26 Kasım 2017 16:48

Tuzla Kadın Meclisi: Şiddete karşı dayanışma sürecek

Tuzla Aydınlı'da kadınlar 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Mücadele Günü vesilesiyle sokağa çıkarak eylem yaptı.

Paylaş

İstanbul'un Tuzla ilçesine bağlı Aydınlı Mahallesi'nde Tuzla Kadın Meclisi'nin 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü vesilesiyle yaptığı çağrı üzerine bir araya gelen kadınlar "Şiddete karşı dayanışmayı büyütme" mesajı verdi. Bir buçuk ay önce katledilen Helin Palandöken'in ailesinin de katıldığı eylemde duygusal anlar yaşandı.

Basın açıklamasını okuyan Fikriye Sarıgül, ülkede ve dünyada ırkçılığın, militarizmin ve kadına dönük şiddetin arttığı bir sürecin yaşandığını belirterek "Kadın cinayetleri ardı arkası kesilmeden sürdükçe vahşet gündelikleşiyor, normalleşiyor" dedi.

İKTİDAR POLİTİKASI ŞİDDETİ ARTIRIYOR

"Tecavüze ve şiddete maruz kalan kadınlar, istismar edilen çocuklar, katledilen kadınlar hiçbiri tesadüf ve münferit değil, erkek devlet politikasının sonucudur" diyen Sarıgül, Türkiye'deki devlet politikasının kadına karşı şiddeti önlemekten uzak hatta teşvik edici, cinsiyetçiliği pekiştirici ve kadınları toplumsal hayattan dışlayıcı olduğuna vurgu yaptı.

Bu yılın ilk 10 ayında 240 kadın ve kız çocuğunun katledildiğini, 77 kadına tecavüz edildiğini, 286 kız çocuğuna cinsel istismarda bulunulduğunu, 338 kadının da şiddete maruz bırakıldığını söyleyen Sarıgül, "Erkek egemen anlayışını derinleştiren, cinsiyetciliği besleyen iktidar, nefret ve cinsiyetçi söylemlerle kadın katliamlarından sorumludur" ifadesini kullandı.

Fikriye Sarıgül, kadınların erkek şiddetine boyun eğmeyeceğini, özgürlüğü ve hayatı istemeye devam edeceğini söyledi.

KADINLAR MÜCADELEYE DEVAM EDİYOR

25 Kasım'da tüm dünyada kadınların seslerini ve isyanlarını yükselttiğini belirten Sarıgül,  "Erkek şiddetine, erkek-egemen devlet politikalarına, her gün bir dolu kadının öldürülmesini normalleştiren, hep bir şekilde bu şiddeti 'hak ettiğimiz' algısını yaratan iktidarın 'makbul kadın' anlayışına karşı kendimiz olmak ve hayatımız bizim demek için yine sokaklardayız.
Yaşadıkları baskılara boyun eğmeyen, kan ve kin politikalarına rağmen kadın dayanışmasından vazgeçmeyen, bugünü dünüyle bilen, yarını başka türlü hayal eden kadınlar olarak dün sokaklardaydık. bugün de buradayız.
Kadınlara karşı şiddete, cinsiyetçiliğe, yok saymalara karşı dün sokaklarda meydanlarda haykırdık, bugün de buradan haykırıyoruz: Erkek şiddetine hayır" dedi.

Eylemde "Kadın yaşam özgürlük", "Jin jiyan azadi", "Yaşarken ölmek istemiyoruz", "Erkek vuruyor devlet koruyor", "Kadın katliamları politiktir" sloganları atıldı.

Eylem sonrası katledilen kadınların balonlara bağlı resimleri gökyüzüne bırakıldı. (İstanbul/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Maltepe Cezaevi'nde trans tutuklu darbedildi

SONRAKİ HABER

Esenyurt'ta asansör faciası: 9 aylık bebek yaşamını yitirdi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...