28 Kasım 2017 12:37

'Cezaevlerinde hak ihlalleri tavan yaptı'

İHD Eş Genel Başkan Yardımcısı Necla Şengül: Cezaevlerinde son 30 yılın en vahşi dönemi yaşanıyor”

Paylaş

OHAL ilanının ardından cezaevlerindeki hak ihlallerinin tavan yaptığını söyleyen İHD Eş Genel Başkan Yardımcısı Necla Şengül, mevcut tabloyu “Cezaevlerinde son 30 yılın en vahşi dönemi yaşanıyor” sözleriyle özetledi.

İnsan Hakları Derneği (İHD) Örgütlenmeden Sorumlu Eş Genel Başkan Yardımcısı Necla Şengül, OHAL ilanı sonrası cezaevlerinde artan hak ihlallerini değerlendirdi. Cezaevlerinde tutuklulara dönük işkencelerin ve kötü muamelelerin uygulandığını belirten Şengül, özellikle son 4-5 yıldır sevk adı altında “sürgün” politikalarının hayata geçirildiğini ve kelepçeli tedavi ile birlikte çıplak arama uygulamalarının had safhaya ulaştığını aktardı. Bunların yanı sıra cezaevlerindeki sağlık hizmetlerinin de bitmiş durumda olduğunu belirten Şengül, “Mahpushanelerde çalınan Mehter Marşı ve ırkçı marşlar ile mahpuslar tahrik edilmeye çalışıyor. Yani mahpuslar dört bir yandan baskı altına alınmak isteniyor. Şu an cezaevleri yönetiminin ‘Ben devletim. Ben istediğimi uygularım’ mantığı karşımızda duruyor” diye konuştu. Şengül, bu uygulamaların yanı sıra cezaevlerindeki tutukluların kalaslar ile dövülmeye varan yönelimler ile karşı karşıya kaldıklarını da paylaştı. 

‘KAPILAR İNSAN HAKLARI ÖRGÜTLERİNE KAPALI’

Yine “Bir yıla varan hücre cezaları ile birlikte kişiliksizleştirmeye ve mahpuslara tecridi her anlamda iliklerine kadar yaşatmaya başladılar” diyen Şengül, bunlara karşı ise İHD olarak tespitlerini yapmaya ve bu cezaevlerine gitmeye çalıştıklarını, ancak devletin bu anlamda tüm insan hakları örgütlerine kapılarını kapatmış durumda olduğunu ifade etti.  “Tek tip kıyafet” uygulamasının hayata geçirilmek istenmesini de hukuksuz olarak değerlendiren Şengül, cezaevlerindeki mevcut tabloyu ise, “Cezaevlerinde son 30 yılın en vahşi dönemi yaşanıyor” sözleriyle özetledi. 

Mevcut hükümetin yeni cezaevleri yaparak, daha fazla tutuklama yapacaklarını ve muhalif olan her kesime dokunacaklarını beyan ettiği kaydeden Şengül, son dönemde özellikle sosyal medya nedeniyle gözaltına alınıp, tutuklananların ajanlaştırmaya veya itirafçılığa zorlanmalarının cezaevlerinde çok yaygın bir biçimde görüldüğünü de vurguladı. (İzmir/MA)

ÖNCEKİ HABER

Esenyurt'ta atık su kanalında bebek cesedi bulundu

SONRAKİ HABER

'Sağlık çalışanları şiddete açık hale getiriliyor’

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa