13 Kasım 2017 12:20

Cezaevlerindeki kitap yasağını mektupla delecekler

Cezaevlerindeki kitap yasağına karşı kampanya başlatan Dışarıda Deli Dalgalar İnisiyatifi kitapları mektuba dökerek tutuklulara ulaştırmaya çalışacak.

Paylaş

Tutuklu ve hükümlere kitap ulaştırmak için 2008 yılında bir grup gönüllü tarafından kurulan Dışarıda Deli Dalgalar İnisiyatifi, olağanüstü hâl (OHAL) ile birlikte cezaevlerinde hayata geçirilen keyfi kitap yasaklarına karşı harekete geçti. İnisiyatif üyeleri, ‘yasak’ adı altında cezaevlerine alınmayan kitapları kaleme alacakları mektuplarla tutuklulara ulaştıracak. “Hapishanelere kitapları mektuplarda yolluyoruz” adıyla planlanan çalışma için inisiyatif üyeleri, 19 Kasım Pazar günü İnsan Hakları Derneği (İHD) Ankara Şubesinde bir araya gelecek.

‘İNSANLARIN BESLENME KAYNAĞINI KESİYORLAR’

Çalışmalarına ilişkin MA’ya bilgi veren İnisiyatif Üyesi Sevinç Koçak, cezaevlerine kitap gönderme zorluğunun OHAL ile birlikte daha da arttığını belirterek “ Gönderdiğimiz kitaplar birçok hapishaneye alınmadı. İzmir Buca, Isparta, Kırıkkale, Hatay ve Siverek’te kitap yasağı var. Yine birçok hapishane de kitap yasağı uygulaması başlatıldı. Bu da şu demek; aslında dışarıda okuyan herkesi zaten içeri alıyorlar, içeriye de kitapları almayarak, bu bağı kesmeye çalışıyorlar. İnsanların kitapla ilişkileri kesildiği zaman, edebiyatla, sanatla, felsefe ile sosyoloji ile siyaset ile ilişkisini kesmiş olacak. İçerideki insanların da tek beslenme kaynağı kitaplardır. Dolayısıyla cezaevlerindeki insanların beslenme kaynağını kesiyorlar.” dedi. “Her koşulda cezaevi duvarlarını kitaplar ile dövdük. Yasaklar bize vız gelir vız. Madem o kitapları almıyorlar, biz de kitapları mektuplara dökerek ulaştıracağız.” diyen Koçak, “Herkesi bekliyoruz. Ne kadar kalabalık olursak, o kadar çok, öykü yazabiliriz. Gelecek arkadaşlardan herkes, içinde kısa öyküler olan kitaplar getirsin. O öyküleri mektuplara yazalım. Mektuplara da şunu yazacağız. Öyküyü yazdıktan sonra, öykünün hangi kitaptan alındığını, yazarını ve altına da ‘Biz kitabı gönderemediğimiz için kitaptaki öyküyü size gönderiyoruz’ diye yazarak göndereceğiz.” ifadelerini kullandı. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Ekim Devrimi'nin kazanımları yol göstermeye devam ediyor

SONRAKİ HABER

Adana'da 2 yılda 92 hak savunucusuna 100 soruşturma açıldı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa