06 Kasım 2017 14:34

BB'den enflasyon açıklaması: Gıda ve beyaz eşya yükseltti 

Merkez Bankası ekim ayında enflasyonun gıda, enerji ve beyaz eşya fiyatlarındaki artış nedeniyle yükseldiğini öne sürdü.

Paylaş

Merkez Bankasının aylık fiyat gelişmeleri raporunda, ekim ayında enflasyonun gıda, enerji ve beyaz eşya fiyatlarındaki artış nedeniyle yükseldiği belirtildi. 

Açıklamada şu tespitlere yer verildi: 
*  Bu dönemde gıda yıllık enflasyonu işlenmiş gıda fiyatları kaynaklı olarak yükselmiştir.

* Petrol ve diğer girdi fiyatları ile döviz kurundaki gelişmelerle, enerji fiyatları son aylardaki yüksek artış eğilimini sürdürmüştür.

* Son iki ayda güçlü artışlar kaydeden enerji fiyatları, ekim ayında da yüzde 1.78 ile belirgin bir oranda yükselmiştir.

* Enerji grubu yıllık enflasyonu 0.93 puan yükselerek yüzde 10.61’e ulaşmıştır. Yakın dönemdeki kur ve petrol fiyatı gelişmeleri çerçevesinde, enerji fiyatlarındaki yukarı yönlü seyrin kasım ayında da sürmesi beklenmektedir.

* Temel mal enflasyonu, döviz kuru gelişmelerinin yanı sıra beyaz eşya ile mobilya sektöründeki geçici vergi indirimlerinin geri alınmasının etkisiyle yükselirken giyim grubundaki yöntem değişiminin yukarı yönlü etkisi azalarak da olsa sürmüştür.

* Hizmet grubunda ise yıllık enflasyon önemli bir değişim göstermemiştir. Bu çerçevede, çekirdek göstergelerin yıllık enflasyonu ve ana eğilimi temel mal grubu öncülüğünde yükselmiştir.

* Bu dönemde, kira yıllık enflasyonu yüksek seviyesini korumuştur. 

* Ekim ayında gıda ve alkolsüz içecekler grubunda fiyatlar yüzde 1.97 oranında artmış, grup yıllık enflasyonu 0.24 puan yükselerek yüzde 12.74 olmuştur. (İSTANBUL)

ÖNCEKİ HABER

Eğitim bütçesi ihtiyaçların altında

SONRAKİ HABER

Pancarda kota sorunu mağdur ediyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...