05 Ağustos 2012 13:05

40 general ve amirale Silivri yolu

Yüksek Askeri Şura’da emekli edilen tutuklu 40 general ve amiral Silivri’ye nakledilecek.30 Ağustos’a kadar TSK personeli olan tutuklu general ve amiraller, bu tarihten sonra kaldıkları Hasdal ve Hadımköy’deki askeri cezaevlerinden Silivri’ye nakledilecek.YAŞ’ta bu yıl rütbe bekleme süresini dolduran 55 general ve amiral kadro

40 general ve amirale Silivri yolu
Paylaş

30 Ağustos’a kadar TSK personeli olan tutuklu general ve amiraller, bu tarihten sonra kaldıkları Hasdal ve Hadımköy’deki askeri cezaevlerinden Silivri’ye nakledilecek.
YAŞ’ta bu yıl rütbe bekleme süresini dolduran 55 general ve amiral kadrosuzluk nedeniyle, 1 amiral ise yaş haddini doldurduğu için emekli oldu. 29 general ve amiral bir üst rütbeye, 47 albay ise general ve amiralliğe yükseltildi. 33 general ve amiralin görev süreleri ise 1 yıl uzatıldı.
Balyoz’dan tutuklu olan ve emekli edilen Korgeneral Nejat Bek, Hatay’ın Dörtyol ilçesinde 27 Temmuz 2010’da öldürülen 4 polis memuru için Adana Valiliği önünde düzenlenen cenaze törenine katılmıştı. O sırada yakalama kararıyla aranan Korgeneral Bek’in, törene katılan dönemin İçişleri Bakanı olan Beşir Atalay’la tokalaşması kamuoyunda uzun süre konuşulmuştu.
 

BERAAT ETSELERDE İPTAL DAVASI AÇAMIYORLAR
YAŞ kararıyla emekli edilen Balyoz, Ergenekon davası sanığı tutuklu 40 general ve amiralin anayasal engel nedeniyle, beraat etseler bile emekliye ayırma kararlarının iptali için dava açamayacakları ortaya çıktı. Mahkûm olurlarsa da TSK’dan çıkarılacaklar ve rütbeleri generalden “er” konumuna indirilecek. Genelkurmay Askeri Mahkemesi emekli Başkanı Mehmet Sever konuyla ilgili şunları söyledi: “Kılıçları alınır, rütbe ere iner. Bu muvazzaf generaller Ergenekon ve darbe davasından yargılanırken tahliye edilselerdi göreve bile dönebilirlerdi. Ancak artık kadrosuzluktan emekli edildiler ve bir daha görevlerine dönme yolu tamamen kapandı. YAŞ’ın emekliye ayırma kararına karşı dava açma imkanları da yok. Bu konuda yargı yolu anayasayla kapalı. Mahkûm olmaları halinde, mahkûmiyetleri 1 yıldan fazla olursa TSK’dan da çıkarılırlar. Kılıçları alınıp rütbeleri ere iner, beylik tabanca taşıyamazlar, askeri tesislere giremezler. Ancak mali yönden bu mahkûmiyetin etkisi olmaz. Emekli maaşlarını almayı sürdürürler.”
 

ANAYASA NASIL DÜZENLİYOR
12 Eylül 2010’daki referandumla yapılan Anayasa değişikliği ile yargı yolunu düzenleyen 125’inci maddede şu düzenleme yapılmıştı: “Cumhurbaşkanı’nın tek başına yapacağı işlemler ile YAŞ’ın kararları yargı denetimi dışındadır. Ancak, YAŞ’ın terfi işlemleri ile kadrosuzluk nedeniyle emekliye ayırma hariç her türlü ilişik kesme kararlarına karşı yargı yolu açıktır.”
 

EMEKLİ EDİLEN İSİMLER
YAŞ’da emekliye sevkedilen 40 tutuklu general ve amiralin isimleri şöyle:
Korgeneraller: İsmail Hakkı Pekin, Nejat Bek, Korkut Özarslan, Mehmet Eröz, Tevfik Özkılıç, Yurdaer Olcan (Karacı); Korcan Pulatsü, Ziya Güler (Havacı).
Tümgeneraller: Ahmet Yavuz, Gürbüz Kaya, Salim Erkal Bektaş, Abdullah Dalay, İhsan Balabanlı, Berkay Turgut, Bekir Memiş, Fehmi Canan (Karacı), Beyazıt Karataş, Güngör Kurubaş (Havacı); Halil Helvacıoğlu (Jandarma).
Tuğgeneraller: M. Ali Yıldırım, Kasım Erdem, Lokman Ekinci, Gökhan Gökay (Karacı); Mustafa İlhan (Havacı); Ali Aydın, Bulut Ömer Mimiroğlu (Jandarma).
Koramiraller: Mehmet Otuzbiroğlu, Kadir Sağdıç.
Tümamiraller: Mücahit Şişlioğlu, Cem Gürdeniz, Fikret Güneş.
Tuğamiraller: Abdullah Gavremoğlu, Ahmet Türkmen, İsmail Taylan, Nadir Hakan Eraydın, Serdar Okan Kırçiçek, Cem Aziz Çakmak, Levent Erkek, Mehmet Fatih Ilğar, Turgay Erdağ. Oya.
Balyoz davasından hakkında yakalama kararı bulunan ve GATA’da tedavi altında olan Eğitim ve Doktrin Komutanı (EDOK) Orgeneral Nusret Taşdeler, “Sade YAŞ” üyesi oldu. Geçen yıl da yine Balyoz’dan tutuklu Harp Akademileri Komutanı Orgeneral Bilgin Balanlı için aynı konum uygun bulunmuştu. Böylece YAŞ’ın “sade üyesi” 2’ye yükseldi. EDOK 1 yıldır vekaleten yürütülüyordu.
Beklendiği gibi Harp Akademileri Komutanı Orgeneral Aslan Güner yaş haddinden emekli oldu.
 

