22 Kasım 2017 09:40

İsrail, Afrikalı mültecileri 5 bin dolara Ruanda’ya satıyor!

İsrail, ülkesinde sığınma hakkı bekleyen Afrikalı mültecileri 5 bin dolar karşılığında Ruanda'ya satıyor!

Paylaş

İsrail, Afrika ülkesi Ruanda’ya “kabul ettiği her Afrikalı mülteci başına” 5 bin dolar ödemeyi taahhüt etti.  

Middle East Eye (MEE) haber sitesine göre İsrail’de 40 bin dolayında sığınma hakkı bekleyen Afrikalı mevcut. Bunların 27 bin 500’ü Sudanlı, 7 bin 800’ü ise Eritreli mülteciler. Bu mültecilerin 1000 kadarı da, İsrail meclisinin kapatılmasına karar verdiği Necef çölündeki Holot gözaltı merkezinde tutuluyor.

İsrail’de yayın yapan “Kanal 10” televizyonu ise, İsrail yönetiminin Ruanda’ya “ülkeye kabul edeceği, başta Sudan ve Eritreliler olmak üzere, her Afrikalı mülteci için 5 bin dolar ödeme” yapacağını duyurdu.

İsrail’in ayrıca gönüllü olarak İsrail’den ayrılmayı kabul eden mültecilere 3 bin 500 dolar vereceği açıklandı. Kararların önümüzdeki haftalarda uygulamaya geçeceğini duyuran Haaretz gazetesi ise kadın ve çocuk mültecilerin ise sınır dışı edilmeyeceklerini yazdı.

‘KARAR YASA DIŞI’

İnsan hakları örgütleri ise sınır dışı kararlarına tepki gösterdi ve insan haklarına aykırı olduğunu açıkladı. BM Mülteciler Yüksek Komiserliği (UNHCR) açıklamasında 1951 tarihli Mülteci Konvensiyonu’na göre İsrail’in mültecileri ve uluslar arası korumaya ihtiyacı olan diğer kişileri korumakla yükümlüğü olduğu vurgulandı.

Mülteci ve Göçmen Yardım Hattı isimli kamu kuruluşu sorumlusu Sigal Rozen de, el Cezire’ye yaptığı açıklamada, sınır dışı kararının hem ulusal hem uluslararası yasalara aykırı olduğunu vurguladı. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

İdam hüküm belgesi 'değer biçilemez' hale getirilecek

SONRAKİ HABER

5 katlı binanın çatısından düşen işçi öldü

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...