11 Kasım 2017 04:34

Nasrallah: Suudi Arabistan Lübnan halkına savaş açtı

Hizbullah lideri Nasrallah Suudi Arabistan'ın Hariri'yi alıkoyduğunu ve Lübnan halkı ile Hizbullah'a savaş açtığını söyledi.

Paylaş

Hizbullah lideri Nasrallah Suudi Arabistan'ın Hariri'yi alıkoyduğunu ve Lübnan halkı ile Hizbullah'a savaş açtığını söyledi. ABD Dışişleri Bakanı Tillerson da Lübnan'ın vekalet savaşlarına alet edilmemesini söyledi.

Lübnan Başbakanı Saad Hariri'nin Cumartesi günü sürpriz bir şekilde Riyad'da istifasını açıklamasının ardından, Lübnan-Suudi Arabistan hattında gerilim tırmanıyor. 

DW türkçe’nin haberine göre, Lübnan'ın güçlü Şii partisi Hizbullah'ın lideri Hasan Nasrallah cuma günü yaptığı açıklamada Suudi Arabistan'ın Lübnan halkı ve Hizbullah'a savaş açtığını ve Hariri'yi Suudi Arabistan'da alıkoyduğunu söyledi. Nasrallah Hariri'nin Suudi Arabsitan'da tutulmasının tüm Lübnan halkının aşağılanması anlamına geldiğini söyledi.

Lübnan Cumhurbaşkanı Mişel Avn da daha öncesinde yaptığı bir açıklamada Hariri'nin ülkeye dönmesini istedi. Cumhurbaşkanı Avn, gelişmeleri görüşmek üzere Birleşmiş Milletler (BM) ile Avrupa Birliği (AB) ve Arap Birliği'ne üye ülkelerin büyükelçilerini kabul etti. 
Avn'ın bu görüşmede Hariri'nin durumuna ilişkin haberleri kaygıyla izlediğini belirterek, Hariri'nin ülkeye dönmesini istediği ve Hariri'nin Suudi Arabistan'da istifa etmesinin kabul edilemeyeceğini söylediği bildirildi.

TİLLERSON'DAN LÜBNAN UYARISI

Lübnan Uluslararası Destek Grubu üyeleri de Cumhurbaşkanı Mişel Avn ile görüşme sonrasında yaptıkları yazılı açıklamada, Lübnan'ın durumundan duydukları kaygıyı dile getirdi. Açıklamada, Lübnan'a bölgedeki geriliminden uzak durma çağrısında bulunuldu. Birleşmiş Milletlerin yanı sıra Avrupa Birliği ve Rusya'nın üyeleri arasında bulunduğu grup, Hariri'ye "ülkeye geri dön” çağrısının yapılmasını da memnuniyetle karşıladıklarını belirtti.

Hariri konusunda bir açıklama da ABD Dışişleri Bakanı Rex Tillerson'dan geldi. Tillerson diğer ülkeleri Lübnan'ı kullanarak "vekalet savaşları" çıkarmamaları konusunda uyardı. Hariri'in istifası sonrasından İran-Suudi Arabistan arasında ipler gerilirken,

Tillerson Lübnan Başbakanı Hariri için ABD'nin "güçlü ortağı" tanımını kullandı. Tillerson açıklamasında şu ifadeleri kullandı: "ABD, Lübnan veya Lübnan dışında bulunup bu ülkeyi vekalet savaşları için bir mekan olarak gören veya bu ülkedeki istikrarsızlığa herhangi bir şekilde katkıda bulunanları uyarır."

HARİRİ ZORLA MI TUTULUYOR?

İstifa eden Hariri'nin durumuna ilişkin farklı iddialar ortaya atılıyor.

Reuters haber ajansı, Lübnan hükümet kaynaklarına dayandırdığı haberinde, Hariri'nin Suudi Arabistan'da kendi rızası dışında tutulduğunu öne sürmüştü. Reuters'e konuşan Hariri'ya yakın kaynaklardan biri Suudi Arabistan'ın Hariri'yi istifaya zorladığını ve ev hapsinde tuttuğunu iddia etmişti. Bir diğer yetkili ise Suudi Arabistan'ın Hariri'nin hareketlerini kısıtladığını savunmuştu.
Riyad ise Hariri'nin özgür bir insan olarak kararlarını kendisinin verdiğini savunuyor.

Fransa Dışişleri Bakanı Jean-Yves Le Drian tarafından yapılan açıklamada da, Hariri'nin ev hapsinde tutulmadığı ve istediği gibi hareket edebildiği belirtildi. Le Drian, Europe 1 radyo kanalına verdiği demeçte, Hariri'nin Birleşik Arap Emirliklerinin başkenti Abu Dabi'ye gittiğini hatırlatarak, eski başbakanın "serbest bir şekilde hareket ettiğini” düşündüğünü ifade etti.

GABRİEL'DEN TELEFON

Lübnan'da istikrarın bozulmasından kaygı duyan Almanya Dışişleri Bakanı Sigmar Gabriel'in Suudi mevkîdaşı Adil el Cubeyr ile bir telefon görüşmesi yaptığı bildirildi. Dışişleri Bakanlığı sözcüsü tarafından bugün Berlin'de yapılan açıklamaya göre, Bakan Gabriel görüşmede Lübnan'da Hariri döneminde kaydedilen ilerlemeyi hatırlatarak, bunların "tehlikeye atılmaması” gerektiğini ifade etti. Dışişleri Bakanlığı sözcüsü bu istifayı Alman hükümetinin "kaygı” ile karşıladığını belirtti.

Alman Federal Hükümet Sözcüsü Steffen Seibert de, İran hükümetinin Suriye rejimine ve Lübnan'da Hizbullah'a verdiği desteği eleştirdiklerine işaret etti. Seibert, Alman hükümetinin İran ve Suudi Arabistan'a "Lübnan'daki siyasi istikrarı bozmama” çağrısında bulunduğunu vurguladı.

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron da, bölgedeki gerginliği görüşmek üzere dün süpriz bir şekilde Suudi Arabistan'ın başkenti Riyad'a gitmişti. Veliaht Prens Muhammed bin Selman ile görüşen Macron, ziyaret öncesinde yaptığı açıklamada, bin Selman'a Lübnan'da istikrarın kendi açısından ne kadar önemli olduğunu anlatacağını söylemişti. (DIŞ HABERLER)
 

ÖNCEKİ HABER

AKP'nin Atatürkçülüğü oy kaybı telaşından

SONRAKİ HABER

Lise müdür yardımcısı cinsel istismardan tutuklandı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...