ULUDERE Mİ EMEKLİ ETTİ?
Uludere olayı ve jet uçağının düşürülmesinin ardından dikkatler, Hava Kuvvetleri Komutanlığı’na çevrilmişti. Diyarbakır 2. Hava Kuvvet Komutanı Korg. Veysi Ağar öne çıkan isimlerden olmuştu. 2008 yılında korgeneralliğe terfi eden Korg. Ağar’ın 4 yıllık rütbede bekleme süresini doldurduğu için bu yıl TSK kadrolarında kalabilmesi için ya terfi etmesi ya da temdit alması gerekiyordu. Hava Kuvvetleri’nde 2 orgeneral kadrosu bu yıl dolu olduğu için kimse bu rütbeye terfi edemedi. Geleceğin Hava Kuvvetleri Komutanı olarak gösterilen Korg. Abidin Ünal ise temdit alan tek isim oldu. Korg. Ağar ise temdit alamadı ve emekli edildi. Geçmişte Türkiye’nin NATO nezdindeki askeri temsilciliğini de yapan Korg. Ağar’ın, NATO zirvesine katılmak üzere Lizbon’a giden Cumhurbaşkanı Gül’ü karşılamadığı iddia edilmişti.
 

‘BU BİR TASFİYE’
Emekli Askeri Yargıtay Üyesi Avukat Ali Fahir Kayacan, söz konusu emeklilik kararlarını şöyle yorumladı: “Bence burada hukuksal bir tartışmaya girmek gereksiz. Hiç Personel Kanunu’nu, uzatmayı filan tartışamam. Bunlar bahanedir. Bu açık seçik bir tasfiye operasyonudur. İçte ve dışta bu komployu yapanların amacına yöneliktir ve amacına ulaşmıştır. Uzatılanlar içinde Balyoz’da yargılanan tutuklu sanık da var. Aynı iddialarla aynı dijital veride ismi var. Öbürleri tutuklu, diğeri tutuksuz. Tutuklananların tutuklama sebebinde de ‘dosya kapsamı’ filan deniliyor. Kim neye göre tutuklu, kim neye göre tutuksuz belli değil. Komuta kademesindeki ulusalcı, yerli silah sanayiinin taraftarı olan generallerin ve subayların tasfiyesidir. Ben onun dışındaki tartışmaları artık gereksiz buluyorum. Bu tasfiye bir koalisyonun eseridir. Hep ‘cemaat’ deniliyor. Sırf cemaat değil, başka ayakları da var.”
 

DÜŞÜRÜLEN JETİN ÜST KOMUTANINA TEMDİT
YAŞ, kararlarına göre, Suriye yakınlarında düşürülen uçakta yaşamını yitiren 2 pilotun görev yaptığı Malatya Erhaç’taki üssün komutanı Tuğgeneral Mustafa Avcı da temdit aldı. (ANKARA)


2015’İN GENELKURMAY BAŞKANI KALYONCU
YAŞ kararlarıyla, önümüzdeki yılların komuta kademesini de şekillendirdi. Genelkurmay Başkanı Org. Necdet Özel 2015 yılına kadar görevini sürdürecek. Kara, Hava ve Deniz Komutanları ise önümüzdeki yıl emekli olacaklar. Teamüllere göre 2013 yılında Kara Kuvvetleri Komutanlığı’na Jandarma Genel Komutanı Org. Bekir Kalyoncu atanacak. Org. Kalyoncu 2 yıl bu görevi sürdürdükten sonra 2015 yılında Genelkurmay Başkanı olacak. Yaş haddi nedeniyle Genelkurmay Başkanlığı görevini 2 yıl sürdürecek Org. Kalyoncu’nun 2017’de emekli olması, yerine Org. Hulusi Akar’ın atanması bekleniyor.

ÖNCEKİ HABER

Gül ile Erdoğan iner misin, çıkarmısını oynuyor

SONRAKİ HABER

Beni değil, Siirt halkını cezalandırdılar

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...