben devleti hiçbir zaman sevmedim, başıma gelen bu olaydan sonra incindim, mağdur oldum. Hiçbir örgütle bağlantım yoktur. Beraatimi talep ediyorum" dedi.

'SAVCI GİZLİLİĞİ İHLAL ETTİ'

Savunması alınan avukat Emrullah Şam da yapılan soruşturmanın tüm aşamasının hukuka aykırı olduğunu belirterek, "Ben öncelikle soruşturmanın gizliliğini ihlal eden Mersin Cumhuriyet Başsavcılığı hakkında suç duyurusunda bulunulmasını istiyorum. Biz savcılığa sevk edilmeden dosyalarımız tefrik edilmiş çünkü silahlı örgüte üye olmadığımız biliniyordu suç duyurusunda bulunulmaması halinde yasalar çiğnenmiş olacaktır" dedi. Şam, evinde ve ofisinde yapılan aramanın hukuksuz olduğunu iddianamede yer alan basın açıklamaları ve kart gönderme eylemlerinin de suç teşkil etmediğini belirterek, beraatini talep etti. 

Ardından söz alan iddia makamı ilk olarak yargılanan Çağlar'ın "suç vasfı oluşmadığı gerekçesiyle beraatini talep ederek, daha sonra hakim karşısına çıkan ve Şam için ek süre talep etti. 
 
Mahkeme heyeti iddia makamının talebini kabul ederek Çağlar hakkında suç vasfı oluşmadığı gerekçesiyle beraat kararı verirken, avukat Şam için iddia makamının talebini kabul ederek, duruşmayı ileri bir tarihe erteledi.

NE OLMUŞTU?

Mersin'de 3 Ekim'de aralarında İHD Mersin Şube Sekreteri avukat Özgür Çağlar ve KHK ile kapatılan ÇHD Mersin Şube Başkanı avukat Mehmet Altuntaş'ın da bulunduğu 8 avukat gözaltına alınmıştı. Savcılık ifadesi ardından mahkemeye sevk edilen avukatlar 6 Ekim'de çıkarıldıkları sorgu hakimliği tarafından yurt dışı yasağı getirilerek, "adli kontrol" şartıyla serbest bırakılmıştı. (Mersin/MA)
 

ÖNCEKİ HABER

Haberin öznesi ‘kadının’ medyadaki yeri: Anne, eş, sevgili

SONRAKİ HABER

Çanakkale’de halk otobüsü alev alev yandı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...